ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ДО ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ ДО

...
ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ДО ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ ДО
Коментари Харесай

Следователите от Национална следствена служба с остра позиция заради политическата намеса в съдебната власт

ДО

ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО

ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

ДО

ИНСПЕКТОРАТА КЪМ ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

ДЕКЛАРАЦИЯ

на следователите от Национална следствена работа

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

В последните месеци сме очевидци на опити за невиждана политическа интервенция в работата на самостоятелната правосъдна власт.

Повод за това стана процедурата по желание на основен прокурор. Множество неправителствени организации и политически субекти се пробваха да въздействат върху работата на Висшия правосъден съвет и Президента на Република България, които са единствените конституционно открити органи, притежаващи пълномощия при провеждането на тази процедура.

В процеса на политизиране на избора на основен прокурор по недопустим за професионалната общественост метод се включи и дребна част от съдиите в България, което може да докара до основаване на напрежение, вътрешно опълчване и изкуствено разделяне в магистратската общественост. Коректните и колегиални връзки, които съдиите, прокурорите и следователите дължат между тях, са причина за по - добра работа на правосъдната система като цяло.

Категорично се противопоставяме на всевъзможни опити за политическа интервенция в работата на самостоятелната правосъдна власт и призоваваме към прецизно съблюдаване на нормите на Конституцията и законите на страната, гарантиращи правилото на разделяне на управляващите и естественото действие на гражданското общество.

Присъединяваме се към мненията на Камарата на следователите в България и на Асоциацията на прокурорите, изпратени до вас!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР