Доброволци чистиха 6 дни в планина Беласица в районите на

...
Доброволци чистиха 6 дни в планина Беласица в районите на
Коментари Харесай

Доброволци изнесоха тонове боклук от билото на планина Беласица

Доброволци чистиха 6 дни в планина Беласица в регионите на хижа Лопово и хижа Конгур и по билото, а резултатът е над 4,5  тона събран отпадък.

Около 50 души от разнообразни градове, възрасти и специалности се качиха в естествен парк Беласица, с цел да се включат в обичайното високопланинско разчистване на екологично съдружие “За Земята ”, което се провежда от 1999 година насам и се реализира напълно с дарения и доброволческа мощ, оповестяват от екологичното сдружение.

" С тазгодишната акция искахме с изключение на да чистим, да покажем на участниците хубостта на много непознатата планина Беласица. Мисля, че имахме триумф и в двете - доста доброволци споделиха, че сигурно ще се върнат тук, а планината олекна с 4,5 тона отпадък "  - разясняват уредниците.

Специфичното за  Беласица е, че се намира на граница сред две страни и има дълга история на борби в региона по време на разнообразни военни спорове. Дълго време в най-новата ни история достъпът на цивилни до билото е бил стеснен. Части от тази история излезнаха наяве  в сметищата  до хижите, които са някогашни принуди,  под формата на   опаковки от храни, облекла, обувки, остарели подови настилки и килими, електрически уреди.

Огромен проблем се оказаха 2 типа боклуци - пластмасови бутилки и туби от моторно масло, най-вероятно изхвърляни при сеч. Сдружението ще се обърне с публично писмо към виновните институции. 

Друго предизвикателство в българските планини са изоставените и разпадащи се здания, които са най-обемният източник на отпадък  и най-трудният за изчистване.

По време на акцията беше показана акцията “Из Чисти Планини ”, която си слага за цел по-системно да работи за предварителна защита на замърсяването в планините като си спомага с всички институции, които са свързани с планината - дирекциите на национални и естествени паркове, хижари, туристически сдружения, Български туристически съюз, локалните общини и организации на планински водачи. Кампанията също работи за постигане до посетителите на планината с послания и образци за практиките на устойчивия туризъм.



Организаторите показват огромна признателност към дирекцията на Политическа партия Беласица, която  спомага както в извозването на питателните артикули за доброволците, по този начин и за организацията на свалянето на боклука с високопроходим камион. Представители на парка се срещнаха с участниците, направиха презентация за работата си и размениха хрумвания и контакти за следващи взаимни действия с по-системен метод за понижаване на отпадъците в парка. 
Снимки от Чистене в Беласица'2023

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР