Доброволци търсят място за паметник на дядо Добри в София. Преди

...
Доброволци търсят място за паметник на дядо Добри в София. Преди
Коментари Харесай

Доброволци търсят място за паметник на дядо Добри в София

Доброволци търсят място за монумент на дядо Добри в София. Преди пет години стартира работата по макета. Има направен план за слагането му, само че към момента се търси подобаващото място. Макетът се пази в учебното заведение по каменоделство в село Кунино.
Дядо Добри е индивидът, дарил хиляди левове на няколко храма в столицата.
Един от най-големите донори на храм-паметник “ Св. Александър Невски “. Служителите на храма постоянно ще помнят дядо Добри и неговите добрини.

„ Хората минаваха през него като през в действителност праведник. Не като духовник, а просто като доста правоверен човек.
„ Това за всичките тези хора той е направил нещо. “
Сиреч да се допрян до тази праведност, която ние си мислим, че сме изгубили в нашия съвременен свят, само че в действителност виждаме, че има вид да има “, споделя пред протойерей Антоний Милушев.

Светецът от Байлово ни напусна през 2018 година. В негова чест съдружие „ Азбукари “ създават план с учебното заведение по каменоделство в село Кунино за построяването на монумент на дядо Добри.

„ За нас е доста значимо да сложим този монумент, тъй като самодейността стартира 2018 година и децата, които чакаха с неспокойствие да го създадат, към този момент приключиха учебно заведение, само че идват идващите и те също задават въпроса „ Кога? “, разяснява Цвета Кирилова, ръководител на съдружие „ Азбукари “.
Сдружението предлага паметникът да се сложи в парка на квартал „ Гео Милев “
наоколо до храм „ Света Троица “. Миналата година към община „ Слатина “ е пусната молба за публично разискване.

„ Дядо Добри по никакъв метод, при цялото ми почитание към него, само че той по никакъв метод не се свързва с регион „ Слатина “. По никакъв метод не е правил активност тук. Своята праведна активност той в действителност е правил единствено в центъра на София. Това е и един от претекстовете на жителите, които са изказали негативно мнение по въпроса за разполагането на паметника в парка „ Гео Милев “, уточни Георги Илиев, кмет на община „ Слатина “.

„ Честно да си призная, възнамерявам се кой има срещу слагането на този монумент и кой в действителност работи против положителното “, сподели Цвета Кирилова.
Въпреки че слагането на паметника е към момента под въпрос, макетът е подготвен.
„ Първо две макетчета направих. Едното беше права фигура, другото седнала фигура. Избрахме седналата и започнахме някъде мисля, че беше февруари месец 2019 и за юли месец към този момент беше облят в гипс “, уточни Красимир Митов, ваятел.

Въпреки положителните каузи на Дядо Добри, към момента не е ясно дали паметникът му в миналото ще бъде подложен в София.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР