Договорът между България и Виена за трансплантации на органи продължава,

...
Договорът между България и Виена за трансплантации на органи продължава,
Коментари Харесай

Симеонова прехвърли белодробно болните за трансплантация към Фонда за лечение в чужбина

Договорът сред България и Виена за трансплантации на органи продължава , той не е пресечен и оценката за него е отлична. Трябват най-малко осем или девет месеца, до момента в който новият контракт влезе в действие.

Не е било обвързване на ИАТ да търси предложения на пациентите , които се нуждаят от трансплантации в чужбина. Това е обвързване на фонда за лекуване в чужбина, само че когато пациентите стачкуваха доктор Марияна Симеонова се е присъединила в институционалния разговор от угриженост и състрадание.

Това разгласи на конференция в Българска телеграфна агенция шефът в оставка на Изпълнителната организация по трансплантации доктор Марияна Симеонова. На конференцията Симеонова направи доклад на работата си през годините.

Припомняме, в понеделник, 10 септември от Министерство на здравеопазването оповестиха, че шефът е подала оставка . Днес доктор Симеонова удостовери отдръпването си , обосновавайки го с желанието си да се развива като доктор.

Договорът не е неопределен, а всяка една година Евротрансплант прави одит на всяка една болница. В края на всяка година се вижда, че България е дала повече органи, в сравнение с са трансплантирани и спиране не се случи, изясни тя.

Д-р Симеонова увери, че ще продължи да спомага за контракт, с европейския трансплантационен център , който да обезпечи лекуването на българските жители, нуждаещи се от трансплантация на бял дроб.

Тя настоя да се сътвори и единна Организация за продан на органи, където да се правят трансплантации на пациенти в потребност .

Д-р Симеонова посочи, че договорът с Евротрансплант значи, че страните, които вземат участие в организацията, заявяват, че България и ИАТ имат потенциала да обезпечат първокласен орган от донор.

Нямаме нетрансплантиран орган, подаден към Евротрансплант , похвали се доктор Симеонова и добави, че новият контракт се бави, тъй като би трябвало да минат най-малко седем или осем месеца, до момента в който влезе в действие.

" Договорът първо би трябвало да отиде в Германия , да бъде погледан от съответните способени органи и след което пациентите могат да бъдат включени в листата за трансплантации, в случай че са подали заявление към Евротрансплант ", посочи доктор Симеонова.

За да бъдат признати български пациенти, би трябвало да се подписа втори контракт с съответна болница , в който да са регламентирани съответни клаузи по какъв начин да бъдат одобрявани български пациенти, изясни тя и уточни, че не е било обвързване на ИАТ да търси предложения на пациентите, които се нуждаят от трансплантации в чужбина.

Тя уточни, че българските лечебни заведения, които са подали такова заявление, са лечебните заведения " Лозенец " и " Св. Екатерина ".

Д-р Симеонова напомни, че от 2014 година страни като Испания, Италия и Франция са се присъединили в плана на Европейска комисия в Брюксел за създаване на втора организация за трансплантации на органи. Изпълнителната организация по трансплантации също поддържа предложение през 2015 година, само че контракт следва да бъде подписан, посочи тя.

Припомняме, шефът на Агенцията по трансплантации доктор Симеонова подаде оставка още на 21 юни. Тогава пациенти се оповестиха в отбрана на доктор Симеонова и тя остана на поста си.

Белодробно заболели, нуждаещи се от трансплантация, няколко пъти се събираха на митинг пред Министерство на здравеопазването. Те недоволстваха, защото от началото на 2017 година клиниката в Австрия, в която към този момент сполучливо са осъществени седем трансплантации на бял дроб, отхвърля да приема повече българи с претекст липса на контракт с Евротрансплант.

Преди нея на поста бе доктор Силви Кирилов, който смени доктор Теодора Джалева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР