Добрич. Фотоизложбата Граници и съдби. Добруджа 1940 г.“ е представена

...
Добрич. Фотоизложбата Граници и съдби. Добруджа 1940 г.“ е представена
Коментари Харесай

Добрич: Фотоизложбата „Граници и съдби. Добруджа 1940 г.“ е представена в града

Добрич. Фотоизложбата „ Граници и ориси. Добруджа 1940 година “ е показана в постройката на Областна администрация Добрич. Това заяви Вирджиния Георгиева от пресцентъра на Областна администрация и представител на студентската общественост в града, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна. Изложбата е проведена от Регионалния исторически музей в добруджанския град в навечерието на 77-мата годишнина от възвръщането на Южна Добруджа към рамките на България.
Експозицията, подредена във фоайето на първия етаж на постройката, е отдадена на паметното историческо събитие, което носи свободата на Южна Добруджа с подписването на Крайовския контракт на 7 септември 1940 година Богат снимков материал показва събитията преди 77 години. Документалните снимки описват за навлизането на българската войска в обитаемоте места на Южна Добруджа, което става в интервала от 21 септември до 1 октомври 1940 година Посетителите могат да видят посрещането на армията в Балчик на 21 септември, в Добрич - на 25 септември и в Силистра - на 1 октомври 1940 година
Част от изложбата е отдадена и на преселването на огромна част от локалното население от Северна в Южна Добруджа. По силата на контракта близо 70 хиляди души са принудени да се преселят. Фотосите демонстрират тяхното посрещане на граничните пунктове и настаняването им в разнообразни селища в Южна Добруджа.
Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР