Добротата е най-прекрасната музика за душата. В това вярва 50-годишният

...
Добротата е най-прекрасната музика за душата. В това вярва 50-годишният
Коментари Харесай

Добрият Наско e новият дядо Добри

 Добротата е най-прекрасната музика за душата. В това има вяра 50-годишният Атанас Иванов. Родопчанинът е въплъщение на човещината и благородството и по тази причина мнозина го дефинират като новия дядо Добри. Мъжът отделя от залъка си, с цел да възражда храмове в родния си край. Изкарва парите си като монтьор и вдъхва живот на остарели коли. Вместо да вдигне огромна къща или да си подари незабравима отмора, Наско си е сложил благородна задача, която извършва към този момент 15-а година.

" Винаги съм си изкарвал парите с труд. След като погася сметките, отстранявам и влагам в храмове. Не го върша с комерсиална цел, а поради вярата. Важно е да не я губиш, тъй като най-страшният човек е този, който не има вяра в нищо. Когато работя в някой параклис, изпитвам себе си. С всеки идващ момент ми идваше още мощ и религия да ги възвръщам и по тази причина до момента в който имам сили, няма да спра. Знам, че Господ ми оказва помощ ", споделя пред " България Днес " родопчанинът.

Атанас приключва изобразяване в Смолян, а по-късно инженерство по индустриален дизайн във Варна. През годините е работил какво ли не - нощен надзирател, тенекеджия, бояджия. Преди 15 години заварва татко си Захари да ремонтира параклиса " Св. св. Козма и Дамян " в родното им село Чокманово. Възрастният мъж е болен, само че въпреки всичко поправя вратата на светата обител в дърводелската им работилница. Атанас взема решение да му помогне, като оправя целия храм и изписва иконите за него. Параклисът е строен през 1828 година Преди да се захванат той и татко му, от него били останали единствено основите.

В руини обаче са и други параклиси в региона. Така Иванов се захваща и с тях. До момента мъжът е възродил пет параклиса и не мисли да стопира. В параклисите са вложени пари освен от купени и възобновени от него коли, само че и от продажбата на унаследен апартамент и етаж от къща.

" Помощ съм имал, не е като да липсва, въпреки и дребна. В някои строителни магазини ми разрешават да заплащам материалите разсрочено, от време на време някой възрастен идва и ми оказва помощ с каквото може. Благодарен съм за тези жестове, тъй като са скъпи ", добавя Атанас.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР