Добър ден! Уважаеми депутати от Федералното събрание - сенатори, депутати

...
Добър ден! Уважаеми депутати от Федералното събрание - сенатори, депутати
Коментари Харесай

„Трябва да гарантираме правото на Русия да бъде силна“ - Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание

Добър ден!

Уважаеми депутати от Федералното заседание - сенатори, депутати от Държавната дума!

Уважаеми жители на Русия!

С днешното си обръщение се обръщам в сложен миг – всички знаем това доста добре – повратен миг за страната ни, във време на съществени, необратими промени в целия свят, на най-важните исторически събития, които дефинират бъдещето на страната ни и нашия народ, когато всеки от нас носи голяма отговорност.

Преди година, с цел да защитим хората на нашите исторически земи, да подсигуряваме сигурността на страната ни, да премахнем опасността от неонацисткия режим, зародил в Украйна след преврата от 2014 година, беше взето решение за осъществяване на специфична военна интервенция. И малко по малко, деликатно и поредно ще решаваме дилемите, които стоят пред нас.

От 2014 година Донбас се бори, пази правото да живее на лична земя, да приказва на родния си език, бори се и не се съобщи в изискванията на обсада и непрекъснати обстрели, неприкрита ненавист от киевския режим, вярвайки и чакайки, че Русия ще се притече на помощ.

Междувременно - и вие го знаете добре - ние направихме всичко допустимо, в действителност всичко допустимо да разгадаем този проблем с мирни средства, търпеливо договорихме кротичък излаз от този най-тежък спор.

Но зад тила ни се приготвяше напълно различен сюжет. Обещанията на западните ръководещи, техните уверения за желанието за мир в Донбас се оказаха, както в този момент виждаме, фалшификат, жестока неистина. Те просто печелеха време, занимаваха се с машинация, затваряха си очите за политическите убийства, за репресиите на киевския режим против неугодни хора, за подигравките с вярващите и от ден на ден насърчаваха украинските неонацисти да правят терористични дейности в Донбас. В западните академии и учебни заведения се образоваха офицери от националистически батальони и се доставяше оръжие.

И желая да подчертая, че още преди началото на специфичната военна интервенция Киев водеше договаряния със Запада за доставка на системи за противовъздушна защита, бойни самолети и друга тежка техника за Украйна. Помним и опитите на киевския режим да се снабди с нуклеарно оръжие, тъй като говорихме за това обществено.

Съединените щати и НАТО бързо разположиха своите военни бази и секретни биологични лаборатории покрай границите на нашата страна, овладяха театъра на бъдещите военни дейности в хода на маневри, приготвиха подчинения им режим в Киев, поробената от тях Украйна за огромна война.

И през днешния ден го признават – признават го обществено, намерено, без да се смущават. Те като че ли се гордеят, любуват се на измяната си, наричайки и Минските съглашения, и Нормандския формат дипломатическо зрелище, блъф.

Оказва се, че от самото начало, когато Донбас гореше, когато се проливаше кръв, когато Русия откровено – желая да го подчертая – откровено се стремеше към спокойно решение, те си играеха с живота на хората, играеха си в действителност, както се споделя в познатите среди, с белязани карти.

Този непоносим способ за машинация е пробван доста пъти преди. Те се държаха също толкоз нахално, двулично, унищожавайки Югославия, Ирак, Либия, Сирия. От този позор те в никакъв случай няма да се измият. Понятията чест, доверие, благовъзпитание не са за тях.

През дългите епохи на колониализъм, диктат, надмощие те привикнаха да им е разрешено всичко, привикнаха да плюят по целия свят. Оказа се, че те се отнасят със същото неуважение, като господари, към народите на личните си страни - та нали и тях цинично излъгаха или ги подмамиха с басни за търсенето на мир, за придържането към резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за Донбас. Наистина, западните елити се трансфораха в знак на тотални, безпринципни неистини.

Ние твърдо пазиме освен нашите ползи, само че и нашата позиция, че в актуалния свят не би трябвало да има разделяне на така наречен цивилизовани страни и всички останали, че е належащо почтено партньорство, кардинално отричащо всякаква изключителност, изключително нападателна.

Бяхме открити, откровено подготвени за градивен разговор със Запада, казахме и настояхме, че и Европа, и целият свят имат потребност от неделима система за сигурност, идентична за всички страни, и дълги години предлагахме на нашите сътрудници да обсъдят тази концепция дружно и да работят върху него.изпълнение. Но в отговор получиха неразбираема или лицемерна реакция. Това е що се отнася до думите.

Но имаше и съответни дейности: разширението на НАТО до нашите граници, основаването на нови позиционни зони на противоракетната защита в Европа и Азия - те взеха решение да се скрият от нас с " чадър ", - това е разполагането на военни контингенти, и то освен наоколо до границите на Русия.

Искам да подчертая – да, в действителност това е добре известно на всички – никоя страна в света няма подобен брой военни бази в чужбина, както Съединените американски щати. Има стотици от тях - желая да подчертая това - стотици бази по света, цялата планета е осеяна, просто би трябвало да погледнете картата.

Целият свят видя по какъв начин те се отдръпват от фундаменталните съглашения в региона на оръжията, в това число контракта за ракетите със междинен и по-малък обхват, разкъсвайки едностранно главните съглашения, поддържащи международния мир. По някаква причина го направиха - те не вършат нищо просто по този начин, както знаете.

И най-после, през декември 2021 година публично представихме планове на съглашения за гарантиране на сигурността на Съединени американски щати и НАТО. Но по всички основни, фундаментални за нас позиции получихме в действителност пряк отвод. Тогава най-сетне стана ясно, че зелена светлина за реализирането на нападателни проекти е дадена и те няма да спрат.

Заплахата нарастваше, и то всеки ден. Постъпилата информация не остави никакво подозрение, че към февруари 2022 година всичко е готово за следващата кървава наказателна акция в Донбас, против който, подсещам, киевският режим хвърли артилерия, танкове и самолети още през 2014 година

Всички помним добре фотосите, когато бяха нанесени въздушни удари по Донецк, въздушни удари бяха нанесени освен по него, само че и по други градове. През 2015 година те още веднъж направиха опит за директно нахлуване над Донбас, като в същото време продължиха блокадата, обстрелите и терора против цивилни.

Всичко това, подсещам, изцяло опонира на съответните документи и резолюции, признати от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, изцяло – всички се правеха, че нищо не се случва.

Искам да повторя: те отприщиха войната, а ние използвахме мощ и я използваме, с цел да я прекратим.

Тези, които възнамеряваха нова офанзива против Донецк, Донбас и Луганск, ясно схванаха, че идната цел е удар по Крим и Севастопол и ние знаехме и разбирахме това. А в този момент и в Киев намерено се приказва за такива огромни проекти – разкри се, разкриха това, което към този момент толкоз добре знаехме.

Защитаваме живота на хората, личния си дом. А задачата на Запада е неограничена власт. Той към този момент е похарчил повече от 150 милиарда $ за подкрепяне и въоръжаване на режима в Киев. За съпоставяне: съгласно Организацията за икономическо съдействие и развиване страните от Г-7 са отделили към 60 милиарда $ през 2020-2021 година за подкрепяне на най-бедните страни в света. Разбираемо, нали? За войната - 150, а за най-бедните страни, за които сякаш непрекъснато се грижат - 60, и то при общоизвестните претенции за послушание на страните - получатели на тези пари.

И къде са всички тези диалози за битката с бедността, за устойчивото развиване, за околната среда? Къде отиде всичко? Къде отиде всичко? В същото време потокът от пари за войната не понижава. Освен това те не пестят средства, с цел да предизвикват вълнения и катаклизми в други страни и, още веднъж, по целия свят

На неотдавнашна конференция в Мюнхен имаше безкрайни обвинявания против Русия. Създава се усещането, че това е направено единствено с цел да не помнят всички какво направи по този начин нареченият Запад през последните десетилетия. И точно те " изпуснаха джина от бутилката ", потопиха цели райони в безпорядък.

Според самите американски специалисти, вследствие на войни - желая да обърна внимание на това: не ние излязохме с тези числа, самите американци ги дават - вследствие на войните, които Съединените щати отприщиха след 2001 година, съвсем 900 хиляди души починаха, повече от 38 милиона станаха бежанци. Всичко това те в този момент просто желаят да изтрият от паметта на човечеството, вършат се, че нищо не се е случило. Но никой в света не е не запомнил и няма да не помни това.

Никой от тях не преглежда човешки жертви и нещастия, тъй като, несъмнено, залогът е трилиони и трилиони долари; способността да продължите да ограбвате всички; под прикритието на думи за народна власт и свободи, да се популяризират неолиберални и по своята същина тоталитарни ценности; окачват етикети на цели страни и нации, да наскърбяват обществено водачите им; да потискат несъгласието в личните си страни; да основават на имидж на зложелател, с цел да се отклони вниманието на хората от корупционните кавги – въпреки всичко всичко това не слиза от екраните, всички го виждаме – от възходящите вътрешни стопански, обществени, междуетнически проблеми и несъгласия.

Нека ви припомня, че през 30-те години на предишния век Западът в действителност отвори пътя на нацистите към властта в Германия. А в наше време започнаха да вършат от Украйна " анти-Русия ". Проектът в действителност не е нов.

Хората, които са най-малко малко потопени в историята, знаят чудесно: този план датира от 19 век, той е обработен в Австро-Унгарската империя, Полша и други страни с една цел - да откъсне тези исторически територии, които през днешния ден се назовават Украйна, от нашата страна. Това е тази цел. Няма нищо ново, никаква оригиналност, всичко се повтаря.

Западът форсира осъществяването на този план през днешния ден, като поддържа преврата от 2014 година Все отново превратът беше кървясъл, антидържавен, антиконституционен – сякаш нищо не се е случило, станало както и трябвало, даже регистрираха какъв брой пари са изхарчени за него. В идеологическата основа беше заложена русофобията, извънредно нападателният шовинизъм.

Наскоро една от бригадите на въоръжените сили на Украйна, срамно е да се каже - за нас е срамно, за тях не - получи името " Еделвайс ", по сходство на нацистката дивизия, взела участие в депортирането на евреи, изтезания на военнопленници, в наказателни интервенции против партизаните на Югославия, Италия, Чехословакия и Гърция.

Във Въоръжените сили на Украйна и Националната армия на Украйна са изключително известни шевроните на Das Reich, „ Мъртвешка глава “, „ Галиция “ и други елементи на SS, които също имат окървавени ръце до лакътя. Идентификационните знаци на Вермахта на нацистка Германия се ползват върху украинската бронирана техника.

Неонацистите не крият за чии наследници се считат. Изненадващо е, че на Запад никой от властта не вижда. Защо? Защото на тях, извинете ме за неприятното образование, не им пука. Не ич пука на кого ще заложат в битката против нас, в битката против Русия. Основното е, че те се бият против нас, против нашата страна, което значи, че всеки може да бъде употребен.

И ние го видяхме, и това се случи - и терористите, и неонацистите, в случай че може да се употребява чертата на плешивия, Бог да ме елементарни, единствено да изпълнят волята им, да служат като оръжие против Русия.

„ Антируският ” план в действителност е част от реваншистка политика по отношение на страната ни, за основаване на огнища на неустойчивост и спорове тъкмо по нашите граници. И тогава, през 30-те години на предишния век, и в този момент концепцията е една и съща - да се насочи експанзията на Изток, да се разпали война в Европа, да се отстраняват съперниците посредством непознати ръце.

Ние не сме във война с народа на Украйна, аз към този момент съм приказвал за това доста пъти. Самият народ на Украйна стана пленник на режима в Киев и неговите западни господари, които в действителност окупираха тази страна в политически, боен, стопански смисъл, унищожиха украинската промишленост в продължение на десетилетия и ограбиха естествените запаси.

Естественият резултат беше обществена деградация, колосално повишаване на бедността и неравенството. И в такива условия, несъмнено, елементарно се събира материал за военни дейности. Никой не намерения за хората, те бяха готови за кръвопролитие и най-после превърнати в консумативи. Тъжно е, просто е ужасно да се приказва за това, само че е реалност.

Отговорността за разпалването на украинския спор, за ескалацията, за увеличението на броя на жертвите му е напълно на западните елити и, несъмнено, на настоящия киевски режим, за който украинският народ в действителност е непознат. Сегашният украински режим обслужва не националните ползи, а ползите на трети страни.

Западът употребява Украйна както като таран против Русия, по този начин и като подготвителна площадка. Сега няма да се спирам на опитите на Запада да извърнат хода на военните дейности, на проектите им да усилят военните доставки – това към този момент всички добре знаят. Но едно събитие би трябвало да е ясно за всички: колкото повече западни системи с огромен обхват дойдат в Украйна, толкоз повече ще бъдем принудени да отдалечим опасността от нашите граници. Естествено е.

Елитите на Запада не крият задачата си: да нанесат – както се споделя, това е директна тирада – „ стратегическо проваляне на Русия “. Какво значи? За нас какво е? Това значи да приключат с нас един път вечно, т.е. те имат намерение да трансферират местен спор във фаза на световна борба. Ние тъкмо по този начин разбираме всичко това и надлежно ще реагираме, тъй като в тази ситуация приказваме за съществуването на страната ни.

Но те също не могат да не знаят, че е невероятно да се победи Русия на бойното поле, по тази причина организират все по-агресивни осведомителни офанзиви против нас.

На първо място, несъмнено, младежите, младите генерации са определени като цел. И тук още веднъж непрестанно лъжат, изопачават историческите обстоятелства, не стопират офанзивите против нашата просвета, против Руската православна черква и други обичайни религиозни организации на страната ни.

Вижте какво вършат със личните си нации: унищожаването на фамилията, културната и националната еднаквост, извращенията, малтретирането на деца, чак до педофилията, са оповестени за норма, норма на техния живот, а духовенството, свещениците са принудени да благославят еднополовите бракове. Бог да ги пази, дано си вършат каквото си желаят. Какво желаят да кажат тук? Възрастните имат право да живеят както решат, ние сме се отнасяли към това в Русия и постоянно ще се отнасяме по този начин: никой не се намесва в персоналния живот и ние няма да го вършим.

Но желая да им кажа: само че вижте, извинете ме, свещените трудове, основните книги на всички други международни религии. Там се споделя всичко, в това число, че фамилията е съюз на мъж и жена, само че даже тези свещени текстове към този момент се слагат под въпрос.

Англиканската черква, да вземем за пример, се оповестява, че възнамерява - възнамерява, въпреки и едвам в този момент - да обмисли концепцията за безпристрастен по пол господ. Какво можеш да кажеш? Прости им Господи, те не знаят какво вършат.

Милиони хора на Запад схващат, че са водени към същинска духовна злополука. Елитите, почтено казано, просто полудяват и наподобява, че няма лек. Но това са техни проблеми, както споделих, и ние сме длъжни да защитим децата си и ще го създадем: ще защитим децата си от деградация и изродяване.

Очевидно е, че Западът ще се опита да подкопае и разцепи обществото ни, да разчита на национални предатели, които когато и да е - желая да го подчертая - имат една и съща отрова на пренебрежение към личното си Отечество и предпочитание да вършат пари посредством продажба на тази отрова за тези, които са подготвени да я платят. Винаги е било по този начин.

Който е тръгнал по пътя на директното изменничество, извършвайки терористични и други закононарушения против сигурността на обществото ни, териториалната целокупност на страната, ще носи отговорност пред закона.

Но ние в никакъв случай няма да бъдем като киевския режим и западните елити, които са и са се занимавали с „ лов на вещици “, няма да разчистваме сметки с тези, които направиха крачка настрана, отстъпиха от родината си. Нека си остане на тяхната съвест, дано живеят с това - би трябвало да живеят с това. Основното е, че хората, жителите на Русия им дадоха морална оценка.

Гордея се - мисля, че всички се гордеем - че нашият многонационален народ, голямото болшинство от жителите заеха кардинална позиция във връзка с специфичната военна интервенция, схванаха смисъла на дейностите, които правим, поддържаха нашите дейности за отбрана на Донбас.

В тази поддръжка се прояви на първо място същинският национализъм – възприятие, което е исторически присъщо на нашия народ. Удивлява със своето достолепие, надълбоко осъзнаване от всеки, наблягам, от всеки, на своята неразривна орис със ориста на Отечеството.

Скъпи другари, желая да благодаря на всички, на всички хора на Русия за тяхната храброст и увереност, да благодаря на нашите герои, бойци и офицери от армията и флота, Националната армия, членовете на специфичните служби и всички правоохранителни органи организации, бойците от донецките и луганските корпуси, доброволците, патриотите, които се бият в редиците на бойния армейски запас БАРС.

Искам да се извиня: скърбя, че по време на днешната тирада не мога да назова всички. Знаете ли, когато подготвях тази тирада, написах дълъг, дълъг лист с тези героични елементи, след което го извадих от днешната тирада, тъй като, както споделих, невероятно е да назова всички и просто се опасявах да не обиди тези, които не не мога да назова.

Нисък реверанс пред родителите, съпругите, фамилиите на нашите бранители, лекарите и санитарите, медицинските инструктори, медицинските сестри, които избавят ранените, железничарите и водачите, които доставят фронта, строителите, които издигат укрепления и възвръщат жилища, пътища, цивилен уреди, служащи и инженери на отбранителни фабрики, които в този момент работят съвсем непрекъснато, на няколко смени, до селски служащи, които надеждно обезпечават продоволствената сигурност на страната.

Благодаря на учителите, които откровено се грижат за младите генерации на Русия, изключително тези учители, които работят в най-трудните, в действителност фронтови условия; културните дейци, които идват в зоната на военни дейности, в лечебните заведения, с цел да поддържат бойците и офицерите; доброволците, които оказват помощ на фронта и цивилните; публицисти, на първо място, несъмнено, военни репортери, които поемат опасности на фронтовата линия, с цел да кажат на целия свят истината; пасторите на съветските обичайни религии, военните свещеници, чието умно слово поддържа и въодушевява хората; държавните чиновници и бизнесмените – всички, които извършват своя професионален, цивилен и просто човешки дълг.

Специални думи - за поданици на Донецката и Луганската национални републики, Запорожие и Херсонска област. Вие сами, скъпи другари, вие сами определихте бъдещето си на референдуми, направихте корав избор, макар заканите и терора на неонацистите, в условия, когато военните дейности бяха доста близки, само че нямаше и няма нищо по-силно от вашата решителност да бъдете с Русия, с родината си.

Искам да подчертая, че това е реакцията на публиката към жителите на Донецката и Луганската национални републики, Запорожие и Херсон. Още един път: невисок реверанс пред всички тях.

Ние към този момент започнахме и ще продължим да построяваме огромна стратегия за социално-икономическо възобновяване и развиване на тези нови субекти на федерацията.

Това включва възкръсване на предприятия и работни места, пристанищата на Азовско море, което още веднъж се трансформира във вътрешно море на Русия, и създаване на нови съвременни пътища, както направихме в Крим, който в този момент има надеждна сухопътна връзка с цяла Русия. Със сигурност ще осъществяваме всички тези проекти дружно.

Днес районите на страната оказват директна поддръжка на градовете, регионите и селата на Донецката и Луганската национални републики, Запорожие и Херсонска област, вършат го откровено, като същински братя и сестри. Сега още веднъж сме дружно, което значи, че сме станали още по-силни и ще създадем всичко, с цел да се върне дълго чаканият мир на нашата земя, с цел да бъде обезпечена сигурността на хората.

За това, за своите предшественици, за бъдещето на децата и внуците, за възобновяване на историческата правдивост, за обединяването на нашия народ през днешния ден се борят борците, нашите герои.

Скъпи другари, апелирам ви да почетем паметта на нашите бойни приятели, отдали живота си за Русия, цивилни, старци, дами, деца, починали под обстрел от ръцете на неонацистите и наказателите.

Благодаря ви.

Всички разбираме и аз разбирам какъв брой отвратително мъчно е в този момент за съпругите, синовете, дъщерите на починалите бойци, техните родители, отгледали почтени бранители на Отечеството - същите като младите гвардейци на Краснодон, като момчетата и девойките, които се бориха против нацизма, защитавайки Донбас. Днес цяла Русия помни тяхната храброст, неотстъпчивост, най-голямата мощ на духа, всеотдайност.

Наш дълг е да подкрепим фамилиите, които са изгубили свои родственици, близки, да им помогнем да отгледат и отгледат децата си, да им дадем обучение и специалност. Семейството на всеки участник в специфичната военна интервенция би трябвало да бъде в зоната на непрекъснато внимание, заобиколено от грижа и чест. На техните потребности би трябвало да се реагира неотложно, без администрация.

Предлагам да се сътвори специфичен държавен фонд. Неговата задача ще бъде целенасочена персонална помощ на фамилиите на починалите бойци и ветерани от специфичната военна интервенция. Той ще координира даването на обществена, здравна, психическа поддръжка, ще взема решение въпроси за санаториално лекуване и рехабилитация, ще оказва помощ в образованието, спорта, заетостта, предприемачеството, повишението на квалификацията и приемането на нова специалност.

Отделна най-важна задача на фонда ще е организирането на дълготрайни грижи в домашни условия, високотехнологично протезиране за всички, които се нуждаят от това.

Моля държавното управление, дружно с Комисията по обществена политика на Държавния съвет, районите да решат всички организационни въпроси допустимо най-скоро.

Работата на държавния фонд би трябвало да е отворена, а процедурата за подкрепяне да е опростена, на правилото на „ едно гише “, без казьонщина и администрация. За всяко семейство, наблягам, за всяко семейство на умрял, за всеки деец би трябвало да има персонален обществен служащ, координатор, който в хода на персоналната връзка в действително време да взема решение зараждащите проблеми.

Бих желал да обърна внимание на обстоятелството, че още тази година структурите на фонда би трябвало да бъдат ситуирани във всички райони на Руската федерация.

Вече имаме ограничения за поддръжка на ветерани от Великата отечествена война, бойни ветерани и участници в локални спорове. Мисля, че в бъдеще държавният фонд, за който загатнах, също може да се занимава с тези значими въпроси. Трябва да го изработим и апелирам държавното управление да го направи.

Нека подчертая, че основаването на специфичен фонд не снема отговорност от други структури и равнища на властта. Очаквам всички федерални департаменти, райони и общини да продължат да обръщат огромно внимание на ветераните, военния личен състав и техните фамилии. И в тази връзка желая да благодаря на водачите на субектите на федерацията, кметовете на градове, ръководителите на райони, които непрекъснато се срещат с хората, отиват на линията на прикосновение и поддържат своите сънародници.

Какво бих желае да подчертая по-специално? Днес професионални военнослужещи, мобилизирани и доброволци дружно понасят компликациите на фронта – приказваме за хранителни запаси и екипировка, за парични компенсации и осигуровки по отношение на раната, за здравно обслужване. Но жалбите, които идват до мен и до губернаторите - те също ми рапортуват това - до военната прокуратура, до комисаря по правата на индивида, демонстрират, че надалеч не всички тези въпроси са решени. Необходимо е да се разбере във всеки съответен случай.

И още нещо: службата в зоната на специфичната военна интервенция - всички го схващат доста добре - е обвързвана с колосални физически и психически натоварвания, с ежедневни опасности за здравето и живота. Ето за какво смятам за належащо да се откри за мобилизираните, като цяло за всички военнослужещи, за всички участници в специфичната военна интервенция, в това число доброволците, постоянен отпуск с дълготрайност минимум 14 дни и минимум един път на шест месеца, като се изключи времето за пътешестване, тъй че всеки боец да има опция да посети фамилията си, да бъда покрай родственици и другари.

Скъпи сътрудници!

Както знаете, с президентски декрет утвърдихме проект за създаване и развиване на Въоръжените сили за 2021-2025 година Работи се по внедряването му, правят се нужните корекции.

И бих желал да подчертая, че по-нататъшните ни стъпки за подсилване на армията и флота, настоящото и перспективното развиване на Въоръжените сили, несъмнено, би трябвало да се основават на действителния военен опит, добит в хода на специфичната военна интервенция. Това е извънредно значимо за нас, може даже да се каже, безусловно скъпо.

Сега, да вземем за пример, равнището на съоръжение на съветските сили за нуклеарно въздържане с най-новите системи е повече от 91 %, 91,3 %. А в този момент, дублирам, с отчитане на насъбрания опит би трябвало да реализираме еднообразно високо качество във всички съставни елементи на Въоръжените сили.

Офицери и сержанти, които са се посочили като способени, съвременни и решителни командири - те са доста - предпочитано ще бъдат нараснали на по-високи длъжности, изпратени във военни университети, академии и ще служат като мощен кадрови запас за въоръжените сили.

И, несъмнено, те би трябвало да бъдат търсени измежду цивилното население, в ръководството на всички равнища. Просто желая да обърна внимание на сътрудниците върху това. Много е значимо. Хората би трябвало да схванат, че Родината цени техния принос в отбраната на Отечеството.

Ние интензивно ще внедряваме най-модерните технологии, които ще обезпечат повишение на качествения капацитет на армията и флота. Имаме такива разработки, мостри на въоръжение и техника във всяко направление. Много от тях доста превъзхождат своите задгранични сътрудници по своите характерности.

Задачата пред нас в този момент е да разгърнем тяхното всеобщо, всеобщо произвеждане. И такава работа продължава, върви, нейният ритъм непрестанно се усилва и желая да подчертая, че нашата лична, съветска научна и индустриална база, заради дейното присъединяване на дребния и междинен високотехнологичен бизнес в осъществяване на държавната отбранителна поръчка.

Днес в нашите фабрики, конструкторски бюра, проучвателен екипи работят опитни експерти и от ден на ден младежи, надарени, квалифицирани, ориентирани към пробив, правилни на традициите на съветските оръжейници - с цел да създадат всичко за успеха.

Със сигурност ще засилим гаранциите за трудовите колективи. Това важи и за заплатите и осигуровките. Предлагам стартирането на специфична стратегия за преференциално наемане на жилища за чиновници на предприятия от отбранителната индустрия. Наемната цена за тях ще бъде доста по-ниска от пазарната, защото забележителна част от заплащането на жилищата ще се поема от страната.

Със сигурност сме разискали този въпрос с държавното управление. Инструктирам ви да изработите всички елементи на тази стратегия и неотложно да започнете построяването на такива жилища чартърен, несъмнено, най-вече в градовете - нашите значими отбранителни, индустриални и проучвателен центрове.

Скъпи сътрудници!

Както към този момент споделих, Западът разпростра против нас освен боен, информативен, само че и стопански фронт. Но на никое място нищо не е постигнал и в никакъв случай няма да реализира.

Освен това основателите на глобите сами се санкционират: предизвикаха повишение на цените, загуба на работни места, затваряне на фабрики, енергийна рецесия в личните си страни и споделят на жителите си - чуваме това - споделят, че руснаците са отговорни за всичко

Какви средства бяха употребявани против нас в тази санкционна експанзия? Те се пробваха да пресечен икономическите връзки с съветски компании, да изключат финансовата система от информационните канали, с цел да смажат стопанската система ни, да ни лишат от достъп до експортни пазари, с цел да ударят приходите. Това е кражба - няма по какъв начин да се каже по различен метод - на нашите валутни запаси, опитите да се срине рублата и да се предизвика разрушителна инфлация.

Повтарям, антируските наказания са единствено средство. А задачата, както заявяват самите западни водачи, е - директен откъс - да " накараме да страдат " нашите жители. " Да накараме да страдат " - такива хуманисти. Те желаят да накарат хората да страдат, като по този метод дестабилизират нашето общество от вътрешната страна.

Но тяхното пресмятане не се реализира - съветската стопанска система и система за ръководство се оказаха доста по-силни, в сравнение с Западът вярваше. Благодарение на взаимната работа на държавното управление, Народното събрание, Банката на Русия, съставните формирания на федерацията и, несъмнено, бизнес общността, трудовите колективи, ние осигурихме стабилността на икономическата обстановка, защитихме жителите, запазихме работни места, предотвратихме дефицит на пазара, в това число артикули от първа нужда, подкрепихме финансовата система, бизнесмените, които влагат в развиването на своя бизнес, а затова и в развиването на страната.

Така още през март предходната година започва пакет от ограничения за поддръжка на бизнеса и стопанската система на обща стойност към трилион рубли. Бих желал да обърна внимание на обстоятелството, че това не е емисионна политика, не, не, всичко се прави на солидна пазарна основа.

В края на 2022 година брутният вътрешен артикул понижава. Михаил Владимирович се обади и сподели: Бих желал да ми разкажете за това. Вчера, съгласно мен, тази информация излезе и с право, в точния момент, както се очакваше, всичко е по проект.

Предсказваха ни, помните, икономическа криза от 20-25 %, 10. Съвсем неотдавна казахме: 2.9 - приказвах за това. Малко по-късно - 2.5. Брутният вътрешен артикул е паднал с 2,1 % през 2022 година, съгласно най-новите данни. В същото време подсещам, че още през февруари-март предходната година, както споделих, предвидиха, че просто ще сринем стопанската система.

Руският бизнес преустрои логистиката, заздрави връзките с виновните, предвидими сътрудници - а те са доста, множеството от тях по света.

Бих желал да отбележа, че делът на съветската рубла в нашите интернационалните разплащания се удвои спрямо декември 2021 година и възлиза на една трета, а дружно с валутите на другарски страни това към този момент е повече от половината.

Заедно с нашите сътрудници ще продължим да работим за образуването на постоянна, сигурна система за интернационалните разплащания, самостоятелна от $ и другите западни аварийни валути, които при такава политика на западните елити и западните владетели неизбежно ще изгубят своя повсеместен темперамент. Те вършат всичко със личните си ръце.

Знаете ли, има подобен постоянен израз: пушки вместо масло. Защитата на страната, несъмнено, е най-важният приоритет, само че при решаването на стратегически задания в тази област не би трябвало да повтаряме грешките от предишното, не би трябвало да унищожаваме личната си стопанска система. Имаме всичко, с цел да подсигуряваме сигурността и да създадем условия за решително развиване на страната. В тази логичност действаме и ще продължим да действаме.

Например, доста съществени, бих желал да подчертая, че точно гражданските браншове на локалната стопанска система освен не понижиха, само че доста усилиха производството през последната година. За първи път в актуалната история на страната ни размерът на въвеждане в употреба на жилища надвиши 100 милиона квадратни метра.

Що се отнася до селскостопанската ни продукция, предходната година тя означи двуцифрени темпове на напредък. Благодаря доста, невисок реверанс пред земеделските производители. Руските фермери събраха рекордна годишна продукция: над 150 милиона тона зърно, в това число над 100 милиона тона пшеница. До края на селскостопанската година, т.е. до 30 юни 2023 година, ще успеем да доведем общия размер на износа на зърно до 5 560 млн. тона.

Дори преди 10-15 години това изглеждаше просто приказка, безусловно нереалистичен проект. Ако си спомняте - а несъмнено някои тук помнят, някогашният вицепремиер и министър на земеделието е тук - не толкоз от дълго време събирахме общо 60 милиона - за годината, а в този момент ще има единствено 55-60 милиона за експортен капацитет. Убеден съм, че имаме всички благоприятни условия за сходен пробив и в други области.

Ние не допуснахме спад на пазара на труда, а в противен случай, постигнахме понижаване на безработицата в актуалните условия. Днес, изправени пред такива огромни компликации от всички страни, пазарът на труда стана по-удобен за нас, в сравнение с беше преди. Не забравяйте, че преди пандемията безработицата беше 4,7 %, а в този момент съгласно мен е 3,7 %. Михаил Владимирович, какъв брой - 3,7? 3,7 е исторически най-малко.

Повтарям, съветската стопанска система преодоля зародилите опасности – преодоля ги. Да, доста от тези опасности беше невероятно да се изчислят авансово, трябваше да реагираме безусловно от колелата, защото породиха проблеми. И на държавно равнище, и в бизнеса решенията се взимаха оптимално бързо.

Искам да отбележа, че частната самодейност, дребният и междинен бизнес изиграха огромна роля тук - това не трябва да се не помни. Избягнахме несъразмерната административна регулация, пристрастието на стопанската система към страната.

Какво друго е значимо? Икономическата криза предходната година беше записана едвам през второто тримесечие - още през третото и четвъртото тримесечие бяха маркирани напредък и възобновяване. Реално навлязохме в нов цикъл на стопански напредък.

Според експертите неговият модел и конструкция получават качествено друг темперамент. Нови и обещаващи световни пазари излизат на напред във времето, в това число Азиатско-тихоокеанския, нашият личен вътрешен пазар, научни, софтуерни, човешки запаси: не доставката на първични материали в чужбина, а производството на артикули с висока добавената стойност. Това дава опция да се разгърне големият капацитет на Русия във всички сфери и области.

Още тази година се предвижда солидно нарастване на вътрешното търсене. Сигурен съм, че нашите компании ще се възползват от тази опция да усилят производството, да създават най-търсените артикули и да заемат ниши, които са били или се освобождават след напускането на западните компании.

Днес виждаме цялата картина, разбираме структурните проблеми, които би трябвало да разгадаем в логистиката, технологиите, финансите и личния състав. Говорим доста, непрестанно за нуждата от смяна на структурата на нашата стопанска система през последните години и в този момент тези промени са жизненоважна нужда и това трансформира обстановката и в този случай към по-добро.

Ние знаем какво би трябвало да се направи за устойчивото прогресивно развиване на Русия и по-специално за суверенно, без значение развиване, без значение от външния напън и закани, с надеждна гаранция за сигурността и ползите на страната.

Обръщам внимание и желая да подчертая това особено: смисълът на нашата работа не е да се приспособяваме към сегашните условия. Стратегическата задача е да изведем стопанската система си на нови граници.

Сега всичко се трансформира и то доста, доста бързо. Това е време освен на провокации, само че и на благоприятни условия – през днешния ден това е правилно и от това по какъв начин ги осъществяваме зависи бъдещият ни живот. Трябва да се отстранен – това желая да подчертая – да се отстранен всевъзможни междуведомствени несъгласия, формалности, обиди, пропуски, други нелепости. Всичко за идеята, всичко за резултата - всичко би трябвало да е ориентирано към това.

Успешният старт на съветски компании, дребни фамилни предприятия към този момент е победа. Откриването на съвременни фабрики и километри нови пътища - и това е победа. Ново учебно заведение или детска градина е победа. Научните открития и технологиите, несъмнено, също са победа. Приносът на всеки за общия триумф е значим.

В какви области би трябвало да се концентрира партньорската работа на страната, районите, родния бизнес?

Първо. Ще разтеглим перспективните външноикономически връзки и ще изградим нови логистични коридори. Вече е взето решение за разширение на скоростния път Москва-Казан до Екатеринбург, Челябинск и Тюмен, а в бъдеще до Иркутск и Владивосток с достъп до Казахстан, Монголия и Китай, което с изключение на всичко друго ще разшири доста нашите стопански връзки с пазарите на Югоизточна Азия.

Ще развиваме пристанищата на Черно и Азовско море. Ще обърнем особено внимание - към този момент го обръщаме, тези, които го вършат всекидневно, знаят - ще обърнем особено внимание на интернационалния коридор
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР