Добавянето на селен към храненето предпазва от затлъстяване, установиха изследвания

...
Добавянето на селен към храненето предпазва от затлъстяване, установиха изследвания
Коментари Харесай

Селенът пази от затлъстяване и може да удължи живота

Добавянето на селен към храненето защищава от затлъстяване, откриха проучвания върху мишки, заяви електронното издание "МедикълЕкспрес ", базирайки се на обява в "иЛайф ".

Един от потвърдените способи за удължение на живота при доста организми, в това число и при бозайници, е посредством ограничение на приема на аминокиселината метионин. Последните проучвания сочат, че резултатът от ограничение на метионин върху продължителността на живота е годен и при хората. Това може да се реализира посредством съблюдаване на веганска диета, само че тя не подхожда на всеки, съобщи Българска телеграфна агенция.

Учени от Фондация Орентрайх за поощряване на науката в Колд Спринг, Ню Йорк, потърсиха способи да реализират този резултат без ограничавания в храненето. В това им оказа помощ откритието, че контролът върху аминокиселината води до понижаване на количеството на хормона IGF-1, който управлява силата.

Предишни проучвания демонстрираха, че добавката на селен понижава равнищата на IGF-1 при плъхове. Освен при мишки, учените са изследвали въздействието на селена и върху дрожди.

При животните опитите посочили, че селенът пречи на затлъстяването. При тестванията с дрожди се оказало, че селенът усилва с 62 на 100 хронологичната дълготрайност на живота им и с девет генерации - размножителната им дарба.

"Една от главните цели на проучването на стареенето е да се открият елементарни способи за удължение на човешкия живот ", споделя Джей Джонсън, един от участниците в изследването.

"Ние открихме доказателства, че краткосрочното прибавяне на органични или неорганични източници на селен дава голям брой здравни преимущества при мишки, най-значимо от които е попречване на затлъстяване в резултат на храненето. Дългосрочно чакаме, че резултатът ще е попречване на заболявания на стареенето и удължение на живота при мишки. Надяваме се, че наблюденията ни върху гризачи ще са годни и при хората ", сподели той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР