Добър, лош – такъв е, какъвто го е възприело общественото

...
Добър, лош – такъв е, какъвто го е възприело общественото
Коментари Харесай

Под червената тога: Най-честният и неподкупен прокурор обвинява Божков? Наистина?

Добър, неприятен – подобен е, какъвто го е възприело публичното мнение. А върху това мнение са влияли внушения, операции и митологизации.

 

Така или другояче неговият профил – прецизен, подобен или погрешен – е разполагаем. Както и прякорът му Черепа.

 

Какви са обаче прокурорите, които повдигат обвиняванията против него, осведомят обществото за действия, закононарушения и прочие? Кои са те? Те с какво са станали известни или са съумели да запазят анонимност?

 

Гражданите имат право да знаят що за хора са обвинителите?

 

Ангел Кънев е наблюдаващ прокурор по каузи против Васил Божков. Той концентрира тези дни вниманието върху себе си с изказвания за бизнес връзки на Черепа с водача на частната войска „ Вагнер “ Евгени Пригожин, който почина преди дни в частен аероплан и който приживе се хвалеше с военни триумфи против Украйна.

Много ясно, че сходна информация мигновено предизвика публичното внимание.

Но кой го казва…

Спомняте ли си десетките напоителни изказвания на Иван Гешев като основен прокурор по адрес на Васил Божков – водопад от „ разкрития “ за мрачен бизнес, незаконни действия и прочие

По-късно неговият заместител и дълго време считан за „ дясна ръка “ Борислав Сарафов упрекна Гешев, че „ Иван Гешев опростачи прокуратурата “. Ако е прав, по какъв начин да имаме вяра на опростачено обвиняване?

 

Сарафов твърди също, че Гешев „ разполага с частно външно наблюдаване “. Това значи следене, снимане, подслушване… Това вдъхва ли ви доверие в държавното обвиняване? А изказванието на Сарафов, че се опасява за живота си, тъй като Гешев можел да го „ поръча “?

Самият Гешев пък твърди, че Сарафов, който в този момент извършва длъжността основен прокурор, бил другар с някогашния следовател търсен по света за закононарушения в корупционната скица „ Осемте джуджета “.

Гешев твърди още, че политици се месят в работата на прокуратурата от години, че има политически напън по каузи и следствия.

А помните ли какви ги говореше Гешев за делото „ КТБ “? Колко хора натика в арестите с  „ доказателство “ подправени разписки? Някои се поболяха, а някои не устояха и си отидоха от този свят. Провалът му там е явен. Както и по свирепите офанзиви и присъди против кметиците на „ Младост “ Десислава Иванчева и Биляна Петрова…

Под неговото крило израства Ангел Кънев, „ звездата “ в мегаделото против Божков.

Предлагаме ви някои текстове, отдадени на Кънев.

 

***

dir.bg

25 юни 2020

Прокурор Ангел Кънев, сниман от " симпатизант " на Васил Божков. Според специалисти, явно прокурора, който проверява Черепа, е наблюдаван по поръчка на хазартния бос 

Припомняме, че през днешния ден единствено за един ден и през няколко часа Васил Божков, който дължи над 760 милиона лв. към страната и избяга в Дубай, заплаши два пъти прокурор Ангел Кънев, който води част от следствието против него. Пусна му и фотография, само че трансферира отговорността на някакъв неизвестен " симпатизант ". Още след първата димка на хазартния олигар с 18 обвинявания, реагира и основният прокурор Иван Гешев, който съобщи, че става дума за закононарушение и опит за заплашване.

Днес Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет гласоподава с цялостно единогласие Декларация в отбрана на прокурор от Специализираната прокуратура след обява с негови фотоси в профила на обвинения Васил Божков в обществената мрежа Facebook, оповестяват от прокуратурата.

  " Действията на Прокуратурата на Република България (ПРБ) против корупцията и проведената престъпност предстоящо провокират опити за политически, стопански, медиен, а към този момент и престъпен напън ", се споделя в декларацията.

Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че прокуратурата пази безкомпромисно публичния интерес.

" Многократно съм казвал, че няма недосегаеми лица, без значение дали са част от Министерски съвет, Президентството, милиардери или обществено слаби, ние сме и ще бъдем подложени на всевъзможни офанзиви - медийни или политически, или както в тази ситуация с престъпен нюанс. Това е част от работата ни ", акцентира основният прокурор, който председателстваше съвещанието на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет.

" Трябва да е ясно, че Прокуратура на Република България, прокурорската гилдия и основният прокурор ще застанат зад всеки почтен, заслужен български магистрат, вършещ съзнателно работата си, без значение дали е прокурор или арбитър, чиновник или следовател, при положение, когато са подложени на офанзиви. В качеството ми на магистрат, бих споделил, че в този случай има данни за състав на закононарушение ", добави основният прокурор.

" В същото време прокуратурата ще бъде безкомпромисна към лица от нейните структури, които реализират дисциплинарни нарушавания или сформира на закононарушения. Прокуратура на Република България не прави разлика сред лицата, които са нарушили закона и няма да вършим такава, в това число и в случай че те са част от правосъдната власт ", съобщи Иван Гешев.

" Времената са изменени. Някои хора са застинали в 80-те и 90-те години, когато публичният и политически живот се въртеше към Магурата. Българските жители желаят правдивост и прокуратурата прави всичко допустимо да изправи пред българския съд хората, които са нарушили закона. Прокуратура на Република България е част от този развой за правдивост, който чакат жителите ", заключи основният прокурор.

По-рано през днешния ден обвиненият предприемач Васил Божков пусна фотоси на прокурор Ангел Кънев, който е наблюдаващ обвинител по следствието за хазартния бизнес.

 

***

bird.bg

Институционални войни в братовчедска страна

1 февруари 2022

 

Почти година след идването на първото служебно държавно управление на президента Радев институциите у нас са в очевидна война. Това не е вест, а констатация която се повтаря съвсем всекидневно в Народното събрание. Около проблема #ХемусГейт, за следващ път стана ясно, че прокуратурата саботира и ще саботира всяко изпитание на Министерство на вътрешните работи и ДАНС по разкриването на корупция или други закононарушения, осъществени от функционери на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Оказва се обаче, че от двете страни на барикадата има родственици. Деян Моллов, който беше любимец на предходното управление на Министерство на вътрешните работи е братовчед на „ Острието на спеца “, прокурор Ангел Кънев. Той оглави “Гранична полиция ” при настоящето управление на силовото ведомство.

Административният началник на Специализираната прокуратура Ангел Демирев Кънев се оказва втори братовчед с шефа на Групово дело „ Гранична полиция “ Деян Валентинов Моллов. Според източници на bird.bg бащата на прокурора – Демир Ангелов Кънев и майката на шефа на гранична полиция – Еленка Михайлова Моллова са първи братовчеди. Видно от имотния указател, Руска Демирева Ангелова трансферира парцели на Еленка Михайлова Моллова. Руска пък е съсобственик в различен парцел с Демир – бащата на Ангел Кънев. От възрастта на Руска може да се направи съмнение, че тя е сестра на някой от родителите на Демир.

В обстановката няма нищо ненормално, България е дребна страна и всички сме родственици. Фактическата конюнктура обаче наподобява смущаващо. В последните 2-3 години Ангел Кънев е любимец на Иван Гешев. Той е наблюдаващ прокурор по каузи, които наподобяват по този начин, като че ли в никакъв случай няма да влязат в съда и ще се употребяват единствено и само за напън. Скандалите към Кънев напълно не липсват. Оказа се, че той е придобил недвижими парцели от директни съперници на Миньо Стайков, по чието дело е наблюдаващ прокурор. Преди да бъде кадруван като младши прокурор в СРП през 2012 година Ангел Кънев е проверяващ служител на реда в районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи гр. Елхово при ОД – Министерство на вътрешните работи -Ямбол. Към края на мандата на Сотир Цацаров Кънев е командирован в профилираната прокуратура, а с идването на Гешев се трансформира в „ острие “ на звеното. По-късно и го оглавява.

Докато Ангел Кънев се подвизава като проверяващ служител на реда в Елхово, в района, само че като граничен служител на реда работи и братовчед му Деян Моллов. Кариерното развиване на последния пък минава под зоркия взор на Стоян Щилиянов Иванов, кадър на Държавна сигурност и сегашен шеф на кабинета на Бойко Рашков. Стоян Иванов е бил шеф на РДГП-Елхово, където по-късно Моллов става заместител. В следствие Иванов става зам. шеф на ГДГП, а Моллов шеф на РДГП-Елхово.

За Моллов и Кънев е ясно, че са някогашни сътрудници в Министерство на вътрешните работи, работили са в един град – Елхово, само че те са и родственици вечно. От една страна Кънев е дясната ръка на Иван Гешев, който е в очевиден спор с вътрешния министър Бойко Рашков. Срещу Кънев, както и против Гешев, има повече от задоволително сигнали за закононарушения против правораздаването. Вероятно той не е единственият в Специализираната прокуратура, за който има изказвания, че е притискал очевидци да лъжесвидетелстват.

От друга страна Моллов пък построява храбър облик в медиите през времето, в което Министерство на вътрешните работи се ръководи от обвързвания с Пеевски и Движение за права и свободи народен представител от ГЕРБ Младен Маринов. И той като братовчед си Кънев напълно не е без въпросителни в биографията си. 

В последните години двамата братовчеди не са показали непосредственост, само че както е споделил народа „ кръвта вода не става. Източници на bird.bg настояват, че точно Моллов осигурявал комфорт на предходните ръководещи по границата. Не без въздействието на братовчед си. Разбира се, единствено по себе си да си нечий родственик не значи нищо, само че сходно роднинство поражда подозрението, че някогашните ръководещи имат „ подводница “ в настоящето управление на Министерство на вътрешните работи, в лицето на Моллов. 

 

***

Скандал тресе Темида: Прокурорът Ангел Кънев рекетирал предприемачи по поръчка?
Народ.бг, 20.01.2022

 

Организирана незаконна група в държавното обвиняване! Според осведомени в края на 2021-а Върховната касационна прокуратура почнала да проверява „ специфичния ” прокурор Ангел Кънев по няколко члена от Наказателно-процесуален кодекс, касаещи закононарушения по работа, персонално облагодетелстване и търговия с въздействие.

Последното се изразявало в приемане на подкупи в изключително огромни размери от няколко знакови предприемачи и следващо вдишване на отговорности пред тях да провежда „ ударна група ” за тормоз на лица и компании, които са неуместни на поръчителите.

Групите се състояли от разнообразни по сан чиновници, магистрати и представители на разнообразни организации в изпълнителната власт. Те имали задача по всички вероятни способи да нанасят щета на поръчаните от спецпрокурора Кънев физически и юридически лица, настояват източници на skandalno-bg.com.

От информацията излиза наяве, че е формирана кореспонденция против Ангел Кънев за това, че е получил „ материални ” и по всяка възможност парични облаги от притежателите на огромно земеделско сдружение, и винпром, с цел да в профил от пътя им техен съперник.

За премия Кънев се сдобил със аграрни земи в предпазени зони, фиктивно закупени, само че на цени много под пазарните – факт, който беше шумно огласен в следствие на „ Свободна Европа ” от май 2019 година

Тогава стана ясно, че прокурор Кънев се е сдобил с парцели в село Малък манастир, община Елхово, както и с още един в село Козичино, община Поморие.

Отделно от това обвинителят закупил още четири поземлени парцела през 2016 година в село Планиново, община Тополовград.

В момента проверяващите събират данни какви други облаги би могъл да е получил Кънев, като за задачата проучват цялото му движимо и недвижимо имущество, което надвишава доста приходите на един магистрат.

За да изясни непристойно високия си стандарт, Ангел Кънев тръбял наляво и надясно, че има брат милионер в Англия и с помощта на финансовите му инжекции можел да си разреши да живее като принц, без да се преценява със скромната си бюджетна заплата.

Дебелашките хвалби са на път да му изядат главата, откакто от ВКП правят детайлна инспекция на митичния брат „ англичанин ” – какви приходи е заявил, платил ли е налози върху тях, както и какви преводи е правил по сметките на братчето-прокурор.

В допълнение от ВКП проверяват аналогични случаи от практиката на прокурора с цел да изяснят против кои други компании и предприемачи проведената група на Ангел Кънев е прилагала мръсните си похвати.

Проверяващите били наясно, че и по други каузи групата е съчинявала отчети, протоколи и ревизионни актове, както и че в прорез със закона е подавала към медиите изопачена информация, за дейностите на „ ударната бригада ” да наподобяват допустими, обосновани, а другите контролни органи да бъдат „ приспани ”, че всичко се прави по закон. Очаква се участниците в магистратското ОПГ да бъдат подложени на полиграф с цел да се откри тяхната роля в действието.

Сега е ред КПКОНПИ също да се задейства, разследвайки както Ангел Кънев, по този начин и неговите помагачи от групата. Но най-вероятно комисията няма да се задоволи с дребните риби и ще се огледа в хората към винпрома, финансирали незаконните инициативи на спецпрокурора.

Истинската цел на инспекциите била да се откри дали баровците са си плащали налозите и дали са заявили яхтата в Турция, както и къщите и парцелите, добити през последните години.

Проверяващите ровят и на какво съображение Ангел Кънев разполага с персонална защита, а също кой разрешава сходна екстра на държавен чиновник. ВКП са получили сигнали, че Кънев по всякакъв начин парадирал с частната си войска и по този метод въздействал на душeвността на редовите държавни чиновници, с които влизал в контакт.

Наплашени от дебеловратите гардове, служителите елементарно били склонявани са му се подчинят и да нарушат закона с цел да си нямат кахъри, възмущават се осведомени с следствието.

Наблюдатели, поискали анонимност разясниха, че в случай че амбициозният проект на ВКП се осъществя от край до край, това ще е първият случай в най-новата ни история върховен магистрат и неговите помагачи да се проверяват действително, за да се уличат в закононарушения, най-много с корупционен темперамент, и по този начин да се анонсира пред европейските ни и задокеански сътрудници, че в България няма недосегаеми магистрати.

 

***

fakti.bg

7 Април, 2022

Свидетели сме на новата ‘Мата Хари “. Някой поставил в чекмеджето на прокурора от профилираната прокуратура Ангел Кънев писмо с патрон и отрязъци от вестници. Абсолютна пунта мара. До през вчерашния ден същата прокуратура се присмиваше на изрезките от вестници, а през днешния ден квичат, че някой ги заплашвал. И никой не е видял, не е чул и не знае по какъв начин това писмо е стигнало в чекмеджето. По жалко е единствено обяснението на Цацаров, че нито един суджук не е стигнал до Бойко Борисов, помните ли?

Кой е Ангел Кънев? Ще ви разкажем единствено един случай (а можем десетки), пишат от БОЕЦ.

На 10.05.2019г. прокуратурата удари за следващ път БОЕЦ с цялата низост на която е способна. Във Видин бе командирован екип на ГДБОП от София по прокурорско предписание за разпит и снемане на сведения. Призовани и разпитани са всички членове на Управителният съвет на БОЕЦ – Георги Георгиев, Георги Карамфилов и Венелин Иванов. Проверката е на Специализираната прокуратура по неизвестен сигнал против Георги Георгиев – ръководител на БОЕЦ и против самото Сдружение.

Шпицкомандата на Цацаров проверява бойците за „ пране на пари, данъчни и финансови измами, укрити приходи и проведена незаконна група (не е ясно с какво се е занимавала тази група, с изключение на с нахлуване над постройката на Министерски съвет, както е посочено в сигнала). Прокурора от Специализираната прокуратура Ангел Кънев е претендирал от Национална агенция за приходите да образуват проверки на членовете на УС на БОЕЦ, като физически лица, както и на самото Сдружение и на компанията на ръководителя на Сдружението. Изразените в анонимният сигнал (прокуратурата сама си го е написала, по тъкмо сигнала е написан във фабриката на Петьо Еврото) подозрения са, „ от къде Георги Георгиев и БОЕЦ имат пари да вървят и провеждат в София митинги против властта и основният прокурор “, както и „ при техни митинги се хвърлят яйца и домати против министерски съвет, скандират се неприемливи апели за оставка против премиера и това е отблъскващо “.

Към този миг БОЕЦ бяхме внесли 24 сигнала за #АпартаментГейт против Карадайъ, Цацаров, Каракачанов, Атидже Вели, Пламен Георгиев, Цветанов и тн. Дни преди този момент бяхме внесли и сигнал и завели дело против присъединяване на Пеевски в евроизборите. И Наглите реагираха с следващият удар, а Ангел Кънев бе изпълнителя на мократа поръчка.

Няколко дни по-късно Пеевски изпрати три мутри, които в продължение на няколко дни преследваха и тормозеха Георги Георгиев от БОЕЦ и брачната половинка му представяйки се за публицисти. Бяха решили да ни унищожат, а Ангел Кънев бе поел поръчката. Доказано неизвестен и неспособен сигнал, без адресант, автограф и персонални данни на създателя. Закон за съдебната власт изрично не разрешава на прокуратурата да образува инспекции и досъдебни производства по анонимни сигнали, само че за Кънев това не е проблем. Напротив, по негово прокурорско предписание е изпратен цялостен екип от БОП-аджии да профилактират Георгиев и сътрудниците му от Управителния съвет и през Министерство на вътрешните работи и Национална агенция за приходите да ни размажат. Не съумяха. Кънев се покри в дупката си, а нас единствено ни окуражиха още повече.

Сега се чудят каква режисура да изиграят, вършат се на жертви и застрашени. Усещаме страха им. Всъщност това са престъпни нарушители. И то не от най интелигентните.

Преди дни бе разрушен офиса на един от основните очевидци против Гешев от сигналите на БОЕЦ по случая ‘ЖОСИ “. Двама маскирани с брадви са направили разгром в постройката и пространствата на офисите на Георги Георгиев от Жоси! Класически сициалиански знак за заплашване и опасност за ликвидиране. Не чухме някой прокурор да реагира. И тук ще ви кажем нещо, което евентуално знаете. От самата прокуратура, по тъкмо от шпицкомандата вътре – прокурорите Маджарова, Франтишек, Пиронева, Кънев, Бецова, Бисер Кирилов, Илиян Рангелов, бригадата на Петьо Еврото и тн. се поръчват репресии, арести, обвинявания, набези, палежи, даже убийства. И дублирам – това са престъпни нарушители.

Гешев, Цацаров и цялата им тайфа би трябвало да бъдат отстранени, арестувани и съдени за закононарушения против личността и правораздаването.

 

***

Прокурор Ангел Кънев употребява държавна защита без действителна опасност за живота му
 

alarmanews.com, 3 ноември 2022

 

Според шефа на Антикорупционния фонд, съдът ще потвърди, че Кънев е следващият преструван в роба. Със закриването на “спец ” правораздаването той се лиши от благините на служебните телохранители, които бяха снимани да мъкнат ребърца с картофки на фамилията му в отвън работно време.

Бившият спецпрокурор Ангел Кънев е един от четиримата магистрати под отбраната на Главна дирекция „ Охрана “ към Министерството на правораздаването. Това дадоха отговор наскоро на въпросите на „ Сега “ от Министерство на правосъдието. През м. април той изплака пред медиите, че получил „ книжен плик без адресант “ с патрон диаметър 9х19 мм. и хартиени отрязъци с думите „ кръв “ и „ осведомен “, както и името на непозната страна и болнично заведение, което прокурорът е посещавал, напомня вестникът.

Според Narod.bg, през октомври т.г. изобилно богатият Кънев се е уредил с втора „ опасност “ – черна траурна лентичка, изпратена на домашния му адрес. Източници на медията от ГДНП позволяват, че той самичък е провел екшъна от боязън да не остане без работа и държавни гардове. По-вероятно било мнимия атентат да отклони следствията на ВКП за търговия с въздействие, корупция и корист със служебно състояние, както и за влизане в незаконен сговор с основни лица от ъндърграунда.

За Кънев излязоха данни по какъв начин е търгувал с въздействие, вземал е крупни суми от предприемачи със противоречива известност с цел да ги „ урежда “, само че не е извършил уговорките си към тях от несръчност. Такива хора не простят и доста скоро ще му потърсят „ ресто “, предизвестяват проверяващи.

Според други журналистически изявления, при закриването на профилираното правораздаване, Кънев е предложил на ъндърграунда против възнаграждение да унищожи СРС-та и цели папки с доказателствен материал, или да подмени наличието им. Има данни, че при напускането си той е изнасял цели каузи с папки, които в следствие е „ препродавал “ за суми от порядъка на 5000 до 100 000 лева Става дума за десетки каузи “, кълнат се създателите на писмото и цитират съответен случай по какъв начин в разгара на паметен прием на ъндърграунда, сходна директория с клеймото на някогашната спецпрокуратура била поставена до бутилка уиски от новите й притежатели. В умозаключение омерзените магистрати свидетелстват, че след закриването на профилирания съд и прокуратура, Ангел Кънев е разпределил основни каузи на свои близки прокурори, а друга част е запазил за себе си, с цел да прикрие неналичието на папки и документи от делата, които е водил.

7 месеца не стигнаха да завърши следствието на опасността, прецизира обявата на „ Сега “. Според шефа на Антикорупционния фонд Николай Стайков, инспекцията най-вероятно ще приключи с крушение и ще потвърди, че някогашният спецпрокурор Ангел Кънев е следващият преструван в роба, който харчи неверни държавни пари за защита.

Съдебната процедура и по-специално определение на Софийска районна прокуратура от 2020 година изрично постановява, че опасност за живота съществува единствено при ясно изразени планове и предизвестия, изказани в прав текст от вида: “Ще те утрепя/пречукам/свитна/довърша ” и прочие Всякакви други иносказателни тиради и волеизявления, каквито са “куршумът ”, “кървавото писмо ”, пликът и прочие елементи от декора на пиесата с мнимото нападение над Ангел Кънев нямат правна тежест и не подлежат на следствие, прецизира журналистът на в. „ Капитал “.

Кънев е фамозен най-много като идеолог и уредник на позорното спецпрокурорско навлизане в президентството през юли 2020 година, отприщило всеобщите митинги. Друга “черна точка ” в професионалната му биография са репресиите над държавни чиновници да лъжесвидетелстват против основни обвинени от ранга на Васил Божков.

Ангел Кънев може да няма нито една неоправдателна присъда в битността си на спецпрокурор, само че за сметка на това е със съществени заслуги Жоро Шопа да живее като принц на независимост, надалеч от българския и швейцарски затвор, т.к Кънев се прави на прелестно заплеснат и не внася обвинителния му акт в съда.

 

***

Невероятно. Точно този човек ще пази закона и публичния интерес в съда, в случай че обвиняването стигне до правосъдна зала.

 

Всеки човек, който поеме риск да наруши закона по някакъв мотив, поема и всички опасности да попадне под неговите удари и да понесе следствията, даже най-тежките.

Какви опасности обаче поема магистратът с роба, който изполва закона като щит, за личните си действия? Не би трябвало ли към такива законът да се ползва тройно, даже петорно по-строго?

 

От времето на основния прокурор Сотир Цацаров насам всяко разобличаване за нерегламентирани действия, присъединяване в корупционни схеми и нарушение на законите на прокурори, държавното обвиняване отхвърля с аргумента, че това са офанзиви против магистрати, които си правят работата.

Всъщност става дума за корупция в редовете и върховете на прокуратурата.

 

Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР