Догодина по това време учениците от тази гимназия не само

...
Догодина по това време учениците от тази гимназия не само
Коментари Харесай

Белгия намали на 16 години възрастта за гласуване

Догодина по това време учениците от тази гимназия освен ще поставят изпити, само че и ще гласоподават. За европейските избори през 2024 г Белгия и Германия ще се причислят към Австрия, Гърция и Малта, които дадоха право на глас на младежи на възраст 16 и 17 години. Тийнейджърите в Белгия наподобяват стимулирани от тази вероятност.
Скоро ще станем пълнолетни, тъй че е значимо дадем и нашето мнение.
Анушка – ученичка в гимназиален курс 
Наистина е добра концепция, тъй като значи, че можем да променим това, което желаеме. По въпросите, които считаме за значими, ще имаме право на глас – да го дадем за партии или персони, които считаме, че са носители на тези полезности. Например значими тематики са промените в климата, правата на дамите.
Алекси – възпитаник в гимназиален курс 

Намаляването на възрастта за гласоподаване значи, че в Белгия броят на гласоподавателите ще нарасне с 270 000 души. Това е задачата на доста юношески организации, които от години приканват за тази смяна в цяла Европа.
Вярно е, че някои младежи считат, че техните гласове и бюлетини нямат значение и по тази причина се нуждаем от по-голяма политическа смяна. 16 години е част от тази смяна. Осъзнаваме обаче, че се нуждаем от някои по-радикални промени. Ако желаеме младежите да се усещат в действителност ангажирани в нашите демокрации. Трябва да имаме повече младежи в политическите партии, на властови позиции. Мнението им да се приема съществено в политиката.
Лорън Мейсън – управител „ Политики “ в Европейски юношески конгрес

Голямата въпросителна е дали новите гласоподаватели ще се записват в листите и дали ще отидат до урните. В Белгия обаче гласуването е наложително, само че на предходни избори присъединяване на най-младите беше нищожно.
Разбира се, за нас, институцията Парламент, това би трябвало да бъде предпочитано по доста аргументи. Първата е, че това евентуално са изборите, които оформят бъдещето на новите генерации. Защото това, което ще се случи на европейско равнище, евентуално има по-голямо и по-дълго влияние от националните решения в кратковременен проект.
Жауме Дук – представител на Европейска комисия

Само 42% от гласувалите за пръв път са отишли до урните през 2019 година Следователно времето и опитът ще покажат дали младежите желаят да гласоподават. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР