До този момент са транспортирани десетки спасители в Турция, както

...
До този момент са транспортирани десетки спасители в Турция, както
Коментари Харесай

Доброволци от България: 14-15-етажни сгради са срутени до нула, не може да се опише

До този миг са превозени десетки спасители в Турция, както и профилирана техника и 5 кучета на Българския червен кръст

От летище „ Враждебна “ тази заран за пети път излетя българския боен аероплан в помощ на нуждаещите се, а на следващия ден - потегля новият. До този миг са превозени десетки спасители в Турция, както и профилирана техника и 5 кучета на Българския червен кръст, предава.

От пожарната са изпратили общо 78 техни чиновници. В Турция има още и екипи на Столичната община, на Българския червен кръст и на Военномедицинската академия.

Много доброволци са се организирали сами в желанието си да подадат ръка на потърпевшите и техните близки под руините.

Сотир Лазаров, част от екипите ни в Адана, ни демонстрира мащаба на бедствието. За 20-те си години като пожарникар не е виждал сходна съсипия.

„ То не може да се опише. Паднали 14-15-етажни здания, срутени до нула “, описа Сотир Лазаров.

Екипът му търси оживели от рано сутринта. Часове по-късно акцията продължава.

„ В момента сме на една от разрушените здания и се пробват сътрудниците да отворят пространство, с цел да може да бъде направено изследването. Преди малко имаше кучета, които лаеха и даваха сигнал. Това значи, че сме с вяра да открием потърпевш. Виждате сега какъв брой е огромно желанието на хората да оказват помощ “, изясни Сотир Лазаров.

И спешните екипи на Столичната община са на терен.

Към Турция пътуват и още доброволци. Разказват, че опитите им да оказват помощ се усложняват и поради неналичието на гориво по бензиностанциите, и полупразните лавици в магазините.

И 20-те спасители, тръгнали с военния „ Спартан “ тази заран, ще се включат в търсенето на оживели.

„ Ние сме пожарникари, момчетата, които отиват там – всичките отиват по избор и правят своята работа от сърце “, сподели гл. контрольор Боян Кондуров.

„ Има остра потребност от избавителни екипи, които да търсят и избавят хората, които са затрупани “, съобщи министърът на защитата Димитър Стоянов.

До няколко часа към Турция потеглят и медици от Спешната помощ. За да помогне на сънародниците си отпътува и доктор Кубажък. Роден е точно в Адана.

„ Засега има един възпитаник, който учи с мен, под блока умрял, за жалост. Говорих с майка ми, татко ми, популярност Богу - добре са, само че има доста потърпевши. Ние сме доктори, би трябвало да оказваме помощ на хората, които са живи и чакат от нас ръка “, означи Ахмет Кубаджък.

Очаква се незабавните медици да тръгнат към Турция на следващия ден.

През идващите дни в подготвеност за тръгване са още лекари - травматолози, както и медицински сесри. Те са от лечебните заведения " Света Анна ", " Пирогов " и столичната ортопедия. Те ще оказват помощ както в локални лечебни заведения, по този начин и в полеви лечебни заведения.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР