До три месеца трябва да бъде готов прототипът на българската

...
До три месеца трябва да бъде готов прототипът на българската
Коментари Харесай

БАН с прототип на ваксина за коронавирус до 3 месеца

До три месеца би трябвало да бъде подготвен прототипът на българската ваксина против ковид. Това стана ясно от изявление за БНР на доцент Андрей Чорбанов - началник на департамент " Имунология " в Института по микробиология на Българска академия на науките, където се организират разработките.

Той изясни, че естествената работа е към година. По негови думи надпреварата сред компаниите е кои по-бързо ще съумеят да се преборят за държавните суми, които се отпускат от богатите страни във връзка с тестването.

" Нашата " ваксина съставлява вирус имитираща парченце и е с наноматериали, които ще бъдат носители на съответните вирусни съставни елементи, които би трябвало да се разпознават, изясни доцент Чобанов.

Той уточни, че в края на пандемията специалисти ще създадат преценка каква би трябвало да е имунизацията -масова, с цел да се защищити популацията от изолираност от публичния живот, или такава за съответни хора. Според него би трябвало да им персонален избор.

Доц. Чобанов уточни, че вирусът не е жив организъм, а парче молекула. По негови думи коронавирусът не е същинският Армагедон, само че е посочил, че обществото не е квалифицирано да реагира на подобен вид зараза нито механически, нито психически.

Той изясни, че не е ясно какъв имунитет генерира вирусът, само че съгласно него груповият имунитет е този, който може да резервира популацията на хора.

Имунологът добави и че изказванието, че вирусът устоя с часове върху повърхности, граничи с научната фантастика. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР