Добре е да има видеонаблюдение не само заради прозрачността на

...
Добре е да има видеонаблюдение не само заради прозрачността на
Коментари Харесай

Матева, ЦИК: Предложихме да се използват училищни камери за изборите

Добре е да има видеонаблюдение освен поради прозрачността на изборния развой, само че и поради пандемията, с цел да могат да бъдат обезпечени правата на всички, които имат право да гласоподават. Това изясни в " Денят стартира " по Българска национална телевизия Росица Матева, ръководител на Обществения съвет към ЦИК.

Нашето предложение беше ЦИК по този начин да провежда процеса, че да бъдат употребявани камерите от учебните заведения и да се провежда самото наблюдаване на огромни екрани, добави Матева.

Относно одитът на машините за гласоподаване тя съобщи, че има терзания, защото Общественият съвет още не е получил позволение да следи този развой.

Ние имаме право да присъстваме като наблюдаващи на всеки стадий от този развой. При машините се ревизира сходството на вида машина с условието на Изборния кодекс, изясни Матева.

Машините по никакъв метод не би трябвало да бъдат свързани с интернет, да има електромагнитно влияние върху тях и софтуерът им да отговоря на условията, сподели още ръководителят на Обществения съвет към ЦИК.

Над 460 секции са разкрити за българите в чужбина. Те имат малко привилегия, тъй като могат да гласоподават във всяка една открита секция. Ще важат правила за всяка една обособена страна, посочи Росица Матева.

Човек, който е карантиниран в деня на изборите, няма да може да гласоподава, изясни Матева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР