Доброто кино умря някъде през 80-те години на миналия век,

...
Доброто кино умря някъде през 80-те години на миналия век,
Коментари Харесай

Любен Чаталов: Доброто кино умря някъде през 80-те години

Доброто кино умря някъде през 80-те години на предишния век, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция обичаният български артист Любен Чаталов. „ Вече се вършат филми, в които да се свърши историята, да бъде гледана и незабавно по-късно забравена, тъй като идва идната “, изясни артистът. 

За наслада обаче през последните години е почнало да се обръща от ден на ден внимание на филмите - български класики. „ Радвам се, че младите започнаха да гледат и харесват филми на режисьори като Въло Радев и Бинка Желязкова. Хората гледат и харесват филмите и си споделят: " Ама той бил прекрасен филм ", само че за жалост към този момент няма кой да им го покаже и да им изясни “, счита Чаталов.

Любен Чаталов разкри, че е станал инцидентно артист. В средата на 70-те години на ХХ век той дружно с Иван Иванов, също към този момент обичан артист, почнали работа в метеорологичната работа на софийското летище. Там, обаче, работел и техният другар Слави, който няколко години кандидатствал във ВИТИЗ, само че все не го приемали. От слушане на подготовките му, Иван Иванов и Любен Чаталов наизустили всички етюди. Накрая Слави ги навил да аплайват дружно с него, на смешка. Минали първи кръг, минали втори, трети, четвърти кръг и все чакали да ги скъсат. „ Все успокоявах Иван, че най-после ще видят, че за нищо не ставаме, и ще ни пуснат да си вървим “. Те, обаче, ги одобряват. „ Останахме да следваме, тъй като преценихме, че е по-добре да си студент, в сравнение с да работиш. Все щяха да видят, че за нищо не ставаме и да ни изгонят. Във втори курс обаче Иван Иванов снима „ Всичко е обич “, аз пък снимах „ Игра на обич “ и като тръгна… чак до днес… “

Той е безапелационен, че няма филм, който да заема особено място в живота му. „ Всичките са ми дечица. Не мога да кажа, че не обичам това, тъй като е леко куцичко като роля. Но то ми е детенце, аз съм го „ родил “. Не може да не го обичаш “, счита артистът.

Както БТА писа по време на десетото юбилейно издание на Международния кино фестивал за ново европейско кино Любен Чаталов беше отличен със специфичната премия за повсеместен принос в киното. Отличието му беше връчено по време на формалното разкриване на кинофестивала. По традиция артистът откри своя звезда в Алеята на липите и засади свое липово дръвче.

Актьорът  е роден на 24 февруари 1950 година в София. През 1978 година приключва актьорско майсторство във ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов “. Дебютът му е във кино лентата „ Бумеранг “ от 1979 година, само че огромната му известност идва с функциите му във филмите „ Адаптация “ (1979), „ Игра на обич “ (1980), сериалът „ Записки по българските въстания “ (1976 - 1980), „ Голямото нощно къпане “ (1980), „ Лавина “ (1982) и доста други.

Любен Чаталов продължава да се снима интензивно и през днешния ден във филми като „ Чичо Коледа “ (2021) и „ Като за последно “ (2021). През дългогодишния си креативен път е застава на снимачната площадка за следващия филм или ефирен сериал към 100 пъти.

Член е на Съюза на артистите в България и на Съюза на българските кино дейци, а Стената на славата през Театър 199 в София пази негови отпечатъци и специфичен шарж.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР