До три седмици може да бъде подписан договорът, след който

...
До три седмици може да бъде подписан договорът, след който
Коментари Харесай

Хора с белодробни заболявания пак на протест, ще се реши ли проблемът скоро

До три седмици може да бъде подписан договорът, след който български пациенти ще могат да се подлагат на белодробна трансплантация в европейска болница. Това позволи шефът на Изпълнителната организация по трансплантациите доктор Марияна Симеонова.
Днес пред здравното министерство белодробно заболели пациенти се събраха за трети път на митинг с искане да им бъде обезпечена трансплантация в чужбина.

През май стана ясно, че болничното заведение във Виена, която беше единствената им алтернатива за интервенция, към този момент отхвърля да приема български пациенти поради неуредени връзки с българското здравно министерство.

Първият митинг на белодробно болните пациенти беше през май, когато се разбра, че болничното заведение във Виена към този момент не приема български пациенти, макар че страната ни би трябвало да има подписан контракт с нея по линия на интернационалната организация „ Евротрансплант ”. През юни стана ясно, че се водят договаряния с болница в Есен, Германия, която да поеме пациентите, изясни на днешния митинг ръководителят на Асоциация „ Пулмонална хипертония ” Тодор Мангъров.

В момента се надяваме да разберем тези договаряния дали са напреднали и на какъв стадий са, дали следва завършване, дали действително българин ще замине за трансплантация в Европа напълно скоро. „ През миналия месец имаме смъртен случай на човек, който не дочака. Други две българки, на които е нужна трансплантация сега са в болничното заведение в тежко положение. Те нямат доста време да чакат ”, сподели лекарят.-->

След митинга недоволните се срещнаха със зам. здравния министър Жени Начева, с цел да схванат ще се реши ли казусът скоро. След това шефът на Изпълнителната организация по  трансплантациите доктор Марияна Симеонова изясни, че договарянията с болничното заведение в Есен са на заключителен стадий и може да бъде подписан контракт в границите на 3 седмици.

„ Окончателният контракт, който се подписва от Агенцията по трансплантации и от  борда на „ Евротрансплант ” ще бъде извършен  сега, в който план-проектът сред двете лечебни заведения дефинитивно е подготвен ”, сподели Симеонова. Тя позволи, че това може да се случи до две-три седмици, само че не се ангажира с детайлности. „ Това е развой, който върви по избрани правила. Ние с контракта сме подготвени, и за ден можем да го изпратим подписан от наша страна сега, в който ни кажат, че двете лечебни заведения са показали проект плана. Това е последната стъпка, всички друго е готово ”, сподели Симеонова. По думите ѝ когато това се случи, незабавно могат да бъдат подадени документите на сред осем и 10 чакащи пациенти. Чакащите за трансплантация са общо 12 души, сподели още тя.

По информация на пациентски организации за последната година и половина четирима души са умряли в резултат на неспособност да се подложат на трансплантация, описа на днешния митинг Илиана Тонова – ръководител на асоциация „ Саркоидоза ”.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР