До тази сутрин заразените в ЕС с коронавирус са 2

...
До тази сутрин заразените в ЕС с коронавирус са 2
Коментари Харесай

В ЕС с коронавируса са заразени 2100 души, 38 са починали

До тази заран инфектираните в Европейски Съюз с ковид са 2 100 души, а умрелите са 38, заяви Европейската комисия. Десет страни от Европейски Съюз към този момент остават незасегнати от разпространяването на болестта, разясни еврокомисарят по опазването на здравето Стела Кириакидис.
Целта ни е да осигурим всякаква нужна поддръжка за България и Гърция, съобщи ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. Тя заяви, че ще пътува на следващия ден до гръцко-турската граница дружно с ръководителите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейския парламент Давид Сасоли. Разбирам, че Турция е в мъчно състояние, само че последните събития не са отговорът, добави тя във връзка решението на Анкара да пусне мигрантите към Европейски Съюз.
Фон дер Лайен добави, че съглашението сред Европейски Съюз и Турция за миграцията е добра основа за диалог от каква спомагателна помощ има потребност турската страна. Председателят на Европейска комисия заяви, че еврокомисарят за отговора при рецесии Янез Ленарчич ще пътува тази седмица до Турция, с цел да откри потребностите на локалните управляващи и на приютените мигранти.
Ленарчич заяви, че до момента Европейски Съюз е обезпечил 230 милиона евро за секване на разпространяването на вируса. Той добави, че се търсят спомагателни средства в помощ на откривателите и на Световната здравна организация.
Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон посочи, че към момента нито една страна от Шенгенското пространство не е съобщила за планове да възобнови граничните инспекции поради разпространяването на вируса. Тя посочи, че европейските граничари поддържат непрекъсната връзка със здравните управляващи, с цел да подхващат съответните ограничения.
Еврокомисарят по превоза Адина Валян съобщи, че към момента се прави оценка дали ситуацията с вируса може да бъде възприемана като форсмажорно събитие, когато се уреждат връзките сред пасажерите и сдруженията за транспорти. Тя означи, че в нормалния случай се изисква най-малко двуседмично предизвестие, когато авиокопмания анулира полет. Валян добави, че всеки случай ще бъде обсъждан поотделно, а въпросът за компенсациите на пасажерите може да се наложи да бъде прегледан от Съда на Европейски Съюз.
Еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони изрази вяра рецесията с вируса да не наложи предприемането на стопански ограничения, каквито бяха нужни към финансовата рецесия от 2008 година. Той означи, че към този момент изключително страда доставката на първични материали от Китай. По неговите думи е още рано да бъде измерено цялото икономическо отражение от появята на вируса COVID-19.
Джентилони заяви, че тази седмица министрите от еврогрупата ще обсъдят онлайн ситуацията с вируса, като дейностите им ще бъдат съгласувани със страните от Г-20 и Г-7.
"Време е да заявим, че Европейски Съюз е подготвен да употребява всички политически средства, в случай че е належащо, с цел да защищити икономическия напредък ", сподели Джентилони.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР