Добре стана, че колеги и ученици от столично училище повдигнаха

...
Добре стана, че колеги и ученици от столично училище повдигнаха
Коментари Харесай

След матурата по български и литература: поглед отвътре

Добре стана, че сътрудници и възпитаници от столично учебно заведение повдигнаха въпроса за мисленето, креативноостта, оценяването на матурата. Езиковите гимназии се гордеят (и аз работя в такава) с наличието си в топ пет, 10, 15 и прочие в класацията на матурите. Да напомня, че по остарялата канара на оценяване: тройката беше за 23 точки, а отличен се пишеше за 77 точки. Тогава обаче никой не се сети да каже, че нашите шестици не са изключително правилни по отношение на професионалните гимназии, за които всички матури са комплицирани поради по-слабите благоприятни условия на множеството възпитаници там.

 Зрелостници упорстват за промени в критериите на оценяване на изпита по български език Зрелостници упорстват за промени в критериите на оценяване на изпита по български език

От година време тройката към този момент е за 30 точки, изменена е и скалата за отличен. Не ми се мисли какво ще стане, в случай че тройката стане за 40 точки. Същите са сътрудниците, които ревизират, преди и в този момент, евентуално на места има разлики - някои са на пенсия. Знам, че гледат основните думи, че нямат време да мислят по тезите и есетата. Никой не им дава указания какви оценки да пишат обаче - резултатът го демонстрира. Тестовата част се ревизира на компютър.

Колегите, които ревизират, не са изключително креативен настроени, само че такива учители има в наличност, приказвам и за двайсетгодишните, които виждам - инициативни са, само че са прекомерно прагматични, с цел да зададат различен старт. Все отново са плод на нашата система.

Творчество

 ЗамръзванетоС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
Да оценяваш креативния развой на някого другиго не е лесна работа. Твърдя обаче, че е допустимо. Принципно учениците харесват това, което пишат. Аз персонално ги изучавам да бъдат самокритични, да могат да стартират изначало и да не се " привързват " толкоз към своите две-три фрази.

Вярно е, че към този миг проверяващите са склонни да отчетат с повече точки заучени изречения и клишета, само че не 100 %. Миналата година двама от най-креативните ми дванадесетокласници, които отказваха да си водят мемоари в час, само че интензивно участваха в полемики, литературни четения и в групите ми по креативно писане: имаха към 5, 75. Няма по какъв начин мощно открояваща се персона (в писането) да не бъде видяна, даже от проверяващи, които са затрупани с текстове.

Трета точка от урока

Урокът по литература има своя последователност, само че това въпреки всичко не е математика и химия. Не знам какво ми става, като чуя сътрудници да споделят - " не съумях да си преподам петата точка от урока ", последна евентуално. Наясно съм, че базата, теорията, хронологията са в основата на всичко, само че въпреки всичко - би трябвало да се открият способи за нещо просто: ответни реакции в час от страна на учениците, точките отново да си вървят.

Творчеството стартира с някакви лични мисли на ученика, много постоянно несъвършени, само че доста забавни, в случай че човек е подготвен да ги види.

Учителят (проверяващият) би трябвало да забележи концепциите в потока, който идва към него. Съответно да даде подобаваща оценка.

Страх и отмалялост

 НевинниС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
Забелязала съм, че към момента съществува боязън: да не би " да кажа нещо неверно ". По литература е по този начин, тъй като учителите по тези предмети са по-речовити, в общия случай боравят добре с думите. Най-трудни за връзка са осмокласниците, идват с толкоз наизустени тези и уроци, с цел да " влязат " в заветната Езикова (примерно).

***

• Уморена съм - ми споделя една осмокласничка през вчерашния ден.
• Защо? - откликвам.
• Две години на уроци, с цел да вляза тук, връщах се и отново учех, имам възприятието, че отново нищо не знам. Дори не приказвам свободно.

***

В същия ден, осмокласник се обръща към мен:
• Не се сърдете, че не изучавам.
• Защо не учиш?
• Искам единствено да ви чувам и да си почивам в часа ви, непрекъснато се занимавам с немски.

Отделно, възпитаник в горните класове - чете Кафка, въобще не може да покрие тестванията по образователната стратегия. Ами приказваме си за Кафка. По дяволите, по какъв начин да му пиша три.

Технологии

Технологиите пречат и оказват помощ, тъй като не се употребяват по предопределение, учениците преписват сляпо. Усещам някаква лека надменност и огромна упоритост от страна на IT бранша във връзка с образованието. Особено, в случай че би трябвало да ни продадат нещо. Не ми се приказва за срутва в " Школо ", откакто им изплатихме толкоз пари. Имат ли тези хора някакви етични вътрешни правила, които подсигуряват сигурността на нас, потребителите. Да знаем, че дипломите за 12-и клас би трябвало да си ги изчислим и на ръка, да речем, тъй като системата им и за калкулатор не коства

 Процесът. Присъдата. Новели и разказиС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Има едно пренасищане на сетивата на гимназистите, и освен. Колкото повече им свети отвред, колкото повече се оферират атрактивни артикули, които улесняват, толкоз повече се забавя мисловният и креативен развой.

Интелектът се ражда в битка, не неподвижен, споделя Джани Родари. Няма разсъдък без въображение.

Смисълът

Смисълът на матурата по български език и литература е да ревизира грамотността на всички завършващи: от профилирани и професионални учебни заведения, а не, по остаряла традиция, да основава елити и в знанието. Желателно е да се види, че няма огромни неравенства сред учениците, че всички могат да формулират свои фрази, абзаци, хрумвания - креативен или не.

Нямам пояснение за какво ги затрудни тематиката " Живот в мрежата ". Аз се сещам за златната рибка и една прокъсана рибарска мрежа.

 Оценките от матурата по български език и литература - най-ниски за последните пет години Оценките от матурата по български език и литература - най-ниски за последните пет години
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР