Добавянето на екстракт от мента и маточина в бирата подобрява

...
Добавянето на екстракт от мента и маточина в бирата подобрява
Коментари Харесай

Интересен лечебен факт за бирата

Добавянето на дестилат от мента и маточина в бирата усъвършенства физико-химичните и вкусови индикатори на кехлибарената напитка и покачва антиоксидантната му дарба. Това показва проучване на проф. доктор Габриела Маринова и гл. ас. доктор Ива Томова от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) – София и сътрудниците им от Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив.

Резултатите от проучването са единствено част от значимите достижения на българските учени в региона на пивоварната просвета, която тази година бележи своята 65 годишнина. През последните 10 години в тази приложна област научните среди у нас са осъществили към 75 изследвания и проучвателен задания, отразени в над 85 научни изявления и отчети.

Настоящото изследване, извършено за обогатяване на питие с дестилат от билки и ферментация с два варианта пивни дрожди, недвусмислено демонстрира, че антиоксидантната интензивност на пивата, съдържащи мента и маточина, е по-висока от 49 до 56 % по отношение на контрoлните пива, приготвени единствено от малц и хмел. Добавянето на дестилат от мента и маточина (предоставен от УХТ-Пловдив) по време на индустриалния развой усилва доста наличието на полифеноли (20%) в крайния артикул. Наблюдава се и значително покачване на количеството антоцианогени (над 40%) по отношение на обичайното питие и обогатяване с флавоноиди с 2-3%. Тези съставки са виновни за антиоксидантната дарба. Слабо се понижава горчивината на готовото питие, което се дължи на по-интензивното размножаване на дрождите. В наличието на билките се реализира по-пълна ферментация на пивната отплата, усъвършенствано асимилиране на α-аминния азот в нея и нараснали антимикробни свойства.

Изборът на растения за научното проучване не е инцидентен. Те са с впечатляващи хранителни и здравословни качества. Ментата е прочут източник на естествени антиоксиданти в хранително-вкусовата индустрия. В същото време, ментовото масло има антибактериални свойства, сравними с тези на антибиотика гентамицин и може да се употребява като естествен консервант в промишлеността.

От друга страна, етеричното масло, извлечено от маточината, съдържа редица съединения, фенолни съставни елементи и кетони, които способстват за тонизиращо, антибактериално, антивирусно и противовъзпалително деяние на билката. Маточината намира приложение в медицината, козметиката и кулинарията.

„ Полученото питие с прибавяне на мента и маточина, като се изключи че е с висок антиоксидантен потенциал, е ярко, бистро, с чист усет, мощен мирис и с положителни органолептични свойства. Тези резултати ни импулсират да продължим с изследователските си задания в региона на пивоварната просвета и да разширяваме съдействието сред бизнеса в лицето на Съюза на пивоварите и учените от ИКХТ и УХТ. Всички ние сме надълбоко уверени, че за развиването на пивоварния бранш е доста значима дейната изследователска активност и създадените от нас над 45 пивоварни технологии, плановете върху главните пивоварни първични материали, десетките научни проучвания и изявления за пивоварната технология и категория. Учените от лаборатория „ Технология на напитките “ в ИКХТ способстват за развиването на приложната просвета и подкрепят предприятията от хранителната промишленост. “, споделя проф. Маринова.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР