Добрите приятели могат да имат разногласия. Това заяви американският президент

...
Коментари Харесай

Меркел и Байдън: Добрите приятели могат да имат разногласия за "Северен поток 2"

" Добрите другари могат да имат различия ". Това съобщи американският президент Джо Байдън след срещата си с немския канцлер Ангела Меркел в Белия дом в четвъртък, откакто двамата водачи не съумяха да реализират решение по отношение на противоположните си позиции за съветския водопровод " Северен поток 2 ". Все отново обаче те са поискали от съветниците си да прегледат евентуални ограничения, които могат да се подхващат, в случай че дейностите на Москва съставляват опасност. Освен това са на едно мнение, че на съветските управляващи не би трябвало да се разрешава да употребяват силата като " геополитическо оръжие ".

Съединени американски щати упорстват Германия да подсигурява, че Москва няма да употребява тръбопровода, който е подготвен на 98%, с цел да навреди на Украйна и на други страни в Източна Европа. След срещата Меркел съобщи, че Русия може да бъде подложена на европейски наказания, в случай че наруши съглашението да продължи да транспортира газовите доставки през Украйна. Байдън пък разяснява, че е изразил своите опасения пред немския канцлер по отношение на " Северен поток 2 ", който ще доставя газ до Германия, като прескача Украйна и по този начин я лишава от директни такси.
Споразумение преди август?
Съединени американски щати и Германия работят по постигането на сделка, която ще отсрочи подновяването на понастоящем вдигнати американски наказания, само че тази седмица стана ясно, че няма да има договорка до срещата на Байдън и Меркел, написа Reuters. През май Вашингтон разгласи, че държанието на компанията зад плана " Северен поток 2 " и на нейния основен изпълнителен шеф предстои на наказания, само че рестриктивните ограничения бяха вдигнати, с цел да се разреши постигането на съглашение и възобновяване на връзките с Берлин, потърпевши при ръководството на администрацията на Доналд Тръмп.

Байдън обаче е под напън вкъщи в последна сметка да наложи глобите. Той отбрани позициите си, само че акцентира, че двамата с Меркел са " обединени в убеждението, че на Русия не би трябвало да се разрешава да употребява силата като оръжие, с което да заплашва съседите си ". Германският канцлер съобщи, че Берлин и Вашингтон имат разлики по отношение на плана, само че Украйна би трябвало да остане директна страна и немското държавно управление ще реагира, в случай че Москва не зачита украинския суверенитет. По думите й Европейски Съюз има принадлежности, които да употребява, в това число наказания, в случай че Русия приключи прокарването на газовите доставки през Украйна.

Двамата водачи дадоха обещание вложения, ориентирани към поддръжка на украинската енергийна промяна, успеваемост и сигурност. Това може да бъде фактор в бъдещо съглашение, предстоящо преди август, което да отстрани опасността от американски наказания против тръбопровода.
" Незаменими " връзки
Това евентуално е последното визити на Меркел в Белия дом преди нейното отдръпване от политиката и Байдън употребява опцията, с цел да я поздрави за нейната " изключителна работа за Германия и света ". Германският канцлер пък съобщи: " Аз оценявам другарството ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР