Добре известно е колко вредни са пластмасовите бутилки и други

...
Добре известно е колко вредни са пластмасовите бутилки и други
Коментари Харесай

Колко пластмаса изпиваме с водата?

Добре знае се какъв брой нездравословни са пластмасовите бутилки и други произведения за околната среда. Само за минута в света се създават един милион пластмасови бутилки, а преработването обгръща единствено дребна част от тях.

В резултат на това бутилките се свързват с други пластмасови боклуци, запушват водни пътища, повреждат дивата природа и се натрупват в деликатни екосистеми.

Нови изследвания демонстрират, че потреблението на пластмасовите съдове евентуално не е положително за здравето на хората. Оказва се, че водата продавана в пластмасови бутилки, съдържа микро пластмасови частици в количества, които биха могли да застрашат човешкото здраве, съгласно скорошно изследване. В резултат на това Световната здравна организация възнамерява да изследва евентуалните опасности за здравето на хората от усвояване на пластмаси, оповестява Би Би Си.

Микропластмасите са части от пластмаса, които са с извънредно дребен размер. Според изследването, към 275 000 метрични тона от тях влизат във водните пътища всяка година. В проучването, което към момента не е оповестено в научно списание и е поръчано от журналистическия център Orb Media, учени от Държавния университет в Ню Йорк тестват вода от 259 пластмасови бутилки, създадени от 11 разнообразни компании и закупени в девет разнообразни страни. Те пускат алена багра в бутилките, тъй като боята се прикрепя към пластмасите, като по този метод ги отделя от водата, в която те се носят. Учените пресмятат приблизително 10,4 пластмасови частици на литър вода. Някои бутилки въобще не съдържат частици пластмаса, само че в други те доближават до 10 000.

Заключенията демонстрират, че човек, който пие по един литър бутилирана вода дневно, може да употребява десетки хиляди микропластични частици годишно, отбелязва публикацията на Orb Media.

Все още няма проучвания по какъв начин частичките от микропластмаса оказват въздействие върху здравето ни, само че съгласно учените има редица причина да мислим, че тяхното струпване в организма не би било потребно за хората.

Има обаче проучвания показващи, че когато микро частиците от пластмаса се натрупват в животни като рибите, те засягат държанието им и трансформират хормоните им. Някои химически субстанции в пластмасата имат сходни резултати и върху хората.

Ако сте шокирани, че има пластмаса в чистата бутилирана вода е добре да знаете, че предходно изследване на Orb Media откри, че 83% от пробите от чешмяна вода също съдържат микро пластмасови частици.

Интересно е обаче, че количеството микро пластмаса открито в пластмасовите бутилки, е двойно по-голямо от това, което учените откриват в чешмяната вода.

Трудно е да се откри решение на този проблем. Разбира се, общините и компаниите бутилиращи вода биха могли по-добре да филтрират водата, преди тя да попадне в кранчетата на чешмите или в пластмасовите бутилки. Дори това да стане обаче, отпадъците от пластмасови бутилки порастват непрестанно и това усилва микро частиците от пластмаса във водните басейни. Това важи и за всички други артикули от пластмаса.

По-доброто пречистване би било някакво решение водещо до понижаване на риска, само че казусът е доста по-голям и неговото решение може да бъде единствено коренно – цялостна възбрана на всички артикули от пластмаси. Дали обаче това е допустимо?

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР