Добавяне на шест народа в конституцията, сред които евреи, египтяни

...
Добавяне на шест народа в конституцията, сред които евреи, египтяни
Коментари Харесай

Политическата битка в Скопие: българите влизат в конституцията, но по чии правила

Добавяне на шест народа в конституцията, измежду които евреи, египтяни и... българи - тази стъпка затрудни македонските политици. Тя може да наподобява дребна, само че публичният напън против нея е огромен, частично поради подозрението, че няма да е последната нужна, че България (или някой друг) ще изиска още нещо от Северна Македония, направила мъчителни (дори да са незадоволителни съгласно България) промени по пътя към Европейския съюз.

Затова конфликтът сред власт и съпротива изглеждаше като нерешима главоблъсканица.

До сряда, когато министър председателят социалдемократ Димитър Ковачевски беседва с водача на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и начертаните от опозицията линии към този момент не изглеждаха червени.

Изведнъж, след срещата, " да " от ВМРО-ДПМНЕ за конституционни промени не изглеждаше като табу - без значение от настояването на партията,.

 Обрат в Скопие: Власт и съпротива разискаха Обрат в Скопие: Власт и съпротива разискаха " евроинтеграционна коалиция "

В новосъздалата се обстановка всяка политическа мощ търси най-хубавото за себе си. В каква точка ще се пресекат тези ползи, е мъчно да се предскаже. Несигурно е даже дали диалозите няма да пропаднат, само че въпреки всичко има пробив: отстъпките, нужни за компромис, не са немислими.

" Дневник " обобщава дебата в Скопие от последните дни, поради смисъла му за главното (макар и не единствено) българско и към този момент европейско искане към Северна Македония.

Защо се приказва за " коалиция за евроинтеграция " тъкмо в този момент

Дни остават до предаването на плана за ремонти, с които българите ще влязат в конституцията, от държавното управление на Народното събрание. След тази стъпка Народното събрание ще има трийсет дни, с цел да разиска текстовете. А в тях, с цел да се понижи напрежението от желаните промени, свързани с България, се прибавят общо шест народа.

Обществената опозиция против тази стъпка е висока: сред 65 и 80%. ВМРО-ДПМНЕ, която води в множеството изследвания година преди постоянните парламентарни избори, бе твърдо " срещу ". Настояваше първо за избори, а по-късно, в случай че завоюва и има държавно управление, можело да откри по-малко нездравословен за македонците метод.

Без гласовете ѝ няма по какъв начин да минат поправките. Коалицията към СДСМ и албанския Демократичен съюз за интеграция (ДУИ) разполага с под 70 места в Народното събрание от 120 души; в него са нужни минимум две трети от гласовете на депутатите или най-малко 80.

Условието, сложено пред властта, бе: избори незабавно или планът за ремонти няма да мине. Задействането на конституционната процедура значи, че гласуването, даже без нужното болшинство, би трябвало да бъде доведено до дъно.

 Българите може да влязат в македонската конституция с египтяните и още 4 народа Българите може да влязат в македонската конституция с египтяните и още 4 народа

ВМРО-ДПМНЕ потърси СДСМ в опит за обединяване към конституционните промени, само че диалозите пропаднаха, а консерваторите на Християн Мицкоски не трансформираха позицията си. С приближаване на процедурата обаче, и след напън от западните сътрудници, диалогът е за кабинет на националното избавление, който да е с " фокус върху евроинтеграцията ", както гласи предлагането на Ковачевски.

Въпросът дали това е допустимо е отворен; разликите сред партиите наподобяват обилни. Дори диалогът по тематиката обаче дълго бе политически недопустим.

СДСМ: необятна коалиция за начало и прогрес на договарянията

Изглежда, за СДСМ предлагането е съществено: през днешния ден се събират Изпълнителният и Централният комитет на партиите, с цел да решат по какъв начин да продължат диалозите с Мицкоск и ВМРО-ДПМНЕ. Снощи Ковачевски и с отговарящия за външните работи в американското посолство Ерик Майер.

Ковачевски предложи на Мицкоски пет министерства в бъдещото държавно управление. Кои са министерските кресла, към момента не е било оповестявано, а и Мицкоски не сигнал, че отхвърля концепцията.

В подмяна обаче социалдемократите желаят:
Властта пробва да убеди македонците, че може да одобри Закон за договарянията с Европейски Съюз, с цел да са сигурни македонците, че няма да има опасност за идентичността им по пътя към еврочленство. " Протегнатата ръка е великодушна от всички партии, защото ВМРО-ДПМНЕ няма причина да не гласоподава за конституцонните промени, които са ни толкоз нужни ", в телевизионно изявление в четвъртък Боян Маричич.

" Днес опозицията направи отстъпи от мнението, че е за конституционн промени ", атакува я той. " Готови сме още един път да се образуват работни групи и екипи за това по какъв начин да се приложи тази концепция.

ВМРО-ДПМНЕ: ясни (и частично неизпълними) условия

В диалозите с Ковачевски Мицкоски насочи няколко претенции, които той и партията му не стопират да повтарят от сряда:
Първото изискване не се приема еднопосочно от Ковачевски, второто е задоволително за ДУИ. Предвид настройката на премиера държавното управление да стартира договарянията и да означи прогрес вотът по-скоро би трябвало да е следващата година (малко преди постоянните избори през лятото). Най-трудно изпълнимо обаче е четвъртото изискване.
" Ако Европа толкоз доста ни желае, тогава дано сложи (Северна) Македония на бърза писта в договарянията ", сподели Мицкоски в четвъртък. Точният метод към конституционните промени обаче към този момент е записан в преговорната рамка. " Френското предложение ", с което началото на договаряния в Скопие се обвърза с измененията в конституцията, категорично показва включването на българите като изискване за идната междуправителствена конференция, с която ще стартират договарянията.

 Вето, условия 4+1, концепция за излизане от обстановката: Всичко значимо за разногласието със Северна Македония Вето, условия 4+1, концепция за излизане от обстановката: Всичко значимо за разногласието със Северна Македония

С други думи, Мицкоски би трябвало да убеди 27 страни, че това е допустимо. Съдейки по скорошно изявление на нидерландския дипломат в Скопие, търпението на най-малко една страна е изчерпано: време е Северна Македония да извърши обещаното.

Има и още едно, несигурно искане. В изявление за " Сител " той се опита да съобщи, че преговорната рамка не изисква смяна на конституцията, по-късно - че партията му няма да одобри ремонти, които основават неопределеност при договарянията. Това е обвързвано с спомагателното му изискване: гаранции, че на Северна Македония няма да се слагат нови условия. " Гаранти " би трябвало да са Европейският съюз и Съединени американски щати.

По-късно Мицкоск добави и изискване към България да се съобрази с присъдите на Европейския съд по правата на индивида за " македонското малцинство ". Всъщност огромна част от тези присъди са за случаи на отвод от регистрация на организации, претендиращи да се борят за ползите на " македонското малцинство ", а не тъй като България не го е добавила.

ДУИ: ремонти непременно

Македонският външен министър Буяр Османи (ДУИ) реагира бързо: позволи отдръпване от държавното управление (като ДУИ няма да е част от бъдещата необятна коалиция), само че единствено против бързо гласоподаване на конституционните промени. Освен това поправките би трябвало да влязат в действие, преди да се образува това " необятно " държавно управление.

Мицкоски поздрави ДУИ за решението, само че изиска от партията да окаже напън за отсрочено приемане на конституционните ремонти.

Според анализатора Сефер Селими от мозъчния концерн Democracy Lab ДУИ е максимален победител и е " изиграла " всички на лидерската среща, тъй като потвърждават, че не са спънка, а " движеща партия към Европейски Съюз ", той пред македонския " Фокус ".

Преднината, която има поради Селими, би трябвало да се огледа през мястото на ДУИ като водеща мощ в етническия албански блок. Критици в същия лагер, а и измежду гласоподавателите, показват, че ДУИ дълги години е на власт, без значение с кого - с ВМРО-ДПМНЕ или СДСМ. Партията съумя да " оцелее " като водеща мощ след бурните събития от 2015-2017 година, коато серия митинги и рецесии замениха властта на консерватора Никола Груевски с тази на социалдемократа Зоран Заев. ДУИ е съдружен сътрудник и на двамата.

Възможна крачка напред

Така разногласието сред власт и съпротива се свежда до различия по кое време да се осъществят конституционните промени и какъв да е във властта, когато станат.

Този проект може да се провали. Предпазлив към него е и президентът Стево Пендаровски, който отхвърли да разяснява посланията и изясни, че ще чака дефинитивно решение за поправките, а до тогава ще се въздържа.

Вписването на българите в конституцията не би решило с магическа пръчка проблемите сред София и Скопие; ще останат и други несбъднат претенции. Политици от двете страни ще продължат да се заиграват с облика на " другия " за лична изгода, недоверието и от двете страни ще остане. След последните три напрегнати години обаче и най-малката крачка е прогрес. Ако една заветна цел пред Скопие спре да се отдалечава, изчезва и оправданието да се отсрочват промени (и точки от двустранния протокол с България).

В идващите дни следва да се реши на каква цена са подготвени македонските политици, с цел да създадат тази крачка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР