Добре ще бъде, ако до 2032 г. се появят два

...
Добре ще бъде, ако до 2032 г. се появят два
Коментари Харесай

Богомил Манчев: Площадката на Белене е по-подготвена за нови мощности

Добре ще бъде, в случай че до 2032 година се появят два нови нуклеарни блока, като съгласно мен за това по-подготвена е площадката в " Белене ", съобщи пред Българска национална телевизия ръководителят на Българския атомен конгрес Богомил Манчев. " Те могат да решат към 70-80 % от емисионната съставна част, която изхвърляме като цяло, тъй като ще произведат към 16 милиона мегаватчаса. Така те ще могат да заменят изцяло трите топлоцентрали в комплекса " Марица Изток ", само че това не е вярно ", уточни Манчев. Дори и да не създадем реакторите, през 2032 година въглищните централи отново ще бъдат затворени поради излъчванията, тъй като те ще нарастнат до 150 евро на звук, а ние на всеки мегаватчас, създаден от наши въглища, излъчваме към 1,3 тона нездравословни излъчвания, изясни той.
Според Манчев, в случай че се стартира в този момент, за седем години можем да изградим два нуклеарни реактора. " Има западна компания, с която може да се довърши планът " Белене ", без Русия, като българската страна би трябвало да е 100% притежател. Тя би трябвало да е и 100 % притежател на 7 и 8 блок в АЕЦ " Козлодуй ", сподели Манчев.
Ние като европейска страна би трябвало да проведем търг за избор на технология, не можем да посочим някого, единствено тъй като сме решили, че ни е политически преференциално, изясни той. По думите му към момента не действа записаната в решението на Народното събрание от предходната седмица технология - AP1000. Тя си има някакви свои преимущества, само че първо би трябвало да бъде тествана в страната, където е създадена, безапелационен е ръководителят на Българския атомен конгрес. Както е известно, в петък Народното събрание реши да бъдат построени нови четири нуклеарни реактора.
Манчев твърди, че затварянето на въглищните централи през 2026 година, както е записано в настоящия План за възобновяване и резистентност, е невероятно.
" По-реално е това да стане сред 2032-38 година, само че не е ясно дали стопански тези централи ще устоят до тогава. За страдание, ще си плащаме хитрините, които сме правили през последните 14 години ", разяснява още Манчев.
" България съществено би трябвало да вземе решение дали ще развива нуклеарната енергетика. Предложението на Министерството на енергетиката е да я развием, защото имаме забележителен опит в употреба на нуклеарни мощности. Това ще затвърди ролята ни на енергиен водач. Нашето предложение е да се построят 4 нови нуклеарни блока, като два от тях ще се явят заместващи на сегашните 5 и 6 блок, които е планувано да бъдат изведени от употреба към 2050 година ", разяснява от своя страна енергийният министър Росен Христов по БНР. Той заяви, че се създава енергийна тактика за идващите 30 години и се чака тя да бъде показана. 
Около 3 милиарда евро са приходите от експорт на електрическа енергия за 2022 година, акцентира министърът и посочи, че приходите, които страната би генерирала от експорт на ток, сигурно ще са по-големи от средствата, които бихме получили по Плана за възобновяване и резистентност.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР