До този момент в акваторията на Черно море са открити

...
До този момент в акваторията на Черно море са открити
Коментари Харесай

Три плаващи мини открити досега в акваторията на Черно море

До този миг в акваторията на Черно море са открити три плаващи мини. Това съобщи на конференция командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. 

" След първата, открита в Босфора на 26 март мина, през вчерашния ден бяха открити още две плаващи. Едната - от нашите турски сътрудници на към 12 благи източно от нос Инеада, Турция, която беше унищожена. Другата - от нашите румънски сътрудници на към 40 благи източно от Констанца, Румъния, която също е унищожена. И трите мини са унищожени. Те са били от вида ЯМ - котвена дребна мина с 20 кг. взривно вещество. Мините в Босфора и Инеада са били в бойно състояние, а тази от акваторията на Румъния не е била в бойно състояние, а с сложени върху нея защитни чугунени капаци. Това значи, че тя не е била в подводно състояние ", изясни Михайлов.

" Потвърдиха се и нашите предположени, че в случай че вероятно има плаващи мини, то те ще следват повърхностното течение в западната част на Черно море. Двете мини, които са открити при турските и при румънските крайбрежия, попадат в течението, което се движи в посока от север на юг и минава на към 20 благи източно от Варна и на 30 благи източно от Бургас ", сподели още контраадмирал Кирил Михайлов.

Вчера българските военноморски сили са работили по два сигнала за плаващи мини в българска акватория - по първият сигнал на към 40 благи от Галата се е оказало, че става въпрос за плаващи варели и кутии, а по втория сигнал на към 12 благи от Галата не е открита мина. Изпратен е транспортен съд със особено квалифициран екип на борда, подготвен да унищожава плаващи мини. Системата за наблюдаване на Военноморски сили работи надеждно и от време на време се правят облитания на акваторията, допълниха от военноморските сили. 

" Наличието на тези три плаващи мини, за жалост, демонстрира, че войната, която се води на север от нас, ни визира директно в морската среда, само че във връзка с сигурността на корабоплаването, мисля че се вземат всички нужни ограничения за попречване на произшествия. Призоваваме всички, които плават в морето, в случай че виждат нещо подозрително, да подадат незабавно сигнал. За рибарите рискът е по-малък, тъй като течението носи мините по-навътре ", заяви контраадмирал Михайлов. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР