До този момент 30 семейства са заявили желание да бъдат

...
До този момент 30 семейства са заявили желание да бъдат
Коментари Харесай

След наводненията в Карловско: Настаняват 30 семейства във фургони

До този миг 30 фамилии са декларирали предпочитание да бъдат настанени в жилищни фургони. Общият брой фургони, които сме планували, е 46, защото на многочислените фамилии ще бъдат предоставени по два, а където се постанова - и по три. Това сподели пред публицисти в Карлово регионалният шеф на Пловдив Ангел Стоев след заседание с кметовете на най-тежко потърпевшите при наводнението села - Каравелово, Богдан и Слатина. То се организира в постройката на общинската администрация и в него участваха още кметът на община Карлово Емил Кабаиванов и шефът на Регионална дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " (РДПБЗН) - Пловдив комисар Георги Мангараков.

Фургоните са благосъстоятелност на Националната работа " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " и са годни за живот, означи Стоев и добави, че в такива живеят български военнослужещи. Малките фургони са с широчина и дължина 3 на 6 метра и високи 2,40 метра. Вътре има оборудвана кухня, баня с тоалетна и спалня. По думите на Стоев оптимистичният вид е хората да бъдат настанени в седмицата сред 3 и 7 октомври. Във всяко село ще се дефинират едно или две места, където ще бъдат сложени, с цел да се захранят по едно и също време с ток и вода и да употребяват обща канализация. Фургоните за Каравелово са 8, за Слатина - 12 и 26 за Богдан.

От 19 септември стартира обследването на 96 къщи в трите села. До края на идната седмица ще имаме цялостната картина дали могат да бъдат обитаеми и подлежат ли на ремонт някои къщи, изясни Кабаиванов.

Тъй като екипите на ВиК, които би трябвало да изградят прекъснатите водоподавания през речните корита и разрушената канализационна мрежа, не доближават във връзка и с други спешни обстановки, ще желая помощ от " ВиК Холдинг ", който е принципал на ВиК -Пловдив, разгласи Стоев. Той ще търси подпомагане по въпроса с министъра на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков, с цел да се обезпечат екипи от други елементи на страната, които да подсилят сътрудниците си в засегнатите обитаеми места. В Богдан би трябвало да се изградят 5 км линейна мрежа, в Каравелово - 2 км, в Слатина 1 км. Финансовият запас за това ще се обезпечи от Междуведомствената комисия по бедствия и повреди. Още 4 тира с вода идват и по този начин имаме обезпечена вода за най-малко седмица напред, добави Стоев.

Стоев и Кабаиванов оповестиха, че се работи по описи с нужните неща за потърпевшите семейство. Те ще бъдат качени на уеб страницата на община Карлово, откъдето донорите ще могат да се осведомят и да оказват помощ, без да се дублират.

На 2 септември, след проливен дъжд от 200 литра на квадратен метър, траял осем часа, бяха наводнени обитаеми места в общините Карлово, Марица и Калояново. Те бяха залети от придошлите реки Татлъдере, Слатинска, Богданска и Стряма. Най-тежко пострадаха карловските села Каравелово, Богдан и Слатина, където е оповестено бедствено състояние. Засегнати са стотици къщи, разрушена е инфраструктура, мостове. Армията, полицията и доброволци се включват в разчистването на селата. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР