Добре дошли в Dhobi Ghat - най-голямата система за ръчно

...
Добре дошли в Dhobi Ghat - най-голямата система за ръчно
Коментари Харесай

Из най-голямата фабрика за ръчно пране в Мумбай

Добре пристигнали в " Dhobi Ghat " - най-голямата система за ръчно пране навън. Простираща се на няколко акра в Южен Мумбай, " фабриката " за пране работи 20 часа в денонощието, а над 7000 служащи почистват, избелват и сушат облекла от целия свят, постигайки доход от близо 16 млн. $ годишно.

Гигантската ръчна пералня работи повече от век - тя е открита през 1890 година и за разлика от многото сходни в Индия,  " Dhobi Ghat " се уголемява и разгръща в продължение на десетилетия поради все множеството жители и гости на Мумбай.

Днес мястото разполага с над 1000 корита, оборудван със специфичен камък, в който облеклата се удрят, с цел да се отстрани непотребната вода от тях. 

Първо облеклата се накисват в препарати и се перат на идната заран. След като се изчистят се окачват на въжета, с цел да изсъхнат. После се сгъват и прибират, с цел да стигнат до своите притежатели. 

През деня през пералнята минават десетки, даже стотици хиляди облекла, само че рядко става неточност при приемането им назад, написа уеб сайтът " Culture trip ".

Въпреки електрическите перални, услугите на " Dhobi Ghat " са желани в града от по-малки хотели, даже лечебни заведения поради извънредно ниските се цени. Много търговци и производители на облекла също се насочат към гигантската пералня преди да отидат на пазара. 

Мястото постоянно се употребява за фотоси във боливудски филми - изключително за тези, които желаят да покажат духа на Мумбай.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР