До три нощувки на палатка на едно и също място

...
До три нощувки на палатка на едно и също място
Коментари Харесай

Вижте къде и как може да останем на палатка в националните паркове

До три нощувки на палатка на едно и също място в националния парк "Рила " и в парк "Витоша " са позволени. В националния парк "Централен Балкан " можем да останем 12 дни в бивака "Бялата река ". В националния парк "Пирин " няма такива ограничавания, демонстрира допитване на Българска телеграфна агенция до управленията на парковете.

По време на почивката на палатка се чака да съблюдаваме общовалидните режими и правила за териториите на парковете и в частност да не палим огън отвън избраните за това места, които най-често са край хижи и заслони, да не повреждаме растителността и да не замърсяваме околната среда. Забранено е при разпъването на палатките да се нарушава целостта на повърхностния почвен слой; да се построяват помощни уреди, структури и огнища. Не можем да ловим, убиваме, преследваме или безпокоим диви животни, с каквито и да е уреди, средства и методи; да вземаме открити мъртви екземпляри; да унищожаваме или вземаме яйца, в това число в случаите, когато те са изоставени; да разрушаваме, повреждаме или преместваме гнезда; да повреждаме или унищожаваме места за размножаване и почивка; да събираме, вземаме, пренасяме, транспортираме живи, ранени или убити животни и разпознаваеми елементи от тях, както и техните дребни, яйца и други витални форми на скотски типове. Не можем да разкопаваме, вземаме чимове, камъни, почва. Глобите съгласно Закона за предпазените територии варират от 5 до 5000 лева съгласно съответния случай. Служители на националните паркове се грижат за защитата им.

Неорганизираната отмора на палатка на избраните за задачата места не изисква умишлен документ от управленията на парковете и възнаграждение на такси. При проведени групи бивакуването на територията на националните паркове предстои на координиране.

За персоналната ни хигиена и за питейни потребности би трябвало да разчитаме на вода от околните хижи и от съществуващи чешми, а не да пълним да вземем за пример слънчеви душове с вода от реки или езера. Можем да сме спокойни, че няма да ни посети диво животно, до момента в който спим, тъй като местата, в които е разрешено опъването на палатки, са в непосредствена непосредственост до хижите и не попадат в периметъра на придвижване на животните.

От началото на летния туристически сезон в парк "Пирин " няма открити административни нарушавания, оповестиха от парка. За парк "Рила " въз основата на постъпили констативни протоколи за определяне на административни нарушавания за нерегламентирано нахлуване на коли следва издаването на 4 акта за определяне на административно нарушаване, след което с наказателни постановления, ще се дефинира размерът на санкцията или глобата, обясниха от парка.

От 1 май тази година до 20 август шефът на Национален парк "Централен Балкан " е издал 12 наказателни постановления, с които са наложени санкции в размер на 2800 лева на 11 души и имуществена глоба в размер на 500 лв. на едно юридическо лице. Четири от нарушаванията са за паркиране на коли отвън избраните и обозначени паркинги със свободен достъп на територията на националния парк без документално координиране от Дирекция Национален парк "Централен Балкан "; три - за осъществяване на неразрешена активност в резерват; толкоз са за сеч на дървесина в националния парк; две - за паша на селскостопански животни без издадено от Дирекцията на парка документално позволение.

От Национален парк "Пирин " разясниха, че там няма къмпинги в актуалния смисъл на понятието. Повечето от местата съставляват единствено комфортни за палатки поляни с източник на питейна вода наоколо и огнища за палене на огън. Такива са местата край хижа "Бъндерица " и под хижа "Демяница ". Последният не се употребява като подобен повече от 10 години, показаха от националния парк. Със заповед на шефа на Дирекция Национален парк "Пирин " от 2017 година при съблюдаване на избрани условия, посочени в нея, се позволява обтягане до 10 палатки на избрани с обозначителни табели места на следните хижи - "Безбог ", "Демяница ", "Бъндерица ", "Вихрен ", "Яворов ", "Синаница ", "Беговица ", "Пирин ", "Загаза " и подслон "Тевно езеро " и подслон "Спано поле ". Извън тези е неразрешено бивакуване и палене на огън.

Определените места за бивакуване на територията на Национален парк "Рила " са в регионите на всички хижи и заслони, на обособени регламентирани места с кътове за отдих, както и на регламентираните места за лагеруване с палаткови лагери на Общество "Бяло приятелство " и Българска федерация по йога.

Местата за разполагане на палатки в националния парк "Централен Балкан " са в региона на хижите и заслоните (на места, избрани от стопанисващите хижата) и съгласувани с Дирекцията на парка. Те са в парков сектор Тетевен - околност Нефтохимa, парков сектор Троян - околност Киселицата, парков сектор Стоките - околност Пожар дере, парков сектор Калофер - Бяла река. В рамките на прилежаща територия към някоя хижа се разрешава организирането на място за бивакуване на до 30 души след документално координиране с парковата дирекция. В националния парк с изключение на край хижите, може да се пали огън и в избрани от управлението паркови сектори, местности, до чешми.

В случай, че определеното място за бивакуване в Централния Балкан е в границите на прилежаща територия към някоя хижа, се позволява организирането на място за бивакуване на до 30 души след документално координиране с Парковата дирекция. За бивакуване в бивак "Бяла река " не се изисква координиране, заплаща се такса. Там се позволява нощуване на до 80 души.

Според оповестения на интернет страницата на парк "Витоша " План за ръководство на парка къмпингуване се позволява в зоната с направляван режим на отбрана по поречието на р. Струма сред селата Боснек и Чуйпетлово, по р. Куртова - от пътя за с. Плана до горна граница на гората и по туристическата пътека от местността Шумнатица до р. Добри дол, като не се позволява за интервал по-дълъг от 3 дни на едно и също място.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР