Добри новини за любителите на астрономията! Днес Марс ще се

...
Добри новини за любителите на астрономията! Днес Марс ще се
Коментари Харесай

Днес Марс е най-близо до Земята

Добри вести за феновете на астрономията! Днес Марс ще се приближи оптимално близко Земята, като най-подходящото време за наблюдаване на явлението от България е в нощта на 31 юли против 1 август.
Средното разстояние сред Земята и Марс е 225 млн. км, само че на 31 юли в 22:45 ч. българско време Червената планета ще бъде „ само” на 57 600 км от нас. Този миг ще бъде забележим от Северна и Южна Америка, а в първите минути на 1 август и българските любители-астрономи се надяват да зърнат планетата.
Причината е, че Марс е по едно и също време в перихелий и в съпротива. Опозиция се назовава моментът, в който Земята минава непосредствено сред Марс и Слънцето. Марс е в съпротива на (приблизително) всеки две години – последната беше през май 2016 година Но тази година е специфична, тъй като през няколкото седмици, когато е в съпротива, Червената планета ще бъде и в най-близката си точка до Слънцето, известна като перихелий. Това двойно събитие се случва един път на всеки 15 – 17 години, когато орбитите на двете планети ги доближават оптимално една към друга.
Американската галактическа организация НАСА излъчва онлайн фрагменти от свои телескопи, които сега наблюдават Червената планета (можете да ги наблюдавате във видеото по-долу).
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР