Доброволната военна служба е добра идея, но преди да мислим

...
Доброволната военна служба е добра идея, но преди да мислим
Коментари Харесай

Ген. Михо Михов: Доброволната военна служба е добра идея, но преди въвеждането й трябва да проучим има ли желаещи

Доброволната военна работа е добра концепция, само че преди да мислим за въвеждането й би трябвало да проучим има ли искащи и да обезпечим съответната материално-техническа база. Това съобщи в ефира на БТВ ген. Михо Михов – специалист към АБВ и ръководител на комисията по защита в 43 Народно заседание. Той напомни, че концепцията за доброволния принцип е застъпена от депутатите на АБВ, още когато на дневен ред се разглеждаше предлагането за връщането към наложителна казарма.

„ В предходния парламент се обсъждаше Законът за наложителната наборна работа, който беше импортиран от сегашния министър на защитата. Тогава от политическа групировка АБВ бяхме срещу такава режисура за бъдеща войска. И в този момент на драго сърце слушам, че министър Каракачанов е водил диалози, в това число и с премиера, да се подходи по различен метод. Става дума за доброволния принцип, при който младежи и девойки да бъдат шест или девет месеца в казармени условия. Тази концепция на министъра на защитата е добра, само че би трябвало първо да се изследва ще има ли искащи. Когато забележим, че има хиляди искащи, на фона на към 55 000 деца от един набор, колкото приблизително се раждат годишно, тогава може да се пристъпи към подготовката на инфраструктурата в казармата. Защото през днешния ден не може да се живее по този начин, както са живели в миналото бойците – с общи тоалетни, спални и прочие. Всичко това са разноски, които тази година никой, на никое място не ги е залагал. И в случай че такава концепция се осъществя и се поддържа от обществото след по-сериозна полемика, и има искащи младежи, то аз в действителност я поздравявам, тъй като връзката сред армията и народа някак си се скъса. Престижността на военната специалност също страда и боеспособността на Българската войска не е тази, която би трябвало да бъде поради систематичното недофинансиране, което касае и въвеждането на доброволната работа, неприятното кадрово развиване и остарялата бойна техника “.

Според ген. Михов доброволната военна работа може да бъде употребена и като механизъм за поощряване на младежите да продължат своя път на развиване в Българската войска. „ Чрез възможното въвеждане на доброволната работа може да бъде запълнен, да вземем за пример, мобилизационният запас. Като се има поради, че непрекъснатият запас сега е 3 000 души – една бригада, която не е попълнена и на 50 %. По-важното е обаче, че ще има едно тестване за младежите и девойките, за самите тях, дали биха приели военната работа и откакто завършат този непринуден модул от шест или девет месеца, а може и по-малко. Дали биха останали професионални бойци. Или пък да се основат условия да бъдат одобрявани с преимущество във висшите военни учебни заведения. Тук е мястото да кажа, че за тези хора би трябвало да има някакви привилегии. Освен заплащането за тези 6-9 месеца, би трябвало да има привилегии и за реализацията им в обществото “.

Ген. Михо Михов разяснява и положението на въоръжените ни сили. „ Най-голям дефицит има в сухопътните ни войски. Става дума за към 5 500 души, което са почти две бригади. Не споделям, че единствено там е казуса, само че в края на краищата, ние две бригади сега не сме осъществили, а това води и до пестене на средства. И някой в този момент, може би вярно, реши да се провиснал 100 милиона лв. за повишение на заплатите в армията. Този номер с бюджета обаче се правеше и в годините обратно. Обикновено финансовият министър знае какъв брой души са на работа и тъкмо толкоз отпуска за заплати. А спомагателното, което беше обещано, значи нарастване на заплатите с сред 30 и 50 лв., което е един жест, само че нищо солидно за финансирането на военните към момента не е направено. Т.е. има потребност от солидно повишение на заплатите на професионалните бойци “.

В умозаключение генералът бе свикан за коментар във връзка с продължаващите разногласия към закупуването на нов военен аероплан. „ Подходът на министър Каракачанов за поддържане на МиГ-29 е верен. Но паралелно с удължаването на виталния цикъл на този изтребител, ние би трябвало да вървим и към закупуването на нов аероплан. Аз постоянно ще споделям, че ние имаме потребност от нов аероплан, от завода. Трябва да се съобразим и с това какъв брой са неговите разноски за един летателен час. „ Грипен “ харчи на час, дружно с настоящите поправки през годините, към 4 000 евро. F-16 харчи осем хиляди евро на летателен час, а F-18, за който заприказва и министърът на защитата, харчи 14 000 евро, с което е съпоставим с „ Юрофайтър “. Тези параметри в действителност са доста значими. И в случай че питате мен, новият аероплан „ Грипен “ беше подобаващ, а и Чехия и Унгария към този момент имат опит с него “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР