До средата на следващата седмица ще стане ясно дали е

...
До средата на следващата седмица ще стане ясно дали е
Коментари Харесай

Стефан Янев: Правим всичко по силите си да избегнем локдаун

До средата на идната седмица ще стане ясно дали е допустимо да бъде издаван зелен документ на база съществуване на антитела. До 10 дни децата би трябвало да се върнат в учебно заведение.

Kабинетът се пробва да избегне въвеждането на локдаун към този момент - непълен или цялостен, разгласи служебният министър председател Стефан Янев.

" Всички старания, които подхваща служебният кабинет, е да не се стигне до локдаун. Това е една последна мярка, която ние желаеме да избегнем целеустремено ", съобщи Стефан Янев, длъжностен министър-председател.

По-строгите ограничения, въведени преди дни, към този момент дават резултат съгласно разбора, разгласи още Янев.

" Този пик на заболеваемостта може би е в развой на преодоляване, постигане на някакво плато. Надявам се в идващите дни това да се удостовери ", добави Стефан Янев.

Утре ще бъдат отворени офертите за доставка на щадящи проби за учениците.

" След като се види какви са опциите за бърза доставка и се реши в какви периоди може да стане тази доставка, допускам, че идващите 10 дни децата ще могат да се върнат в класните стаи ", добави Стефан Янев.

Експертна работна група в Министерството на здравеопазването до дни ще даде изясненост дали зелен документ може да бъде издаван след проучване за антитела.

" Надявам се доникъде на идната седмица да имат изясненост дали може или не може ", разяснява още служебният министър председател.

40% от учителите все още са имунизирани, изясни Янев. Работи се в посока увеличение на броя на интензивните кревати в народен проект.

" По отношение на леглата за интензивно лекуване, без значение, че все още са задоволителни, в това число през вчерашния ден имахме работно заседание, търсят се решения и благоприятни условия и евентуално в идващите 10 дни ще имаме сред 60 и 100 нови кревати. Такъв вид съоръжение за интензивно лекуване ", разясни Стефан Янев.

За канадското поданство на Кирил Петков научил от медиите. А актовете му - като групови решения на Министерския съвет - ще бъдат предпазени, като се изключи самостоятелни негови решения, които са атакуеми през Върховен административен съд.

" Присъствието на Кирил Петков в първия длъжностен кабинет, работихме добре, като министър, само че с тази спогодба да бъде по този начин добър да съблюдава Конституцията и законите ", сподели още служебният министър председател Стефан Янев.

За ограниченията в помощ на бизнеса и хората Янев подсети за пенсионерската добавка от 50 лв., която в последните 3 месеца ще е 120. Над 530 лв. месечно получават енергийно бедните.

До края на годината инфлацията се чака да доближи 4,5%, съгласно Стефан Янев, или съотносима с европейската.

Очакванията са стопанската система ни да означи растеж тази година от сред 3-4%, изясни Янев, което би означавало връщане от предкризисните равнища.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР