Договор на стойност 76,2 млн. лв. с ДДС предстои да

...
Договор на стойност 76,2 млн. лв. с ДДС предстои да
Коментари Харесай

АЕЦ Козлодуй плаща 76,2 млн. лв. на Westinghouse за по-модерна управляваща система

Договор на стойност 76,2 млн. лева с Данък добавена стойност следва да подписа АЕЦ " Козлодуй " с компанията Westinghouse за мигриране на компютърната информационно-управляваща система (КИУС) на 5-ти и 6-ти блок към най-ново потомство платформа Ovation. Тя включва също консолидиране на система за образна индикация на параметрите за сигурност, симптомно-ориентирани спешни указания и частична рационализация на ПМС-1000.  
Проектът е за миграция на внедрената в двата блока на АЕЦ КИУС-Ovation като част от интегрираната автоматизирана система за надзор и ръководство на софтуерните процеси за естествена употреба по I-ви и II-ри силует на блокове 5 и 6 в АЕЦ " Козлодуй " към най-ново потомство на платформа Ovation-Windows. Целта е да се удължи експлоатационният запас на системата до 2042 година, да се внедрят промени в софтуерния план и да се интегрира нова функционалност.
За задачата хардуерното съоръжение от КИУС-Ovation с изминал експлоатационен запас би трябвало да се подмени с ново, да се усъвършенства хардуерната архитектура на системата, с цел да се отстрани хардуерно съоръжение, което не е належащо за безвредната и надеждна употреба на бъдещата система, да се внедрят нови софтуерни артикули и решения, които да покачат равнището на сигурност и експлоатационната подготвеност на АЕЦ " Козлодуй " и други
Терминът " миграция " се употребява в смисъл на това, че сериозни съставни елементи от КИУС-Ovation с изминал експлоатационен запас би трябвало да бъдат сменени, без тази подмяна да засегне общия план и целостта на системата.
Проектът обаче може да се извърши единствено от производителя на платформата – Emerson Process Management или оторизиран от него снабдител.  А той е подписал съглашение с Westinghouse Electric Company (включително негови дъщерни сдружения като Уестингхаус Енерджи Систъмс ООД – клон България), с което компанията е извънреден и единствен снабдител на артикули и услуги от платформа Ovation за атомни електроцентрали в международен мащаб.
Отделно от това Уестингхаус е извънреден притежател на интелектуалните права върху софтуерния план на КИУС-Ovation в АЕЦ " Козлодуй ". Според информацията в обявлението на атомната електроцентрала възлагането на процедурата на друго лице би довело до нарушение на авторските права.  Припомняме, че тя бе пред банкрут доскоро повече от година, когато бе добита от Brookfieid Business Partners, L.P., Съединени американски щати.
На 4 януари 2018 година, като част от процеса по превръщане и стратегическо преструктуриране, Westinghouse Electric Company LLC подписа съглашение за придобиване с Brookfieid Business Partners, L.P. Съгласно това съглашение Brookfieid Business Partners, L.P. придобива целия бизнес на Westinghouse, в това число поемането на избрани пенсионни отговорности и други пасиви за приходи след овакантяване.
На 1 август 2018 година Brookfieid Business Partners, L.P. и Westinghouse Electric Company LLC публично оповестиха процеса по придобиване на Уестиигхаус за изцяло приключен, което включва и приемането на нужните утвърждения от регулаторните и контролни органи в Съединени американски щати и Европа.
Завършването на договорката разреши на Westinghouse и нейните дъщерни сдружения, измежду които и " Уестингхаус Енерджи Системс " ООД (България) сполучливо да излязат от процедурата по Глава 11 от закона за несъстоятелността на Съединени американски щати и да разгласят за приключено стратегическото преструктуриране на компанията.
За предходната година клонът на компанията в България е осъществил облага на стойност 1 662 000 лв., сочат данните от доклада й в Търговския указател.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР