Договорът на България с Евротрансплант е прекратен, но ще бъде

...
Договорът на България с Евротрансплант е прекратен, но ще бъде
Коментари Харесай

Все пак договорът на България с Евротрансплант е прекратен

Договорът на България с " Евротрансплант " е преустановен, само че ще бъде възобновен до 2-3 седмици . Това заяви шефът на Изпълнителната организация по трансплантации Марияна Стоянова, а единствено ден по-рано от здравното министерство оповестиха, че: " България има контракт с Евротрансплант, той не е преустановяван и България продължава да бъде член на организацията. "
Проблемът получи публичност откакто от Асоциация " Пулмонална хипертония " сигнализираха, че договорът с " Евротрансплант " е преустановен през 2017 година, а от началото на 2018 година двама души са умряли без да дочакат трансплантация на бял дроб. В листата на чакащите са още 16 души.
" В никакъв случай не са проблем парите. Разчитаме обаче на донори от други страни – по тази причина процедурата е много дълга. На мен първият път ми лиши повече от година и половина. Това не може да се реши единствено способния орган и той да наложи решението си на съответната болница. Убедена съм обаче, че ще успеем за тези пациенти – от първата група ни остана единствено едно момченце ", изясни шефът на Изпълнителната организация по трансплантации в изявление за Българска национална телевизия.
На въпрос каква е повода договорът да не бъде възобновен по-рано, Стоянова не пожела да разяснява . Тя обаче призна, че имало институционално безсърдечие – може би тъй като се работело най-вече с документи и нямало схващане от страна на служителите какъв брой съществено е ситуацията на всеки от тези пациенти. Стоянова добави, че три институции вземат участие в процеса що се отнася до трансплантация на бял дроб – Агенцията по трансплантациите, здравното министерство и НЗОК.
От министерството оповестиха, че дълготрайното решение на този проблем е развиването на активността и образованието на фрагментите в болница „ Лозенец “ и в УМБАЛ „ Св. Екатерина “, които имат лиценз за трансплантация на сърце и бял дроб.
Според Тодор Мангъров, ръководител на Асоциация " Пулмонална хипертония " казусът е в посттрансплантационния оздравителен интервал:
" Един бял дроб се трансплантира доста по-лесно спрямо други органи, само че една година след приключването на интервенцията е решаваща за това дали пациентът ще оживее. Нямаме нужния потенциал за реанимация и рехабилитация. Ако питате шефовете на огромните лечебни заведения, ще възразят изрично. Но е реалност, че не се прави добра рехабилитация и равнището ни е такова, че първият пациент, на който създадат сходна трансплантация - ще го убият. Има един несполучлив опит преди години. "
От Изпълнителната организация по трансплантациите прецизираха, че 1008 българи чакат сега трансплантация на бъбрек, 30-40 души чакат за черен дроб, а за сърце – 28-32 души. През последните 5 години имало 256 трансплантации в България, а преди този момент, за половин век – малко над 700. В България към момента не може да се вършат трансплантации на бял дроб и панкреас.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР