Добре запазена мумия на женско вълче, живяло преди 56 хиляди

...
Добре запазена мумия на женско вълче, живяло преди 56 хиляди
Коментари Харесай

Златотърсач се натъкна на сензационна находка на 56 000 години СНИМКИ

Добре непокътната мумия на женско вълче, живяло преди 56 хиляди години, е открита в Северна Канада, оповестиха учени. Останките на животното са открити от златотърсач в Юкон през 2016 година, прецизира Би Би Си, представена от БГНЕС.

Той разбивал лед благодарение на хидромонитор (водно оръдие) и видял в него някакъв предмет, който се оказа антична мумия. Златотърсачът сложил находката във фризера и съобщил на палеонтолозите.

Находката е кръстена Жур, което значи вълк на езика на локалните индианци.

Според учените това е най-добре непокътнатият образец вълча мумия - има непокътната кожа, косми и зъби. "Всъщност е 100% непокътнат, липсват единствено очите ", сподели в изявление за EurekAlert! Джули Мичън, палеонтолог и професор по анатомия в университета в Айова.

Учените съумяха да открият възрастта на вълчето и неговото постоянно меню, което включвало риба, както и евентуалната причина за гибелта. Резултатите от проучването са оповестени в списание Current Biology.

След разбор на ДНК и зъбния гланц, откривателите допускат, че вълчето е умряло преди към 56-57 хиляди години (периодът, през който земята е била населявана от мастодонти). Рентгеновите фотоси демонстрират, че вълчето е било на 6-8 седмици по време на гибелта си.

"Смятаме, че тя е била в бърлогата си и е умряла от обстоятелството, че бърлогата се е срутила. Според нашите данни тя не е гладувала, а по време на гибелта си е била на 7 седмици. Олекна ни, когато се обясни, че горкото момиче не е страдало дълго ", сподели Мичън.

Жур е живяла през междуледниковия интервал, когато обширните арктически ледници краткотрайно се отдръпват и на тяхно място се появяват гори. Това са времената на мастодонти, камили, великански бобри и, в тази ситуация с Жур, сиви вълци.

"Това извънредно опазване на месоядно животно ни дава неповторимата опция да разгледаме екосистемите от ледниковия интервал посредством див звяр ", сподели Тайлър Мърчи, палеогенетик от университета Макмастър, пред National Geographic.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР