Добрата новина е, че ако този кабинет се състои, властта

...
Добрата новина е, че ако този кабинет се състои, властта
Коментари Харесай

Слави играе с ход напред

Добрата вест е, че в случай че този кабинет се състои, властта се връща там, където ѝ е мястото - в Народното събрание

Без подозрение анонсирането на поименен състав на нов министерски съвет (без екологията) от страна на водача на „ ИТН " - Слави Трифонов, подейства като ураган в тиха чешка провинция в политическия свят. Кой каквото и да приказва, съвсем всички бяха сюрпризирани. Веднага започнаха и спекулациите. По-точно е да се каже, спекулациите продължиха с още по-голяма мощ - директно доказателство, че това е доста мощен ход. Въпросът е дали това е прочувствен ход или добре премислено деяние.

Слави Трифонов е показал своята честолюбивост и сензитивност в предаванията, които води, само че това, което всички знаят е, че дейностите му постоянно са добре премислени. Ако искаше и лично държавно управление непременно, можеше да го направи, наблягам прочувствено, незабавно откакто доминираният от ГЕРБ парламент се изгаври с резултатите от референдума. Ако Слави беше споделил на всички тези стотици хиляди българи „ Напред към Народното събрание! ", още на идващия ден щеше да падне и кабинет, и Народно заседание.

Вероятно в дълбочина съществуват пластове - претекстове, условия, връзки, за които никой от нас не може да знае, само че общата картина е това. Действията на „ ИТН " са премислени, поредни и изненадват единствено съперниците, пък и евентуалните сътрудници.

Ако погледнем поръчките на евентуалните сътрудници - „ Демократична България " и „ Изправи се! Мутри вън! ", те желаят да сложат завършек на едноличната власт, нещо, в което упрекват Бойко Борисов. Това Слави Трифонов извършва изрично - не е народен представител, не се самопредлага за министър-председател.

Потенциалните сътрудници на Има Такъв Народ желаят Народното събрание да върне достолепието си и това се случва с предлагането за експертен кабинет. Това е и положителната вест: властта се връща там, където u е място по конституция. Имаме експертен кабинет, а партиите в Народното събрание, които са шест на брой, могат да упражняват надзор върху него. Мога да се обзаложа, че министър-председателят няма да отсъства от съвещания, когато е свикан за депутатски питания, в случай че няма в действителност извинителни аргументи.

Този ход на Трифонов също по този начин му дава задатък в дейностите. Както мнозина наблюдаващи акцентираха, по този начин той си измива ръцете, в случай че още веднъж се провали Народното събрание. Никой не може да му каже, че бяга от отговорност, тъй като той е предложил кабинет, освен това персонално, освен това с доста съществени специалисти (ако изключим две сприхави персони, които ще сеят кахъри на партията и ще подхранват язвителността на опозицията). Ако кабинетът не мине, като Пилат ще каже: „ Ръцете ми са чисти ".

Този ход също по този начин дава опция на Трифонов да реалокира пазарлъците в Народното събрание, където ще се приказва за политики - нещо, за което всички упорстваха в предизборните си изяви - а не за персони и дялове от кабинета. Лидерите на съвсем всички парламентарно показани партии се кълняха, че няма да вземат участие във властта непременно, тъй като биха подкрепили политики.

Следващият ход на Има Такъв Народ би бил в жанр „ Вие внесете проектозакона и дано народните представители преценяват в открити диспути дали е добър ". Чиста народна власт, не е ли по този начин?

Разбира се, в политиката е позволена вярата, само че не и неналичието на прагматизъм, тъй като това е поминък на опциите. Ако се осланяме на прагматизма, би трябвало да включим и онази максима-подправка „ Каквото и да ви приказват, постоянно става въпрос и за пари ". В последна сметка „ държавно управление " е равно на „ ръководство на държавния бюджет ". И освен. Демонстрацията на гласност не изключва подмолните дейности.

Картината ще се просветли едвам, когато разберем за какво в този другояче спретнат и пореден ход на „ ИТН " липсва позицията на министър на екологията, или както там ще го нарекат, при изискване че „ Зелена Европа " и парите около нея са едни от най-важните. Ще стане по-прозрачно и когато чуем имената на тези, които ще приватизират Българската банка за развиване, както е заложено в програмата на Има Такъв Народ... и. т. н. Това са съществени въпроси с доста сериозна добавена стойност.

Автор:
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР