Доброволци и местни управници опитват с неистови усилия да измият

...
Доброволци и местни управници опитват с неистови усилия да измият
Коментари Харесай

Доброволци измиха срама с храна за украинците

Доброволци и локални управници пробват с неистови старания да измият срама с изхранването на украинските бежанци у нас, основан от държавното управление. Както е известно, с новите правила на програмата за настаняване изхранването бе прекъснато.

Проблемът касае общо 13 000 души все още, настанени по програмата. Той е изключително изострен в държавните бази, защото там се настаняват новопристигнали хора, има и много възрастни и обществено слаби. Допълнителен проблем е, че в множеството бази не се позволява готвене по стаите. Ако въпреки всичко има опция, липсва посуда, написа „ Сега ”.



В хотелите ситуацията все още е по-спокойно, тъй като там са настанени и по-платежоспособни хора, които могат да си набират храната свободно. Но всеки миг се чакат големи проблеми и там, тъй като стотици настанени - от незаможните, се канят да изоставен.

Бившият народен представител от Демократична България Стела Николова заяви, че дружно с регионалния шеф на Варна Марио Смърков са организирали кетъринг в базите. На линия е и БЧК.

Всъщност БЧК - Варна пое ангажимент да храни един месец към 200 души. Ще финансира и част от медицинските услуги на украинците. " Държавата би трябвало да предприеме незабавни ограничения, защото на доста места липсва и отопление ", каза пред БНР шефът на БЧК - Варна Илко Раев.



Самият Смърков изрази през вчерашния ден вяра, че кабинетът ще излезе с ново решение, с което да се оправят неразбориите с храната. Но новината по този начин и не се сбъдна през днешния ден.

" Ако желаете, можете да помогнете персонално с хранителни артикули, или да се свържете с нас. Бежанците ще са признателни за всяка помощ ", приканва Украински дом - Варна.

По информация на " Сега " общинари, чиновници на регионалните шефове в Бургас и Ямбол, а и на БЧК, тъкмо както варненските им колеги се мъчат да провеждат кетърънг или някакъв различен тип доставяне в своите си региони. И те чакат централното решение, което повече от неуместно липсва. 

А жителите на краткотрайния център Елхово се оказа, че с изключение на без храна, са и без вода. Сигналът е на доброволката Светозара Колева, която интензивно подкрепя украинските бежанци.
ТЕМА преди 6 часа 1170 преди 11 часа 507 преди 1 ден 2570
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР