Добре знаем колко е важна хидратацията за правилното протичане на

...
Добре знаем колко е важна хидратацията за правилното протичане на
Коментари Харесай

Коя напитка ни хидратира по-добре от водата

Добре знаем какъв брой е значима хидратацията за вярното протичане на всички процеси в организма. И несъмнено считаме, че в случай че пием нужното количество вода дневно сме създали задоволително. Оказва се обаче, че има и един по-лесен и ефикасен метод да се хидратираме.
 5 аргументи да пием вода с лимон всяка заран
5 аргументи да пием вода с лимон всяка заран

Твърде е елементарно, с цел да не го вършим

Според ново проучване на учени от шотландския St. Andrews University, има една напитка, която хидратира тялото ни за по-дълго време от водата. Докато тя съумява бързо да утоли жаждата, то напитките с малко захар, мазнини или протеини ни поддържат хидратирани за по-дълго време.

И по този начин се оказва, че прясното мляко е по-добра опция от водата, тъй като съдържа лактоза, малко протеини и малко мазнини. Всички те оказват помощ да се забави извеждането на течности от стомаха и по този начин поддържат хидратацията за по-дълго.
 Снимка 618734

В състава на млякото има и натрий, който работи като гъба и също задържа водата в тялото, произвеждайки по-малко урина.

Изводите от това проучване потвърждават други, които към този момент са известни на учените - че електролитите като калий и натрий способстват за по-добра хидратация, докато калориите в една напитка способстват за по-бавното изпразване на пикочния мехур.

Има обаче една значима детайлност във връзка с напитките, съдържащи захар, която учените желаят да изяснят. Това че тези с ниско наличие на захар задържат хидратацията за по-дълго не значи, че други с повече захар имат още по-добър резултат. Точно противоположното. 
 Снимка 556244

При тяхното попадане в тънките вътрешности захарта се разгражда с процеса осмоза. За неговото осъществяване се изтегля вода от тялото в тънките вътрешности, належащо за разреждането на захарите, съдържащи се в тези питиета. А когато водата попадне в червата, се брои, че към този момент е изхвърлена от организма. Така че напитките, съдържащи доста захари, имат противоположния резултат - дехидратират ни, разяснява CNN.
 Газираните питиета и хроничните болести, които предизвикват на бъбреците
Напитката с най-голяма щета за здравето на бъбреците

Оказва се, че не е алкохолът

Затова в случай че би трябвало да избираме сред вода и сок или газирана напитка, с цел да утолим жаждата, постоянно би трябвало да изберем водата. От нея се нуждаят и нашите бъбреци и черен дроб, с цел да извършват главната си функционалност - извеждане на токсините от организма. 
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР