Догодина приключвам с бизнеса. Ако съм жив и здрав, напускам

...
Догодина приключвам с бизнеса. Ако съм жив и здрав, напускам
Коментари Харесай

Гриша Ганчев: Догодина свършвам с бизнеса! В жалкия ми животец има последна кауза - нов стадион за ЦСКА

" Догодина завършвам с бизнеса. Ако съм жив и здрав, напущам спортна активност. Напечелих се. Имам си кончета, имам си куче, отдръпвам се. Решението към този момент съм го взел. Уредил съм си нещата. "

Това съобщи предприемачът и притежател на ЦСКА-София Гриша Ганчев в изявление пред Светослав Иванов в предаването " 120 минути " по bTV нощес.

Ганчев, който рядко приказва пред медиите, изясни проблема със стадион " Българска войска ", за който имаше замяна на реплики, обиди и квалификации със служебния състезателен министър Андрей Кузманов.

Той има подготвен план, който планува реорганизация на арената, а не напълно нов градеж по думите му. Стойността била 45 милиона евро и в случай че началото на първата копка не се забавило, всичко щяло да излезе 32-33 млн. Намерил е трети вложител (другият е сътрудникът му в ЦСКА-София Юлиян Инджов), а също по този начин капиталов фонд. Стадионът ще е с 15 хиляди седящи места и още 3 хиляди правостоящи. Трябва да бъде подготвен до края на 2023 година

" Това е последната идея в моя трагичен животец, който съм имал до момента. За мен е най-голямата идея. Само това може да ме откаже от ЦСКА - в случай че до една година не стартира реконструкцията ", добави Ганчев.

Той похвали новите управници, определяйки ги като млади, диалогични и образовани. Надява се с тях проблемите в страната и спорта да се решат. Призова младежи да поемат ръководството, защото времето на лицата от 90-те години изтекло. По същата причина подкрепил Димитър Бербатов за началник на БФС. Определи сегашните шефове на футболната централа като " фракция ". Тя " изработила " похвалените от него " млади, енергични и знаещи езици " Бербо, Стилиян и Мартин.

А на предходното ръководство даде следната оценка:

" Ние се превърнахме в една територия като страна. Вие обичате ли да гледате " Енимъл планет "? Стадо макаци, и това не е по Станислав Лем. Не е фикция. Главният макак обладава цялото стадо и за всичко би трябвало да се пита той. Щом на народа му е добре... Какво прави бизнесът? Стоим, чакаме, отбраняваме се. "

Той стартира с това, че през последните 30 години ЦСКА като клуб е притискан и спъван от страната. 

" Червените " постоянно са си били в окопа и то не от през вчерашния ден, а от 30 години. Не знам на кого пречи този нашият клуб. Най-голямата фенска маса в България, той е социалеин феномен. По принцип, когато влязохме с Инджов и Стоичков, първоначално единствено давахме. Но в последните две години нещата се уравновесяват. Горе-долу на 80-90 % клубът се самоиздържа. Спазваме строга финансова дисциплинираност ", по този начин Ганчев отговори на въпроси за проблемите на ЦСКА и за това дали футболният клуб печели.

След това пристигна оценката на новите ръководещи и упованията на Ганчев към тях - по отношение на предходните:

" Това е минало, към този момент има нова вълна. На народа му се желае нещо друго да се случи. Дано дадат независимост на бизнеса. Очаквам да се случат доста неща, тези младежи доста ме кефят, диалогични, образовани, допускам не са измамници. Крайно време беше младежи да поемат, на тези от 90-те им пристигна краят. "

Той прикани на бизнеса да бъде оставена " независимост, да не му се пречи, да не бъде рекетиран ", а там, където не му се оказва помощ (в спорта, да вземем за пример, както и в ЦСКА ), да не се пречи. Макар че - по думите на Ганчев, страната била дебитор на футболните клубове.

" Ами нали " Левски " трябваше нещо да напишат. На тях всичко им е разрешено, по този начин ловешкият бизнесмен разяснява позиция от " Герена " във връзка консултациите за държавно управление, в които във връзка с спорта бе упоменат проблема със стадион " Българска войска ". - Аз нямам срещу " Левски " да си построят стадион и дано бъде най-хубавият и прелестен. Нямам срещу това нещо. Те да ни гостуват, ние на тях и по този начин. Нека всички си построят игрища. В Унгария Виктор Орбан раздаде пари на всички и им направи игрища. Тук, в случай че не се оказва помощ, дано най-малко не се пречи. "

" Ние сме се разбрали със зелени, пемпени, оранжеви " - по този начин Ганчев отговори дали има проблеми с еколозите за стадион " Българска войска ". Той увери, че няма да бъде отрязано нито едно дърво, в противен случай стадионът ще заема по-малка повърхност, тъй като се отстранява лекоатлетическата писта. Синът му Данаил Ганчев е заел немска компания, построила стотици игрища.

Той няколко пъти акцентира, че страната не е ощетена, в противен случай: " Като стане подготвен стадионът, няма да си го занеса в конюшнята! "

Ганчев се спря на изказванията на Министерството на спорта, че държавното сдружение " Сердика спортни парцели " било пред банкрут поради задълженията на ЦСКА-София. Според него капиталът му бил 115 милиона лв., стадионът е оценен на 23 млн., а клубът му дължи 2,5 млн.

" Червените " заплащат месечен наем от 96 000 лв. без Данък добавена стойност и без локалните налози, които били 300 000 лева годишно.

Според Ганчев по контракт ЦСКА-София имал право да реинвестира наема в базите и това към този момент било направено. Дълговете били 2,5 млн., а страната признала 2,3 млн. от вложени (най-вече в Панчарево) 4,8 млн.

Спомена поименнно шефа на Национална спортна база Пламен Манолов, който отказвал да признае контракта (Ганчев занесе документи в БФС и ги остави, бел. ред.), а служебният състезателен министър Андрей Кузманов въобще не го прочел. 

Друга огромна тематика в диалога - наранена от самия Ганчев, бе за останалите спортни клубове на ЦСКА и за държавното спортно учебно заведение. Той се изуми по какъв начин е допустимо да се желаят наеми от спортистите от школото. Бизнесменът е срещу практиката спортните обекти да се дават чартърен, защото страната не може да ги стопанисва, а наемателят да желае непостижими наеми от спортните клубове. И от държавното спортно учебно заведение.

Нещо такова направил и Кузманов дни преди да отстъпи на своя правоприемник в новия кабинет. Гриша Ганчев не го сподели в прав текст, само че загатна за корупционни практики с базите, съответно засегна " Сердика спортни парцели " и Пламен Манолов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР