До вчера силно ухажвани и търсени от инвеститорите, днес компаниите

...
Коментари Харесай

След еуфорията: Инвеститорите се обръщат срещу празните чекове SPAC

До през вчерашния ден мощно ухажвани и търсени от вложителите, през днешния ден фирмите SPAC, известни и като празни чекове, може да станат жертви на тази обич. Колективните капиталови схеми в Съединени американски щати са основани с задачата да закупят частни компании и по този метод да ги създадат обществени, заобикаляйки строгите регулации и дълъг развой за взимане на лиценз за IPO. През първото тримесечие на годината SPAC набраха повече капитал, в сравнение с цялата предходна година, само че в това време голяма част от него стои необработен. SPAC-овете се съпоставят с рисковото вложение във компании в ранен стадий на развиване (venture capital investing),. С пика на фондовите тържища и взрива на обществените пазари последователно се вижда и рухване на апетита за риск. Което се отрази и върху доходността на SPAC.

През първите три месеца от годината те набраха 170 милиарда $, което повече от цялата 2020 година - 157 мрлд. $, само че последва спад в инерцията им. Причината съгласно анализаторите за изстудяване на интереса към този бранш е, че към този момент е претъпкан. Само дребна част от фирмите за придобиване със специфична цел са оповестили идна договорка. Голяма част от капитала, вложен в нишовите компании, стои необработен и е вложен в краткосрочни облигации или в депозити (по предписание 90-95% от набрания капитал от SPAC-a би трябвало да се съхраняват така). Според разнообразни източници сред 200 и 300 милиарда $ капитал, набран от SPAC-ове, стои необработен. Някои анализатори считат, че няма задоволително качествени частни компании за закупуване, което допуска, че част от капиталовите схеми няма да реализират задачата си. По закон фирмите имат 24 месеца да влязат в договорка или да върнат капитала на вложителите плюс лихвите.
Популярността не е гаранция за триумф
Преди да прибегнат към закупуването на компания, SPAC-овете притеглят вложения с помощта на известността на вложителите и създателите, които застават зад тях. Списъкът включва Бил Акман, известния управител на хедж фондове; някогашния ръководител на камарата на представителите в Съединени американски щати Пол Райън; някогашния стопански консултант на Тръмп Гари Кон; и известни спортисти като Шакил О`Нийл, Алекс Родригес и Колин Каперник.

Интересен е казусът и с Чамат Палихапития, някогашен изпълнителен шеф във Фейсбук от 2007 година до 2011 година Палихапития се дефинира за лице на SPAC ренесанса и за Уорън Бъфет на новото време, показва Bloomberg. Това обаче не си проличава от доходността на няколко от неговите SPAC. Всичките 6 схеми на неговата компания Social Capital Hedosophia, в това число и три, които към този момент са постигнали договорка, са поевтинели от средата на февруари насам с повече от пазарния показател, който следи нишовия бранш. Един образец e Virgin Galactic Holdings. Компанията зa галактически туризъм на Ричард Брансън се сля със SPAC на Палихапития през 2019 година и в този момент е надолу с повече от 50% по отношение на средата на февруари. Това е на фона на приблизително намаляване на секторния показател IPOX SPAC Index за този интервал. Разбира се, сега Палихапития към този момент няма връзка с тази компания.

Чамат и компанията му Social Capital Holdings основават компании за придобиване със специфична цел малко преди взрива в бранша. Първият SPAC е Social Capital Hedosophia Holdings I (IPOA) през 2019 година, като след него следват II, III, IV, и VI (с тикъри IPOB, IPOC, IPOD и IPOF). IPOA се сля със Virgin Galactic, вторият IPOB с Opendoor Technologies, софтуерна компания, през декември 2020 година, а третият - IPOC - разгласи на 6 януари (ден преди договорката на IPOE), че ще се слее с Clover Health, компания от здравния бранш.

Останалите групови капиталови схеми, учредени от Чамат, са Social Capital Hedosophia Holdings IV (IPOD) и Social Capital Hedosophia Holdings VI (IPOF) с пазарни капитализации 0.5 и 1.1 милиарда $ надлежно, само че въпросните SPAC-ове към момента не са оповестили набелязани компании. По данни на Bloomberg всички те са се намалили с повече от пазара за интервала след 17 февруари. Все отново от медията показват, че от началото на структурирането им множеството фондове на Палихапития са на плюс по отношение на дебютните им цени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР