“Добър“ 3,59 е оценката, която държавата получи за грижата си

...
“Добър“ 3,59 е оценката, която държавата получи за грижата си
Коментари Харесай

НПО даде оценка “Добър“ 3,59 на държавата за грижата ѝ за децата и семействата

“Добър “ 3,59 е оценката, която страната получи за грижата си за децата и фамилиите в “Бележник 2024 ” на Национална мрежа за децата (НМД). Докладът беше показан пред членове на парламентарните комисии по въпросите на децата, фамилията, младежта и спорта, опазването на здравето, образованието, труда, обществените и демографски въпроси, както и представители на Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването, Министерство на труда и обществената политика, Министерството на вътрешните работи, Министерството на правораздаването, специалисти от Столичната община, Държавна организация за протекция на детето (ДАЗД), Агенция за Качеството на обществените услуги (АКСУ), Агенция за обществено подкрепяне (АСП), Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) и други. 

Така за първи път от 2012 година насам се вижда по-високо от приблизително показване за всички 13 издания на годишния мониторингов отчет на НМД. За общо деветте области в проучването само оценките за “Благосъстояние “ и “Ранно детско развиване “ са по-ниски от миналата година, всички останали са нараснали и, като се изключи “Детско здраве ”, се покачват от “тройката “ към оценка “добър “, сочат данни от отчета. 

Миналата година оценката, която страната получи за грижа на децата и фамилиите, е “среден “ 3,33, а за 2022 година - “среден “ 3,18. Една от двете области, в които се регистрира по-нисък резултат от миналогодишния, е благосъстоянието на децата. Данните на НМД сочат, че делът на хората в риск от беднотия или обществено изключване в България възлиза на 32,2 % и е един от най-високите в Европейския съюз (ЕС), като междинното европейско равнище е 21,6 %. 

Друга област на проучването визира закрилата на детето от всички форми на принуждение. Тази област получава по-висока оценка по отношение на предишни години заради признатите промени в Закона за отбрана от домашно принуждение, целящи по-ефективно правоприлагане и основаването на гаранции за отбрана на интереса на молителите, в това число на потърпевшите деца, показаха специалисти. 

Препоръките, които специалистите насочиха към политиците, бяха да се актуализира и одобри Национална тактика за детето (2024–2030 г.) като основа за междусекторно гарантиране на правата и благосъстоянието на децата и цялостна поддръжка за фамилиите с деца в България. Да се вкарат знаци за премерване на финансовите вложения в децата и фамилиите при създаването на държавния бюджет, с цел да се наблюдава успеваемостта на обществените разноски в системите на опазването на здравето, образованието и обществената система от позиция на постигането на стратегическите цели в политиките за децата и фамилиите. 

Друга отправена рекомендация е за гарантирането на оперативна самостоятелност на ДАЗД, като според рекомендациите на Конвенцията за правата на детето на Организация на обединените нации страната даде на Агенцията задоволително пълномощия, подобаващи запаси и явен мандат за съгласуваност на всички действия, свързани с използването на Конвенцията. Да се интегрират дейно осведомителните системи и данни за деца, с цел да има ясни измерители на демографските и обществени проблеми, беше друга отправена рекомендация. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР