Добросъвестните шофьори отново са най-потърпевши от служебни неуредици между столичния КАТ

...
Добросъвестните шофьори отново са най-потърпевши от служебни неуредици между столичния КАТ
Коментари Харесай

КАТ и данъчните разиграват шофьорите заради служебни неуредици

Добросъвестните водачи още веднъж са най-потърпевши от служебни неуредици сред столичния КАТ и данъчните служби. От началото на 2017 г. хората, които си купуват коли и ги записват в КАТ, са освободени от задължението да ги заявяват в данъчната работа, с изключение на когато става дума за съсобственост и за някои характерни случаи.

Между бирниците и КАТ към този момент има автоматизирана връзка и по закон данните за регистрацията би трябвало да отиват непосредствено при данъчните, които да начисляват локалния налог, оповестява novini.bg

Това обаче постоянно не се случва. Мнозина са принудени да вървят и да заявяват колите си, тъй като регистрацията от КАТ не се появява в базата данни на данъчните. От районните данъчни служби освен това предизвестяват притежателите, че в случай че си заявяват МПС-то и му платят налога, а след това дойде и файлът от КАТ, може да се получи двойно начисляване на налог. Най-абсурдното е, че самите данъчни служители поучават водачите да питат КАТ за какво се губи и бави информацията, макар че институциите са длъжни да позволяват между тях вътрешните си неуредици, а не да тормозят жителите. В столичния КАТ прочее рядко някой подвига оповестените телефони.

" Сега " измина пътя на една такава изчезнала регистрация и ето какво се случи. В данъчната работа не откриха данните за лек автомобил, които към този момент би трябвало да са подадени от КАТ, макар че търсиха даже в графата " камиони " и " лодки ". После предложиха притежателят да си направи труда да заявява придобивката си в общината, нищо че законът го е освободил от това обвързване. Освен това, в случай че регистрацията от КАТ въпреки всичко дойде при данъчните, жителят ще би трябвало още веднъж да върви на гише, с цел да желае заличаване на повторния запис, с който още веднъж ще му се начисли налог. 

Според пресслужбата на СДВР обаче повода не можела да е в КАТ, защото всички направени регистрации се изпращали незабавно в данъчните служби по адреса на притежателите на новорегистрираните коли. На ден единствено в София се записват сред 800 и 1000 коли.

Тази каша се случва на фона на необятно рекламираната от управляващите и персонално от премиера Бойко Борисов кампания за облекчение на административната тежест, а данъкоплатците към този момент изсипаха милиони в несъществуващото електронно държавно управление. Вътрешният министър Валентин Радев преди месец направи персонално инспекция в КАТ и съобщи, че там нямало никакви проблеми - единствено не работел климатикът. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР