Добрич. Поставяне на ограждения и дезинфекция в свинефермите са само

...
Добрич. Поставяне на ограждения и дезинфекция в свинефермите са само
Коментари Харесай

Добрич: Поставяне на ограждения и дезинфекция в свинефермите са само част от превантивните мерки срещу разпространението на африканска чума по свинете в областта

Добрич. Поставяне на ограждения и стерилизация в свинефермите са единствено част от превантивните ограничения, на които се подчертава в региона против разпространяването на заболяването африканска чума по свинете. Това съобщи доктор Борислав Каменов, шеф отдел „ Здравеопазване на животните “ към Областната дирекция по сигурност на храните в Добрич, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” . Това стана ясно на съвещание на Областната епизоотична комисия, което се организира през днешния ден в Областна администрация-Добрич и бе намерено за публицисти. Направена е схема на евентуални посоки на придвижване на дивите прасета в района – от Силистра и Румъния към Добрич, коридора сред селата Батово и Нова Камена и други В Добричка област има значително свинеферми – една в село Козлодуйци (45 000 животни), в село Дъбовик (12 000 свине за угояване), село Къпиново (там има две ферми за развъждане на прасета майки, всяка плантация с по 7 200 животни и още една за млади прасенца – 6 000 животни) и ще две ферми в селата Ловчанци и Карапелит, всяка надлежно с по 1240 и 900 животни.
Директорът на Областната дирекция по сигурност на храните в Добрич доктор Анелия Андонова уточни, че няма ваксина и лекуване за заболяването, тя е извънредно устойчива в продуктите от свинско месо и в околната среда, може да се запази с години в замразено месо. По думите й африканската чума по свинете води до огромни стопански вреди. Опасността от разпространяване на болестта у нас постанова използването на незабавни ограничения за предварителна защита. Със заповед на шефа на Агенцията по сигурност на храните се не разрешава вносът на свинско месо и артикули от него от Европейски Съюз и трети страни, постановат се инспекции на багажи на пътуващи и транспортни средства по граничните контролно-пропускателни пунктове. Признаците на заболяването са сходни с тези на класическата чума по свинете, развиването на заболяването води до съвсем 100% смъртност. Опасността е единствено за свинете, не за други животни и хора. През предходната година са изпратени към 312 проби за проучване от тази болест от Добричка област. Всички са без позитивен резултат, сподели доктор Каменов. Данните са дават на европейска осведомителна система. Дори отвън заплахата сега всяка година в навечерието на ловния сезон през есента се организират осведомителни срещи с ловните дружинки в региона, на които се дават уточнения и за тази болест по дивите свине.
Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР