Добросъвестността е основното условие към длъжника, за да може той

...
Добросъвестността е основното условие към длъжника, за да може той
Коментари Харесай

Личният фалит да е само за добросъвестни длъжници, предлага служебният кабинет

Добросъвестността е главното изискване към длъжника, с цел да може той да изиска образуването на процедура по персонален банкрут. Това излиза наяве от плана на Закон за неплатежоспособност на физическите лица, който служебният правосъден министър Крум Зарков показа в сряда, взаимно с министъра на нововъведенията и растежа Александър Пулев, с който са съвносители.

Опити за основаването на подобен закон, както и търсенето на различни решения в България се вършат от години. Едно такова различно решение беше въведената в законодателството преди към година десетгодишна безспорна погасителна отминалост за частни отговорности, само че това е отчасти решение на казуса. За разлика от него, производството по персоналния банкрут разрешава изцяло споразумяване на отговорностите на един безкористен дебитор като всички кредитори да бъдат задоволени в едно общо правосъдно произвеждане. Това икономисва на всички - и на длъжника, и на кредиторите му време, разходи, неустановеност, стрес и терзания, в това число потребление на неприятни практики от колекторски компании и купувачи на вземания, се споделя в претекстовете към законопроекта.
Министерството на правораздаването е изпълнило своите задължения по Плана за възобновяване до края на годинатаТози закон би трябвало да влезе в действие до края на годината като част от изискванията за втория транш по Плана за възобновяване и резистентност, който е на стойност от над 700 млн евро, сподели при представянето Крум Зарков. Това е последният законопроект, който Министерството на правораздаването трябваше да приготви до края на годината, последният, който се качва за публично разискване, което значи, че след 14 дни може да бъде препоръчан на Народното събрание. Сред другите планове са измененията в Закона за правната помощ, в Закона за медиацията, Търговския закон, закона за отбрана на подателите на сигнали, антикорупционния закон - всичко, по което министерството работи и някои от тях са били в напреднала фаза, готови от предходни екипи. Въвеждането на подобен закон е ангажимент на страната освен по европейската Директива 2019/1023, въвеждането на която България доста е забавила и действителна е заплахата Европейска комисия да образува ново наказателно произвеждане против страната, само че и в границите на Националния проект за възобновяване и резистентност, означи Крум Зарков. " Бездействието на институциите докара до такава степен, че длъжниците не са предпазени, кредиторите не са задоволени, а Европейска комисия обмисля да ни накаже ", разяснява той.
Изискването за почтеност на длъжника се отнася както до упражняването на правата в производството по неплатежоспособност, по този начин и до държанието му преди подаването на молба за формиране на произвеждане. Длъжникът има право да желае разкриване на произвеждане по неплатежоспособност и да упражнява плануваните в този закон права, в случай че е безкористен. Длъжникът, под боязън от отговорност за вреди, е задължен да упражнява предоставените му в този закон права добросъвестно и съгласно положителните нрави. Той е задължен да изнася пред съда и синдика единствено истината за своето имущество, да оказва подпомагане и да не препятства упражняването на пълномощията на съда и на синдика и да не основава заплаха за ползите на кредиторите.
Реклама
Законопроектът в презумпции изброява хипотези, които изключват съществуването на почтеност:

длъжникът е наказан за корист на доверие, за закононарушение против кредиторите или за закононарушение против финансовата, данъчната или осигурителната системи; през последната година не е упражнявал трудова или стопанска активност по занимание и не търси интензивно работа; през последните 5 години не е направил нарушаване на обвързване за обявление на приходи или имущество; разпоредил се е със свое имущество безплатно със свое имущество на забележителна стойност през последните пет години; през последните пет години е поел обвързване по контракт за заем, контракт за покупка на артикули и услуги или различен възмезден контракт, който не е предопределен за облекчаване на негови или на членовете на фамилията, които устоя, съществени витални потребности и което обвързване е очевидно несъобразено с имуществото и приходите му; показал е погрешни или непълни данни, документи или доказателства за своето имущество пред съда или синдика по отношение на произвеждане по несъстоятелност; не е оказал подпомагане или е препятствал упражняването на пълномощията на съда и на синдика по отношение на инспекцията на имуществото му, опазването и попълването на масата на несъстоятелността; не е извършил отговорности, планувани в този закон, в утвърден погасителен проект или в извънсъдебно съглашение с кредиторите, с което е основал заплаха за ползите на кредиторите.

Целта на персоналния банкрут е посредством особено произвеждане по неплатежоспособност на физическите лица, които са неплатежоспособни добросъвестни длъжници, само че и желаят отговорностите им към всички кредитори да бъдат задоволени в едно общо правосъдно произвеждане. Производството стартира напълно непринудено и единствено по самодейност на добросъвестния дебитор, който не е търговец - за разлика от разлика от производството по неплатежоспособност на търговеца, което може да стартира и по молба на кредитора.

Неплатежоспособен е дебитор, който не е в положение да извърши едно или повече изискуеми парични отговорности на обща стойност над 10 минимални работни заплати, за интервал от повече от 6 месеца, споделя законът. Неплатежоспособността се допуска, когато длъжникът е спрял заплащанията, в това число и когато е платил напълно или отчасти вземанията на избрани кредитори. Неплатежоспособността се допуска, в случай че имуществото на длъжника не е задоволително, с цел да покрие всичките му парични отговорности. Масата на несъстоятелността обгръща всички имуществените права на длъжника, както и една втора част от съпружеската имуществена общественост.
Реклама
Несеквестируемото имущество не се включва в масата на несъстоятелността и против него не може да бъде насочвано осъществяване. Освен това, съдът дефинира прехрана за длъжника и на членовете на неговото семейство - съгласно фамилното и имуществено положение, само че не по-малко от една минимална работна заплата.

В производството по неплатежоспособност се назначава синдик от съда, по предложение на събранието на кредиторите. Съд по несъстоятелността е окръжният съд по непрекъснатия адрес на длъжника, регистриран преди повече от шест месеца от датата на подаване на молбата за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност.

Законопроектът планува относително опростено произвеждане по неплатежоспособност, което следва да протече в следните етапи: инспекция на допустимостта на молбата и разкриване на произвеждане по неплатежоспособност, което завършва с решение за оповестяване на неплатежоспособността на длъжника; определяне на вземанията и на имуществото в масата на несъстоятелността; предложение и одобряване на проект за погасяване; оповестяване в неплатежоспособност и осребряване на имуществото. Предвиждат се и някои специфични правила, ориентирани към обезпечаването на експедитивност, успеваемост и отбрана на длъжника в производството.

Заедно с молбата си до съда длъжника е задължен да предложи и проект за погасяване на отговорностите в производството, като молбата се преглежда от съда в 14-дневен период от постъпването й. След разкриване на производството по неплатежоспособност длъжникът не може да подписва каквито е да е покупко-продажби с имуществото си, да прави заплащания без позволение на синдика, а до назначението на синдика - без позволение на съда. Изключение от това ограничаване са покупко-продажбите за ежедневните потребности на фамилията в границите на избраната от съда прехрана, заплащания към централния и локалния бюджет, комунални услуги, медицински разноски, за обучение и други Всички заплащания към длъжника се правят по особената банкова сметка на масата на несъстоятелността, а заведените против него каузи се стопират и нови не се образуват.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР