До юни държавата ще започне широка и достъпна информационна кампания

...
До юни държавата ще започне широка и достъпна информационна кампания
Коментари Харесай

До юни започва информационна кампания за приемане на еврото

До юни страната ще стартира " необятна и налична осведомителна акция " за промяната на лв. с еврото. Това излиза наяве от известие на Министерството на финансите за среща сред вицепремиера и финансов министър Асен Василев с посланиците на Финландия, Швеция и Дания.

" По тематиката за въвеждането на еврото в страната ни Асен Василев осведоми посланиците, че през 2021 година е направен проект, в който са заложени главните действия по подмяна на националната валута, като доникъде на годината ще започва необятна и налична осведомителна акция ", заяви МФ.

В началото на годината министър председателят Кирил Петков удостовери желанията на страната ни да одобри еврото до две години. Индикативната дата остава 1 януари 2024 година. Тя бе закрепена от кабинета " Борисов 3 " и не бе променена от двете служебни държавни управления на Стефан Янев. В изявление за интернационалната организация " Блумбърг " Петков още веднъж разясни, че преходът от българския лев към еврото би трябвало да се третира деликатно и изисква пълномащабна осведомителна акция. Той съобщи също, че като човек от  бизнес средите изцяло схваща изгодите от еврозоната.  " Знам, че няма преводни такси, което е значимо, в случай че бизнесът ви е експортен. Знам, че рисковата награда за страната ще се намали. Така че - да, ние сме решени да спазим тази дата ", акцентира министър ръководителят. Той не слага под подозрение и че България ще размени лв. с еврото при закрепения от валутния ръб курс от 1.955 лева за 1 евро.

Другите акценти в срещата сред Асен Василев и посланиците са били Националният проект за възобновяване и резистентност и подготовката на бюджета на страната за 2022 година. Финансовият министър е съобщил, че се работи по корекцията на Плана за възобновяване и резистентност, като главно се правят промени в областите за опазване на здравето, превоз и електрическа енергия.



" Енергийната система на България би трябвало да стане по-зелена, като това ще се реализира като се изградят мощности посредством потребление на геотермални и други различни енергийни източници “, акцентира вицепремиерът.

Той декларира също, че плановете от Плана би трябвало да се осъществят по транспарантен метод, за което ще се подсигурява и посредством повишение на потенциала на Агенцията по публични поръчки.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР