Договорът от Преспа влиза в гръцкия парламентПреспанският договор, който слага

...
Договорът от Преспа влиза в гръцкия парламентПреспанският договор, който слага
Коментари Харесай

Договорът от Преспа влиза в гръцкия парламент

Договорът от Преспа влиза в гръцкия парламент
Преспанският контракт, който поставя завършек на 27-годишния спор за името на Република Македония, през днешния ден влиза за ратификация в гръцкия парламент.

Вчера договорът бе утвърден от парламентарната комисия по външна политика и защита. В края на дебатите в комисията външният министър Йоргос Катругалос съобщи, че "очаква национално отговорно държание и откровеност от страна на всички политически партии". "Няма единствено една и единствено гръцка Микедония. Гръцка Македония си е гръцка. Съществуват доста Македонии, които доста ясно се дефинират от Букурешкия контракт. Когато чуваме да се твърди, че "Македония е една и тя е гръцка, това се възприема като иредентизъм", сподели от своя страна депутатът от ръководещата партия на премиера Алексис Ципрас СИРИЗА Никос Филис.

На 11-ти януари съглашението бе утвърдено от македонския парламент, който гласоподава с нужните две трети болшинство всички конституционни промени планувани в Преспанския контракт. "За" измененията гласоподаваха 81 народни представители.

На 17 юни 2018 година в региона на гръцката част на Преспа беше подписан договорът, слагащ завършек на разногласието за името сред Гърция и Македония. Договорът бе подписан от министрите на външните работи Никола Димитров и Никос Кодзияс в наличието на министър председателите на двете страни - Зоран Заев и Алексис Ципрас.

Първата част от Договора се отнася до разрешаването на разликите към името и добросъседските връзки.

Втората част се отнася до увеличението на съдействието сред Гърция и Македония, дипломатическите връзки, партньорството в интернационалните и районните организации, икономическото съдействие, както и това в региона на образованието, науката, опазването на здравето и полицейското партньорство и това в региона на защитата.

Третата част от Договора визира метода за разрешаване на разногласията.

На 16-ти януари държавното управление на Алексис Ципрас оцеля след поискания избор на доверие от Народното събрание. 151 депутати в 300-местния парламент гласоподаваха доверие на кабинета. Сред тях бяха няколко народни представители от парламентарната група на партия Независими гърци, която се разцепи по тематиката за вота, както и един народен представител от партия Потами. Така държавното управление на СИРИЗА преодоля сериозна спънка пред опитите им да прокарат в Народното събрание Договора за новото име на Македония.

Проектозаконът за утвърждение на Преспанския контракт, който през днешния ден влиза в гръцкия парламент, е с дата от 18 януари 2019г. и е подписан от Алексис Ципрас. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР