До средата на януари 2024 г. ще се осъществи прелитането

...
До средата на януари 2024 г. ще се осъществи прелитането
Коментари Харесай

До средата на януари 2024 г. се очаква първият хеликоптер за спешната помощ

До средата на януари 2024 година ще се реализира прелитането до България на първия хеликоптер, създаден за системата на Спешната здравна помощ. Това заяви заместник-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов, представен от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Проф. Гетов, представители на министерството и на авиационния оператор „ България Хели Mед Сървиз ” ЕАД са на посещаване в базата на производителя Leonardo S.p.A в италианския град Верджате.  

Първият хеликоптер е свален от индустриалната линия и е изкаран за тест преди да бъде оцветен в определената разцветка в алено и бяло. Комисия е почнала техническото приемане на летателната машина, а организацията по прелитането до България ще се реализира доникъде на януари, след което хеликоптерът ще бъде лицензиран у нас, показаха от министерството. 

Първите три екипа на Центъра за незабавна здравна помощ по въздуха ще бъдат изпратени по контракт с Leonardo S.p.A на петдневно образование в Центъра за подготовка на медицински екипи в Италия. По време на курса те ще се срещнат с хеликоптера и техническите му параметри, с здравното съоръжение и с ограниченията за сигурност при осъществяване на авиомедицински превоз. Всеки екип ще организира 4-5 полета с хеликоптер в разнообразни условия и при разнообразни обстановки преди вдишване на първите наряди. 

„ Центърът за незабавна здравна помощ по въздуха е формиран от три съществени структури – Координационна централа, която е най-важното структурно звено, Административно-стопанския бранш и шестте районни бази. През идната година сме планували образования за придобиване на професионални качества – процедура и езиково образование на чиновниците, които са назначени в районните бази “, уточни Борислав Петров – началник на Административно-стопанския бранш в ЦСМПВ.   

„ Екипите към този момент са подбрани. Те са получили медицински документи за валидност за летателна работа и са минали курс на образование за работа на борда на въздухоплавателното средство, както и опреснителни спомагателни курсове във връзка с реанимационни техники и незабавна медицина “, изясни проф. Любомир Алексиев – основен координатор на експертния съвет по здравна активност в региона на авиационната медицина и помощ по въздуха към министерството. Той добави, че Центърът към този момент е подготвен за работа, Координационната централа е готова и оборудвана, като следва образование на диспечерите, които ще работят там, проби с Националната система 112 и Центровете за незабавна здравна помощ. 

Министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков осведоми през вчерашния ден в своя Facebook профил, че първият хеликоптер, създаден за системата ХЕМС (от Helicopter Emergency Medical Service - HEMS) в България, прави тестов полет.

Българска телеграфна агенция напомня, че в края на ноември Министерският съвет одобри разпореждане за одобрение на спомагателни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2023 година в размер на 3 148 230 лева С тях ще бъде възложен трансфер за дофинансиране на подписания контракт за доставка на хеликоптери по инвестиция С l2.I4 „ Изграждане на система за оказване на незабавна здравна помощ по въздуха ”, част от националния План за възобновяване и резистентност.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР