Добрата новина е, че контролът в НОИ се затяга, но

...
Добрата новина е, че контролът в НОИ се затяга, но
Коментари Харесай

Петър Ганев: Дефицитът в НОИ ще остане, защото той идва от икономиката и демографията

Добрата вест е, че контролът в Национален осигурителен институт се стяга, само че дефицитът ще остане, тъй като той идва от стопанската система и демографията. Това сподели икономистът Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система в „ Събуди се ” във връзка на акцията в Силистра, при която бяха арестувани повече от 10 души по следствие на скица за източване на бюджета на Национален осигурителен институт.
„ Да не влизаме в този мит, че казусът на пенсионното дело е краденето и подправените инвалидни пенсии. Те могат да допринесат до 10-15% от финансовата тежест, не че е малко, само че огромната тежест е демографията, самата система, това, че ние работейки плащаме за пенсиите на хората, които сега са в пенсионна възраст. Всички, които заплащат пък не желаят да заплащат или да заплащат в обща сметка и този спор е безконечен и води до дотиране на системата”, посочи той.

Според него, в случай че при измамата в силистренския Национален осигурителен институт е за стаж и за вноски след 2000 година, това ще бъде голям проблем, тъй като значи, че системата може да се манипулира.

„ Преди 2000 година нещата са били на хартия. Наистина тогава е било по-неясно кой какъв брой стаж има и какво е внасял. Възможно е там да има машинация със стажа”, добави той.

„ От една страна е хубаво, че прокуратурата се засилва, само че тя не може да реформира системата. Това би трябвало да го създадат работещите в Народното събрание. Невъзможно е всичко да бъде тествано отначало”, изясни икономистът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР