Доайенът на метеорологията в България Минчо Празников наскоро навърши 84

...
Доайенът на метеорологията в България Минчо Празников наскоро навърши 84
Коментари Харесай

Мъка. Кралят на времето Минчо Празников заживя като затворник

Доайенът на метеорологията в България Минчо Празников неотдавна навърши 84 години, само че признава, че възрастта си споделя думата и са го налегнали редица болежки. От месеци насам синоптикът легенда живее съвсем като пандизчия зад стените на столичния си дом. Минчо не излизал безусловно на никое място, силите към този момент не му стигали дори за разходки из квартала.
Допреди година-две дружно с жена му Цанка постоянно търсеха утеха из слънчевите скатове на Витоша, само че планината Празников към този момент гледал единствено от балкона. Краката никак не го държали и изпитвал болежка, когато му се налагало да върви дълготрайно. Затова дните му минавали главно на дивана в гледане на телевизия и четене.Ветеранът от прогнозата за времето имал проблеми и с кръвното налягане. От близо 40 години бил всекидневно на медикаменти, с които да го контролира.

„ Е, не може да стане 120 на 80, само че почти подкрепям горната граница в диапазон 140-145. Когато подвигам кръвното, с изключение на регулярните медикаменти вземам в допълнение хлофазолин. Така я карам. Но рядко подвигам рисково кръвното налягане “, изяснява Празников. Въпреки че брачната половинка му е професор по медицина и управлява патоанатомията в болница „ Токуда “ в София, Минчо е по-скоро последовател на националната медицина и упорствал да пие медикаменти единствено в краен случай. С билки лекува и болните си бъбреци, които няколко пъти му основават съществени проблеми и го вкарват в незабавното поради рецесиите, в които изпадал. „ Имах пясък в бъбреците. Направих два пъти бъбречни рецесии. Слава Богу, всичко мина наред. Не се наложи да върша интервенция, даже не е ставало въпрос. Бях на терапия със системи. Посъветваха ме да огранича солените храни и тлъстите меса, както и да пия повече течности. Послушах ги, съблюдавам заръките на лекарите и да чукна на дърво, съм по-добре “, изяснява легендата от дребния екран.

Той към момента не сe e сблъсквал с ковид, само че се тормозил това да не се случи. Затова бил измежду първите имунизирани с еднодозовата „ Янсен “ и се чувствал по-сигурен. Любимецът на генерации наред синоптик не се оплаква от метода си на живот, като се изключи заболяванията, от които нямало отърване. Пенсията му е над 700 лв., а жена му вземала и пари за напреднала възраст, и заплата. Общият им бюджет бил висок за хора на тяхната възраст и не се лишавали от нищо в битов проект.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР