До три месеца ще започне национално проучване за проследяване на

...
До три месеца ще започне национално проучване за проследяване на
Коментари Харесай

До три месеца започва национално проучва на придобития имунитет след ваксинирането

До три месеца ще стартира национално изследване за следене на добития имунитет след имунизирането против Covid-19. Това оповестиха в Пловдив основният здравен държавен контрольор доцент Ангел Кунчев и ректорът на медицинския университет в града проф. Марияна Мурджева, която е и член на Националния имунизационен щаб.
Проучването ще обхване над 1000 ваксинирани от разнообразни възрастови групи.

Според доцент Кунчев изследването е значимо, тъй като ще се откри каква е успеваемостта на имунизациите: " Затова какъв имунитет построява, какъв брой под напрежение е той и може ли да пази хората, какъв брой дълго ги пази, идентичен ли е при другите групи от хората - и по възрастов симптом, и като пол, и вероятно като професионални задължения. Еднакво ли работи при хора здрави и хора с хронични болести ".

Участниците в изследването ще бъдат изследвани на два и шест месеца, след една година и след две години, разясни проф. Мурджева: " Изследването на имунния отговор след имунизация в действителност значи да изследваме молекулите на имунната система, а това са антителата, и нейните характерни кафези, които могат да унищожат вируса ".

Относно следенето на нежелани реакции от имунизацията против Covid-19 Ангел Кунчев разгласи, че сигнали могат да се подават в Изпълнителната организация по медикаментите.

Засега имунизацията демонстрира доста добър профил на сигурност, акцентира той, като добави по БНР: " Днес стартира да работи и модулът за база данни за имунизираните лица към портала за Covid-19, където от на следващия ден ще стартираме да получаваме действителната численост на всички обхванати, несъмнено, с първа доза. Това е доста значимо да се знае. За нас приключена имунизация е тази, която е направена с двете дози ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР