Добра година за финансовия пазар ще бъде 2023-а, според участниците

...
Добра година за финансовия пазар ще бъде 2023-а, според участниците
Коментари Харесай

2023-а ще е добра година за финансовия пазар

Добра година за финансовия пазар ще бъде 2023-а, съгласно участниците в Четвъртия панел “Парите и хората ” от Банково-финансовия конгрес „ Бъдещето на парике ”, който списание „ Мениджър ” провежда за пети път.

Тон на оптимистичните прогнози даде Николай Василев, ръководещ сътрудник на Експат Капитал. „ Тази година е ексцентрична за международните финансови пазари. Винаги съм знаел, че идват и черни години, когато всички класове активи ще изгубят от цената си. За благополучие това се случва прекомерно рядко. Обикновено наклонността е нагоре. Защо стана по този начин? По няколко аргументи. Едната е, че шокът пристигна от покачването на лихвените равнища след повече от десетилетие нулеви лихвени проценти. Рязкото нарастване подейства като леден дъжд върху всички акции. Втората причина за съвършената стихия са ценовите балони на пазара на всички активи – акции, облигации и недвижими парцели. Добрата вест е, че положителните години идват след най-катастрофичните ”, изясни Василев.

 Глобалната стопанска система ще бъде прекомерно нежна следващата година – външните шокове са войната в Украйна, прекъснатите вериги за доставки, цената на енергоносителите, инфлацията и стягането на паричната политика в целия свят. Върви ли световната стопанска система и в частност българската към криза или стагфлация?

Според Василев, 2023-а ще бъде една от най-хубавите за финансовия бранш, в случай че няма световна меланхолия.  „ При суровините – след всеки огромен напредък идва спад. Не бих вложил в парцел – този златен интервал за тях завърши. Инвестициите в облигации ще бъдат нож с две остриета. Но в случай че въпреки всичко човек хареса някои и ги задържи задоволително дълго до падеж, ще завоюва. Като цяло предлагам да не се паникьосвате и да съставите необятно диверсифициран портфейл с дълготрайна цел ”, означи Василев.

Мнението му споделя Николай Мартинов, съосновател в Импетус Капитал. „ Сантиментът бие фундамента ”, безапелационен е той.

 Мартинов уточни, че тежките регулации у нас пречат на развиването на финансовия пазар и акцентира още веднъж, че идната година ще е за вложители със здрави нерви. „ Хората имат голямо самообладание към загубите и голямо неспокойствие към облагите ”, е мнението му.

„ Предстои забавна година. Цените на доста активи ще паднат и това е добра вест за тези, които владеят страстите си ”. Според него възобновяване на стопанската система ще бъде постепенно, само че това е най-хубавото време за облага. 

Покачването на лихвените проценти в Съединени американски щати и Европа към този момент факт. В България към момента няма смяна. „ Причина за задържането им е огромната конкуренция на банковия пазар, положителната капитализация на българските банки и тяхната свръхликвидност. Финансовите институции у нас са привлекли към 100 милиарда лв. запас по линия на депозити и разплащателни сметки. Когато той стартира да понижава, тогава ще стартира покачването на лихвите по депозитите и левовите заеми ”, разяснява Иван Стойков, старши финансов анализатор в MoitePari.

 Николай Мартинов предвижда два сюжета за имотния пазар – лихвените равнища ще набъбнат бързо, в случай че банките у нас реалокират кешовите си позиции към фирмите майки. „ Кредитите са разчетени на 2-3% ГЛП. Ако няма приключване на ликвидност, няма да има и фрапантно повишаване на лихвените равнища ”, счита специалистът. Според него българинът влага в ликвидност. „ Цените на парцелите изпреварват  инфлацията, до момента в който на облигациите и скъпите бумаги се движи с инфлацията. Ще има меко приземяване или ще бъдем очевидци на мощен спад, в случай че всички банки по едно и също време изискат спомагателни гаранции от своите кредитополучатели ”, уточни Мартинов.

Николай Василев смята, че спукването на имотния балон следва. „ Гответе се за огромна смяна, в случай че нещата в Съединени американски щати не се трансформират тази зима. При съществуването на такова покачване на цените на парцелите, на лихвите, при толкоз огромно строителство, спукването на имотния балон няма да е такава огромна изненада. Ако имаме огромен стопански напредък, това няма да се случи ”, позволява финансистът.

За изстудяване на имотния пазар приказва и Иван Стойков от MoitePari. Той чака с 5 до 10% да паднат цените. „ Сега те са в пик, ще последва интервал на задържане на едно плато, след което ще има  охлаждане. Самото търсене и лихвените равнища ще поправят цените ”, показва анализаторът.

Николай Василев още веднъж акцентира, че високата инфлация е добра вест за акциите. „ Човек не би трябвало да се паникьосва, от финансовите интервенции се печели повече, стига те да са ръководени от експерт, тъй като всеки самостоятелен вложител влага в акции, които познава, и не диверсифицира. Класическа неточност! ”, безапелационен е Василев.

Тримата участници в четвъртия панел обобщиха, че в близко бъдеще банките на дребно ще би трябвало да се оправят с по-високи ставки, инфлация и по-нисък напредък. Нетният лихвен приход би трябвало да нарасне в доста банки, макар че напрежението на жилищния пазар може да понижи облагите.

Генерален сътрудник на събитието: 

Основни сътрудници: , 

С поддръжката на: , 

Партньори на коктейла: , 

Институционални сътрудници: , , , , , 

Медийни сътрудници: , ,, , , 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР