Добрите намерения на правителството тепърва трябва да намерят законодателна подкрепа.

...
Добрите намерения на правителството тепърва трябва да намерят законодателна подкрепа.
Коментари Харесай

Радев за Северна Македония: Навсякъде и аргументирано отстоявам българската позиция

" Добрите планове на държавното управление занапред би трябвало да намерят законодателна поддръжка ". Това разяснява президентът Румен Радев пред публицисти. " Мога да разясня ограниченията едвам, когато забележим тяхното приложение ", добави президентът.  Президентът отхвърли да разяснява ограниченията за сигурност към Народното събрание. " Има си органи, които дават отговор за това ", съобщи Румен Радев.

Запитан по тематиката " Северна Македония " и какво са си споделили с асистент държавния секретар на САЩ Карън Донфрид и с френския президент Еманюел Макрон, Радев сподели: " Многократно съм заявявал, че на всички места и аргументирано не отстъпвам българската позиция и тя среща своето схващане. Затова е извънредно значимо да има комуникация с всички водачи от Европейския съюз, само че и освен, с нашите стратегически сътрудници от Съединени американски щати и с всички европейски институции, тъй че да се откри ясно, стабилно и необратимо решение ".

" Ние имаме голям народен интерес Република Северна Македония (РСМ) да стартира час по-скоро договарянията за участие в Европейски Съюз и един ден тя да бъде част от европейското фамилията, даже единствено поради общата ни граница и поради стабилността на тази част от Европа. Но това не може да стане с цената на българския интерес и с нарушение на личните критерии на Европейски Съюз, които съюзът самичък е  открил ", сподели вицепрезидентът Илияна Йотова. 

" Най-голямото отчаяние през днешния ден е, че не беше признато от Европейския парламент едно доста значимо изменение на резолюцията за Република Северна Македония и това е изменението, което да отбрани правата на българите в Македония, съобщи Йотова. По думите й не е реализиран компромис, с цел да бъде включен този текст в резолюцията. " Най-важната рекламация на България липсва от резолюцията на Екологичен потенциал. За страдание българските евродепутати не са съумели в онази степен да създадат положителното лоби измежду своите сътрудници, с цел да бъде предпазена освен позицията на РСМ, само че и общоевропейската позиция и българската позиция ", разяснява Йотова.

Тя сподели, че е имала доста тежки подозрения още когато тази резолюция е предходна през съответните комисии, преди да стигне през днешния ден до пленарната зала. " Още тогава една група български евродепутати бяха вкарали това изменение, което особено подсигурява правата на българите. Не можаха да го отстоят, не можаха да убедят своите сътрудници, че това е автентичен проблем и че тази рекламация на България почива на действителни обстоятелства. Нещо повече, това изменение даже не можа да влезе в компромисния текст ", сподели Йотова. 

Според нея доста време е пропуснато от 2019 година, с цел да разбираем на нашите европейски сътрудници, че позицията на България не е просто балканска позиция, а позиция, която почива на действителни обстоятелства. " На това, че има дискриминация във връзка с българите в РСМ, че има условия, които България слага и които за жалост толкоз години не се съблюдават. Когато се приказва за прилепяне, за преса, дано тази преса да бъде към страната, която желае да влезе в Европейски Съюз, не към страната, която толкоз години е част от Европейски Съюз ", сподели вицепрезидентът Йотова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР