Доброто презентиране не е просто дарба или талант, а е

...
Доброто презентиране не е просто дарба или талант, а е
Коментари Харесай

Майсторски клас за вдъхновяващи презентации

Доброто представяне не е просто заложба или гений, а е умеене, което се развива, твърди Християн Стоилков, създател на компанията Presentation Leader. Той предлага презентации по размер, думи по размер, облекла по размер. Освен всичко знае по какъв начин да се оправим с един от най-големите страхове – говоренето пред аудитория. Ето какво още може да научим от него, с цел да станем по-добри в обществените си изяви.

Презентационните умения са част от информационните качества. Под една или друга форма, ние непрекъснато презентираме и споделяме. Това става посредством думи, интонация, езика на тялото и посредством тези три инструмента можем да влияем на индивида или хората насреща. Затова постоянно би трябвало да внимаваме по какъв начин ги използваме, е съветът на Християн. Кой не би желал аудиторията да го одобри и да се настрои на една и съща вълна с него в качеството на презентатор. Голяма част от хората обаче не знаят по какъв начин да създадат забавни, потребни и ангажиращи презентации. Но за какво ни е да сме положителни презентатори?

Хора със заложби, които работят за компании и нямат личен бизнес, най-лесно и бързо може да се изстрелят нагоре в кариерата си, прилагайки презентационните си умения. Те са част от лидерските умения и когато развивате способността да вършиме положителни презентации, ще притегляте вниманието и ще получавате аплодисменти, което няма по какъв начин да не се отрази на вашите резултати и на кариерното ви израстване. А за бизнесмените това е сполучлив инструмент за разгръщане на техния бизнес – те вземат участия в разнообразни конференции и когато с наличието си на сцената печелят доверие, те може да се снабдят с доста нови клиенти. Но по какъв начин Християн Стоилков попада тъкмо в този информационен ураган?

Провел стотици образования, работейки за разнообразни компании. Те стават значима част в работата му като обучител на търговци на мобилни устройства, като част от екипа на презентационна организация, като дистрибутор на огромен китайски бранд за смарт телефони. Виждайки резултатите от своя труд, той желае да започва лична копания, а все нещо не му доближава да се реши. Но… през 2019 година Доналд Тръмп спря комерсиалните връзки на Съединени американски щати с тази компания. Тогава в екипа ѝ в Централна и Източна Европа стартират съкращения и Християн попада измежду тях. И си споделя: „ Чудесно, тъкмо тази засилка чаках “. Така слага началото на своя личен бизнес - през лятото на 2019-а се появява Presentation Leader, а при започване на 2020 година основава Академията за впечатляващи презентации. Вижда голям капацитет за работа в това лекторите на конференции и други събития да са добре готови за обществени изяви. Как обаче ораторите задържат вниманието на публиката?

Ключът към вдъхновяващата презентация е в положителната подготовка, интуицията, опитът, като главното е, че би трябвало да са вдъхновяващи оратори, само че в същото време се чака да дават потребна информация, да влагат въодушевление и персонално отношение. Когато има страст и заряд, а не апатия и еднообразност, то представянето пред публика няма по какъв начин да премине неусетно. И въпреки всичко не се ли желае гений?

Нито един популярен представител не се е родил популярен представител. Той се основава посредством доста процедура. Най-добрите оратори са подготвени да приказват доста дълго време, без авансово да са се готвили за това. Натрупаните умения като количество след това дават резултат във високо качество. Колкото по-тренирани сме, толкоз по-лесно влизаме в разнообразни функции, показва Християн Станков. Как да се усъвършенстваме, може ли единствено посредством неговата книга „ Лидер в презентациите “?

Книгата за презентационните умения е като Закона за придвижване по пътищата. Може ли да станем положителни водачи, без да познаваме този закон? Най-вероятно може, ще се научим да караме кола, само че по-добре да познаваме добре разпоредбите. Затова и при усвояването на презентационните умения е по-добре първо да се срещнем с теорията, а след това да пристъпим и към практиката. Презентациите са неговият бизнес, върху какво тъкмо е фокусът му в този момент?

Насочил се е към развиване на образованията и популяризирането на книгата си. Самият той изготвя лимитиран брой презентации по поръчка от компании. Новото му начинание е да разгърне лична марка дрехи по поръчка, главно костюми за мъже и дами, ушити по размер. Дрехите са част от презентацията и това е значима стъпка, с която Presentation Leader ще продължи да пораства. Какво се крие зад тази концепция?

Вдъхновението идва от Пенчо Семов, един от най-богатите българи: „ Когато научих неговата история, бях мощно впечатлен и леко сърдит, тъй като чак на 27-годишна възраст стигнах до този изтъкнат фабрикант. Той потегля от едно мъничко селце Цвятковци край Габрово, а реализира толкоз доста. Възгледите му за живота и развиването се основават на три думи, станали негово кредо – Труд, Любов и Постоянство. Ще закодирам това в марката на костюмите, тъй като имам вяра, че има облекла на триумфа. Пенчо Семов е основал най-голямата фабрика за преправка на вълна, а хубавият костюм се създава от първокачествен вълнен плат. Иска ми се да възродя загатна за този сполучлив бизнесмен, и то през продукта, който ще предлагам “. Ще се употребяват най-хубавите италиански и британски платове, а ще се шият в една от най-хубавите заводи в страната. С качествените костюми ще се затвори цикълът „ Лидер в презентациите “. По облеклата посрещат, а по нашите умения ще ни изпратят, припомня Християн. Но по какъв начин се построяват тези умения?

Важно е да изградим убеденост в държанието си пред аудитория. Да сме уверени, че презентацията ни е добре структурирана, да сме решили каква е аудиторията и каква да е динамичността на говорене, да знаем какво желаеме да реализираме и къде ни се ще да заведем тази публика. Трябва и механически да сме отиграли всичко – от работата с презентационния програмен продукт, до държанието на сцената. Когато непознатото ни стане познато, ще сме по-близо до вдъхновяващата презентация. Полезно е да сме готови с такива умения и появи ли се опцията, просто да я грабнем. Какво още да знаем за презентациите, преди да се надигнем пред публика?

Има три презентации – тази, която подготвяш; онази, която изнасяш; и презентацията, която ти се е желало да представиш. Ако презентацията, която сме разиграли на сцената, е била близка, до онази, която ни се е желало да бъде, значи, тя е била впечатляваща за аудиторията.
Три стъпкиКакво е добре да знаем предварителноЦелта на презентацията и профила на аудиторията.Контекстът на презентацията – дали ще се изпраща по имейл или ще я представяме онлайн.Трите градивни детайла, от които зависи резултатът на всяка презентация – информацията, лекторът и дизайнът.Текстът е част от бр. 112 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР